Tutkija: Luonnollisia ruokakriisejä ei ole | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkija: Luonnollisia ruokakriisejä ei ole

Afrikan sarven ruokakriisi on ihmisen syy, sanoo Suomessa vieraillut ruokaturva-asiantuntija Shenggen Fan.

Afrikan sarven ruokakriisi on ihmisen syy, sanoo ruokaturva-asiantuntija Shenggen Fan global.finland.fin haastattelussa.

Kansainvälisen International Food Policy Research Institute -ajatushautomon johtajana toimivan Fanin mukaan Itä-Afrikan nälänhädän selittämiseksi ei riitä pelkkä kuivuus. Itse asiassa kaikki kriisit ovat hänen mukaansa ehkäistävissä.

"Afrikan sarven ongelmat, kuten konfliktit, haavoittuvuus sääilmiöille sekä maatalouden ja maaseudun infrastruktuurin investointien puute, eivät ole uusia", tällä viikolla Suomessa vieraillut Fan toteaa.

Hidas reaktio kriisiin olikin hänen mukaansa sekä globaalin että kansallisen hallinnon virhe – moni puhui kriisistä, mutta kukaan ei toiminut nopeasti. Vaikka asiantuntijat varoittivat huonosta sadosta jo vuosi sitten, lahjoittajat aktivoituivat vasta alkukesästä, kun katastrofi oli jo käsillä.

Fanin mukaan ruokakriisien ehkäisemiseksi on tärkeää parantaa pienviljelijöiden tuottavuutta ja vahvistaa heidän kykyään reagoida erilaisiin kriisitilanteisiin.

Se voidaan tehdä esimerkiksi jakamalla heille kuivuutta ja tulvia kestäviä viljalajikkeita sekä takaamalla, että heillä on käytössään tarvittava teknologia, tieto ja pääsy markkinoille.

Vientirajoitukset nostavat hintoja

Ruokakriisin taustalla ovat myös ruuan nopeasti muuttuvat hinnat. Fan uskoo, että tulevaisuudessa hintaheilahtelut lisääntyvät edelleen.

Hänen mukaansa syynä rajuun hintavaihteluun ovat esimerkiksi äärimmäiset sääilmiöt ja ilmastonmuutos, mutta myös monisyisemmät tekijät, kuten huono kauppapolitiikka sekä ruuan ja öljyn hintojen kietoutuminen yhä tiiviimmin toisiinsa.

Fan kritisoi etenkin lisääntyvää biopolttoaineiden tuotantoa, joka vie maa-alaa ruoanviljelyltä. Toinen tärkeä tekijä hintaheilahteluissa ovat ruuan vientirajoitukset ja hamstraaminen, joihin on monissa maissa ryhdytty juuri hintojen nousun vuoksi, paniikkiratkaisuna.

"Esimerkiksi Vietnam, Kiina ja Intia asettivat vuonna 2008 vientirajoituksia, jotta niiden omat hinnat pysyisivät alhaisina. Se pahensi hintojen nousua", Fan kritisoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia