Tutkija: Israel harhauttaa Gazasta vetäytymisellään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkija: Israel harhauttaa Gazasta vetäytymisellään

Israelin pääministerin Ariel Sharonin aie vetäytyä Gazan palestiinalaisalueelta on herättänyt paljon keskustelua. Oman tiensä kulkijana tunnettu palestiinalainen kansanedustaja ja tutkija Hanan Ashrawi kertoo IPS:n haastattelussa, miksi hanke ei hänen mielestään edistä rauhaa Lähi-idässä.

Ashrawi johtaa Jerusalemissa 1998 perustamaansa riippumatonta Miftah-laitosta, joka pyrkii edistämään maailmanlaajuista vuoropuhelua ja demokratiaa. Sen tavoitteisiin kuuluu rehellisen ja korruptoimattoman hallinnon aikaansaaminen palestiinalaisalueille.

IPS: Sharonin avustaja Dov Weissglas on sanonut, että vetäytyminen Gazasta jäädyttää rauhanprosessin ja estää palestiinalaisvaltion perustamisen. Sharon korjaili sittemmin lausuntoa vakuuttamalla, että hän on edelleen sitoutunut tiekartaksi kutsuttuun rauhansuunnitelmaan. Mitä arvelette tästä?

Ashrawi: Tiekartta alistettiin alun pitäen Israelin aikatauluihin ja saneluun. Sharon on lykännyt prosessia kahdesti sisäpoliittisista syistä ja vesittänyt sitä esittämällä 14 varausta. Lisäksi palestiinalainen osapuoli on jätetty ulkopuolelle amerikkalaisten siunauksella.

Sharonin suunnitelma vetäytyä yksipuolisesti Gazasta pyrkii edelleen pysäyttämään rauhanprosessin ja sivuuttamaan palestiinalaiset. Hän haluaa sanella säännöt.

Tarkoitus on eristää Gaza Länsirannasta, liittää suurimmat siirtokunnat Israeliin, estää keskustelu Palestiinan pakolaisista, lopettaa neuvottelut Jerusalemista ja jatkaa siirtokuntien rakentamista.

Toisin sanoen aikomuksena on muuttaa Gaza suureksi vankilaksi, aikapommiksi, josta ei ole pääsyä ulkomaailmaan sen enempää sataman kuin lentokentänkään kautta.

IPS: Moni israelilainen uskoo, että palestiinalaisjohto sabotoi rauhanmahdollisuuksia, kun se ei pysty estämään terrori-iskuja israelilaisia siviilejä vastaan. Voisiko palestiinalaisjohto tehdä nykyistä enemmän rauhan eteen?

Ashrawi: Sharonin suunnitelma ei edusta minkäänlaista rauhanmahdollisuutta. Palestiinalaiset iloitsisivat mistä tahansa miehityksen purkamisesta, mutta siitä ei nyt ole kyse.

Sharonin suunnitelma ei tarjoa mahdollisuutta rauhanprosessin käynnistämiseen uudelleen, eikä sillä ole kytkentää tiekarttaan tai kahden valtion ratkaisuun. Se on yritys tuhota edellytyksen palestiinalaisvaltiolta ja lupa jatkaa raakaa päivittäistä hyökkäystä palestiinalaisia vastaan.

IPS: Palestiinalaiset taas uskovat, että mikään oikeistohallitus Israelissa ei neuvottele heidän kanssaan rauhasta, vaikka terrorismi saataisiin loppumaan. Onko näitä ennakkokäsityksiä mahdollista muuttaa?

Ashrawi: Tämä ei ole asenne, vaan tilannearvio, joka perustuu Israelin julistuksiin ja tekoihin. Sharon ei ole kiinnostunut rauhanprosessista tai neuvotteluista.

Weisglasshan julisti, että keskusteluja ei tule ennen kuin me muutumme suomalaisiksi. Me taas haluaisimme nähdä, että korruption ja syrjinnän leimaamat israelilaiset muuttuisivat ensin suomalaisiksi.

Sharon asettaa vuoropuhelulle mahdottomia ehtoja, siksi rauha ei etene. Hänen yksipuolinen vetäytymisensä Gazasta on harhautustaktiikkaa.

IPS: Antaako Lähi-idän tilanne mitään aihetta optimismiin?

Ashrawi: Tilanne on todella synkkä. Poliittisia toimintahäiriöitä näkyy joka suunnalla: Israelissa ja kansainvälisellä areenalla, jossa muutenkin puolueellisesti toiminut USA on nyt vaaliensa vankina.

Eurooppalaiset on jätetty ulos tiekartasta, ja arabit ovat puolustuskannalla ja hajallaan. He ovat yhä tyrmistyneitä alueelle ilmaantuneista uusista väkivallan ja terrorismin lajeista sekä Irakin miehityksestä.

Myös Palestiinassa esiintyy erilaisia toimintahäiriöitä: Presidenttimme on pommien piirittämänä, laki ja järjestys ovat romahtaneet ja laitokset hajotettu, kansallinen päätöksenteko on halvaantunut. Vallan ovat ottaneet paikalliset sotilaalliset ryhmittymät ja turvallisuusjoukkiot, joiden lojaalisuus on palautunut paikoin heimoajatteluun.

Toiveikkuutta liittyy vain siihen, että yritämme saada eurooppalaiset toimimaan yhdessä YK:n ja arabimaiden kanssa kurssin muuttamiseksi.

Tavoitteena on molemminpuolinen tulitauko, rauhanprosessin käynnistäminen uudelleen, presidentin vapauttaminen arestista ja palaaminen uudistusten ja poliittisen päätöksenteon tielle.

IPS: Teidät nimitettiin 1996 ministeriksi, mutta erositte 1998 vastalauseena poliittiselle korruptiolle hallituksessa. Muutama vuosi sitten puhuttiin palestiinalaishallinnon uudistamisesta, mutta sekin hanke näyttää olevan jäissä. Miksi?

Ashrawi: Se on osa sisäistä toimintahäiriötä. Vanha kaarti sinnittelee yhä vallassa, ja uuden johdon valitsemiseksi tarvitaan vaalit. Rehellisten vaalien pitäminen taas edellyttää oikeaa ilmapiiriä. Jos presidentti on arestissa ja hyökkäykset jatkuvat, se on vaikeata.

(Inter Press Service)

(c) Copyright IPS. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia