Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Turvallisuusneuvosto nosti homojen oikeudet agendalle

YK:n turvallisuusneuvosto nosti ensimmäistä kertaa seksuaalivähemmistöjen oikeudet agendalle, joten tapausta pidetään historiallisena.
(Kuva: Mendolus Shank / cc 2.0)

YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi ensimmäistä kertaa huolensa seksuaalivähemmistöjen oikeuksista alkuviikolla pidetyssä kokouksessa. Turvallisuusneuvoston päätehtävä on huolehtia kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta, joten se ottaa harvemmin kantaa muihin asioihin.

"Tänään teemme historiaa, sillä tämä on ensimmäinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia käsittelevä kokous ikinä. On ensimmäinen kerta, kun ilmaisemme yhteisellä äänellä, että on väärin tuomita ihmisiä heidän seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin takia", sanoi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Samantha Power avajaistilaisuudessa.

Tilaisuudessa kuultiin myös syyrialaisia ja irakilaisia pakolaisia, joita ääri-islamisti-järjestö Isis oli uhannut väkivallalla ja tappouhkauksilla heidän kotimaissaan. Uhkaukset johtuivat heidän homoseksuaalisesta suuntaumisestaan.

"Vaikka uhkaukset ovat lisääntyneet Isisin valtaanousun jälkeen, ovat seksuaalivähemmistöjen edustajat kohdanneet syrjintää ja väkivaltaa jo ennen ääriliikkeen vallan vahvistumista", Power huomioi.

"Oikeuksista on myös pidettävä huolta jokaisessa YK:n jäsenmaassa, jopa niissä joissa on otettu jo merkittäviä edistysaskelia kuten Yhdysvalloissa", hän jatkoi.

Aihetta käsiteltiin kuitenkin suljettujen ovien takana ja kokousta luonnehditiin epäviralliseksi. Tilaisuutta isännöivät Yhdysvallat ja Chile. Tällaisia epämuodollisempia turvallisuusneuvoston kokouksia on kutsuttu Arria-kokouksiksi, Venezuelan lähettilään Diego Arrian mukaisesti. Epävirallisia kokouksia on pidetty vuodesta 1992 lähtien. YK:n turvallisuusneuvoston viidestätoista maasta kokoukseen osallistui kolmetoista.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkaturvallisuusYK

Lue myös

Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.
Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.