Turvallisuusneuvosto nosti homojen oikeudet agendalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvallisuusneuvosto nosti homojen oikeudet agendalle

YK:n turvallisuusneuvosto nosti ensimmäistä kertaa seksuaalivähemmistöjen oikeudet agendalle, joten tapausta pidetään historiallisena.

YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi ensimmäistä kertaa huolensa seksuaalivähemmistöjen oikeuksista alkuviikolla pidetyssä kokouksessa. Turvallisuusneuvoston päätehtävä on huolehtia kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta, joten se ottaa harvemmin kantaa muihin asioihin.

"Tänään teemme historiaa, sillä tämä on ensimmäinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia käsittelevä kokous ikinä. On ensimmäinen kerta, kun ilmaisemme yhteisellä äänellä, että on väärin tuomita ihmisiä heidän seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin takia", sanoi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Samantha Power avajaistilaisuudessa.

Tilaisuudessa kuultiin myös syyrialaisia ja irakilaisia pakolaisia, joita ääri-islamisti-järjestö Isis oli uhannut väkivallalla ja tappouhkauksilla heidän kotimaissaan. Uhkaukset johtuivat heidän homoseksuaalisesta suuntaumisestaan.

"Vaikka uhkaukset ovat lisääntyneet Isisin valtaanousun jälkeen, ovat seksuaalivähemmistöjen edustajat kohdanneet syrjintää ja väkivaltaa jo ennen ääriliikkeen vallan vahvistumista", Power huomioi.

"Oikeuksista on myös pidettävä huolta jokaisessa YK:n jäsenmaassa, jopa niissä joissa on otettu jo merkittäviä edistysaskelia kuten Yhdysvalloissa", hän jatkoi.

Aihetta käsiteltiin kuitenkin suljettujen ovien takana ja kokousta luonnehditiin epäviralliseksi. Tilaisuutta isännöivät Yhdysvallat ja Chile. Tällaisia epämuodollisempia turvallisuusneuvoston kokouksia on kutsuttu Arria-kokouksiksi, Venezuelan lähettilään Diego Arrian mukaisesti. Epävirallisia kokouksia on pidetty vuodesta 1992 lähtien. YK:n turvallisuusneuvoston viidestätoista maasta kokoukseen osallistui kolmetoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia