Uutiset

Turvakoulutusta tiedonvälittäjille

Väkivalta-aalto uhkaa tiedonvälityksen vapautta myös Somaliassa. INSI antaa turvakoulutusta somalialaisille toimittajille Viestintä ja kehitys -säätiön tuella.

HEINÄ-ELOKUUN VAIHTEESSA kokoontui 25 journalistia Maan-Soor –hotelliin Hargeysassa, Pohjois-Somaliassa kahden päivän turvallisuuskoulutukseen. Mukana oli eri tiedotusvälineiden työntekijöitä ja freelancereita eri puolilta maata.

Kahden päivän aikana osanottajat kävivät läpi elintärkeitä turvallisuusasioita, alkaen etukäteissuunnittelusta. Miten käyttäytyä raivostuneen väkijoukon keskellä tai jos joku yrittää napata sinut panttivangiksi? Miten luodit ja kranaatit lentävät, miltä ne kuulostavat ja miten niiden edessä pitää toimia? Kaikki saivat myös ensiapukoulutusta ja mukaansa ensiapulaukut.

Opettajina toimivat turvallisuusalan ammattilaiset TOR International -yhtiöstä, koulutuksen järjesti International News Safety Institute INSI yhteistyössä Somalian Journalistiliiton kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen kolmen kurssin sarjasta, jonka on mahdollistanut tuki Norjasta, USA:sta, Kansainväliseltä työjärjestöltä ILO:lta ja Suomen Viestintä ja kehitys –säätiöltä (Vikes).

- Haluamme opettaa somalialaisia journalisteja suojaamaan itseään koko ajan pahenevan väkivalta-aallon edessä, sanoo INSI:n projektijohtaja Sarah De Jong.

***

INSI EI OLLUT LIIKKEELLÄ yhtään liian aikaisin. Vain runsas viikko kurssin jälkeen tapettiin ensin radiotoimittaja Mahad Ahmed Elmin ja sitten hänen hautajaisistaan paluumatkalla ollut Ali Iman Sharmarke ajoi miinaan Mogadishussa.

Väkivalta-aallon keskellä toimittajien uhkailusta on tullut arkipäivää ja vuoden 2007 aikana jo seitsemän toimittajaa on tapettu, neljää kollegaa on kidutettu ja viiden toimituksen tiloihin on hyökätty. Yksi toimitus poltettiin ja toinen tuhottiin kranaateilla. Lisäksi kolme joukkotiedotusvälinettä on pakotettu sulkemaan tämän vuoden aikana.

Somalian Journalistiliiton mukaan tässä tappamisen ja vahingoittamisen aallossa on kyse tarkoituksellisesta operaatiosta toimittajien äänen vaientamiseksi Somaliassa.


JOURNALISTIN AMMATTI on vain sellainen, että aina ei voi pysyä poissa kovista paikoista. INSI:n raportin mukaan 10 viime vuoden aikana vain joka neljäs uutistyössä kuollut oli komennuksella sota- tai konfliktitilanteessa. Suuri enemmistö kuoli työnsä vuoksi rauhan aikana omassa maassaan.

Näistä tuhannesta ainakin 657 naista ja miestä murhattiin – eliminoitiin uutistyön äärellä. Vain joka kahdeksas heidän murhaajistaan joutui koskaan syytteeseen.

Monessa maassa toimittajan murhaamisesta on tullut helpoin, halvin ja tehokkain tapa vaientaa ongelmallinen julkisuus. Mitä useampi tappaja pääsee livahtamaan sitä pidemmälle kuoleman kierre etenee.

Rankaisemattomuus, se että syylliset järjestelmällisesti eivät joudu vastuuseen, on häpeäksi hallituksille eri puolilla maailmaa.

Myös Suomessa Journalistien pitäisi suojata itseään koulutuksella. Pitääkö meidänkin odottaa, että kollega kuolee käsiin, ennen kuin heräämme ottamaan huomioon ammatin riskit?

Julkaisija: VIKES

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset