Turvakoulutusta tiedonvälittäjille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvakoulutusta tiedonvälittäjille

Väkivalta-aalto uhkaa tiedonvälityksen vapautta myös Somaliassa. INSI antaa turvakoulutusta somalialaisille toimittajille Viestintä ja kehitys -säätiön tuella.

HEINÄ-ELOKUUN VAIHTEESSA kokoontui 25 journalistia Maan-Soor –hotelliin Hargeysassa, Pohjois-Somaliassa kahden päivän turvallisuuskoulutukseen. Mukana oli eri tiedotusvälineiden työntekijöitä ja freelancereita eri puolilta maata.

Kahden päivän aikana osanottajat kävivät läpi elintärkeitä turvallisuusasioita, alkaen etukäteissuunnittelusta. Miten käyttäytyä raivostuneen väkijoukon keskellä tai jos joku yrittää napata sinut panttivangiksi? Miten luodit ja kranaatit lentävät, miltä ne kuulostavat ja miten niiden edessä pitää toimia? Kaikki saivat myös ensiapukoulutusta ja mukaansa ensiapulaukut.

Opettajina toimivat turvallisuusalan ammattilaiset TOR International -yhtiöstä, koulutuksen järjesti International News Safety Institute INSI yhteistyössä Somalian Journalistiliiton kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen kolmen kurssin sarjasta, jonka on mahdollistanut tuki Norjasta, USA:sta, Kansainväliseltä työjärjestöltä ILO:lta ja Suomen Viestintä ja kehitys –säätiöltä (Vikes).

- Haluamme opettaa somalialaisia journalisteja suojaamaan itseään koko ajan pahenevan väkivalta-aallon edessä, sanoo INSI:n projektijohtaja Sarah De Jong.

***

INSI EI OLLUT LIIKKEELLÄ yhtään liian aikaisin. Vain runsas viikko kurssin jälkeen tapettiin ensin radiotoimittaja Mahad Ahmed Elmin ja sitten hänen hautajaisistaan paluumatkalla ollut Ali Iman Sharmarke ajoi miinaan Mogadishussa.

Väkivalta-aallon keskellä toimittajien uhkailusta on tullut arkipäivää ja vuoden 2007 aikana jo seitsemän toimittajaa on tapettu, neljää kollegaa on kidutettu ja viiden toimituksen tiloihin on hyökätty. Yksi toimitus poltettiin ja toinen tuhottiin kranaateilla. Lisäksi kolme joukkotiedotusvälinettä on pakotettu sulkemaan tämän vuoden aikana.

Somalian Journalistiliiton mukaan tässä tappamisen ja vahingoittamisen aallossa on kyse tarkoituksellisesta operaatiosta toimittajien äänen vaientamiseksi Somaliassa.


JOURNALISTIN AMMATTI on vain sellainen, että aina ei voi pysyä poissa kovista paikoista. INSI:n raportin mukaan 10 viime vuoden aikana vain joka neljäs uutistyössä kuollut oli komennuksella sota- tai konfliktitilanteessa. Suuri enemmistö kuoli työnsä vuoksi rauhan aikana omassa maassaan.

Näistä tuhannesta ainakin 657 naista ja miestä murhattiin – eliminoitiin uutistyön äärellä. Vain joka kahdeksas heidän murhaajistaan joutui koskaan syytteeseen.

Monessa maassa toimittajan murhaamisesta on tullut helpoin, halvin ja tehokkain tapa vaientaa ongelmallinen julkisuus. Mitä useampi tappaja pääsee livahtamaan sitä pidemmälle kuoleman kierre etenee.

Rankaisemattomuus, se että syylliset järjestelmällisesti eivät joudu vastuuseen, on häpeäksi hallituksille eri puolilla maailmaa.

Myös Suomessa Journalistien pitäisi suojata itseään koulutuksella. Pitääkö meidänkin odottaa, että kollega kuolee käsiin, ennen kuin heräämme ottamaan huomioon ammatin riskit?

Julkaisija: VIKES

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia