Turkki on maailman suurin toimittajien vankila | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkki on maailman suurin toimittajien vankila

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan pidätettyjen toimittajien määrä on Turkissa nelinkertaistunut ja toimittajien pidättäminen on kasvussa myös muualla maailmassa.

Pidätettyjen toimittajien määrä on nelinkertaistunut Turkissa heinäkuun epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen. Yli sata toimittajaa on maassa nyt telkien takana, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tuoreessa katsauksessaan (pdf).

Järjestö on pystynyt varmistamaan 41 tapauksessa, että pidätyksen ja pidätetyn toimittajan työn välillä on yhteys, ja se kertoo varmistavansa muita. Se myös kertoo, että sadat turkkilaiset toimittajat ovat joutuneet oikeuteen presidentin loukkaamisesta tai terrorismista.

"Noitavaino Euroopan portilla on vanginnut kymmeniä toimittajia ja tehnyt Turkista maailman suurimman vankilan medialle. Vuodessa Erdoganin hallinto on murskannut kaiken median moniarvoisuuden samalla, kun EU ei ole sanonut käytännössä mitään", kritisoi RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire järjestön tiedotteessa.

RSF:n katsauksessa listataan tällä hetkellä pidätettynä, panttivankina tai kadoksissa olevat toimittajat ja mediatyöläiset. Pidätettyjä on tällä hetkellä yhteensä 348, kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. Turkin lisäksi paljon toimittajia telkien takana on etenkin Kiinassa, Iranissa ja Egyptissä. Mukana tilastossa on ammattitoimittajien lisäksi myös muita mediatyöläisiä sekä kansalaisjournalisteja.

Pidätettyjen lisäksi panttivankina on 52 toimittajaa, Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Kadonneeksi on raportoitu vain yksi, burundilainen Jean Bigirimana.

RSF:n mukaan YK:n pitäisi nimittää toimittajien turvallisuudesta vastaava erityisedustaja, sillä monet YK:n päätöslauselmat toimittajien suojelemisesta ja rankaisemattomuuden lopettamisesta eivät ole tuottaneet tuloksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia