Uutiset Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys

Turkki kiristää kuristusotetta internetistä

Maan parlamentti on pönkittänyt jo aiemmin diktatoriseksi syytettyä verkkoviestintälakia.
(Kuva: Ken Fager / cc 2.0)

Turkin parlamentti hyväksyi tällä viikolla tiukennuksia maan kiistanalaiseen internet-lakiin, joka antaa viranomaisille oikeuden sulkea verkkosivuja ilman oikeuden päätöstä.

Lakiesityksen tarkoituksena on vahvistaa viranomaisten jo ennalta laajoja toimivaltuuksia tapauksissa, joissa epäillyn verkkosivuston uskotaan vahingoittavan kansallista turvallisuutta. Aiemmin viranomaisilla oli lupa sensuroida nettisivuja vain yksityisyyden loukkauksiin perustuen.

Lailla myös lisätään reippaasti viranomaisten valtuuksia kerätä kansalaisia koskevaa verkkodataa, kuten selaushistorioita ja lähetettyjen sähköpostien metadataa.

"Huolestuttavaa tässä on se, että 'kansallinen turvallisuus' on hyvin laaja ja epäselvä termi", sanoo sananvapautta seuraava Toimittajat ilman rajoja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet jo pitkään kriittisiä Turkin hallituksen verkkopolitiikkaa kohtaan. Internet-lailla mahdollistetun valtiosensuurin lisäksi viranomaiset ovat rajoittaneet rajuin ottein suuria kansainvälisiä verkkopalveluita, kuten Issuu.comia, Youtubea ja Twitteriä, kun niitä on käytetty oppositiopolitiikan viestintäkanavina.

Nyt lakiin suunniteltujen kiristysten uskotaan olevan käytännölliseltä merkitykseltään pieniä, sillä hallituksella on jo käytössään lakitekniset keinot kriittisten äänien tukahduttamiseen.

Muutosesityksestä merkittävämmän tekeekin sen symbolinen merkitys, sillä parlamentin äänestys tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun Turkin isännöimä Internet Governance Forum päättyi. IGF on tärkein kansainvälinen verkon vapautta ajava YK-organisaatio.

Lakimuutokset tarvitsevat vielä presidentti Recep Tayyip Erdoganin hyväksynnän. Erdogan on aiemmin ilmoittanut aikovansa siirtää verkkovalvonnan kokonaan Turkin tiedustelupalvelun alaisuuteen.

kansalaisoikeudetmediainternetpolitiikka Turkki

Lue myös

Lokki lentää Turkin lipun vasemmalla puolella

Turkin median elintila kapenee – Eronnut päätoimittaja: 95 prosenttia mediasta hallituksen valvonnassa

Riippumattoman Cumhuriyet-päivälehden päätoimittaja Murat Sabuncu erosi syyskuussa, kun lehti ei enää saanut toteuttaa journalistista linjaansa. ”Asiallista uutisvälitystä on alettu pitää rikoksena”, Sabuncu sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä