Turkki esikuva nouseville demokratioille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkki esikuva nouseville demokratioille

Turkin nopea demokratisoituminen ja lisääntynyt kehitysapu ovat vahvistaneet sen kansainvälistä roolia.

Nopea vaurastuminen ja demokratisoituminen ovat tehneet Turkista esikuvan Pohjois-Afrikan nouseville demokratioille, kirjoittaa kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys internetsivuillaan. EU:n eteläiset naapurit ottavat esimerkkiä mieluummin maalta, jonka uskonto ja kulttuuri ovat niille läheisiä. Turkki on myös lisännyt huomattavasti kehitysapumäärärahojaan.

Turkin vahvistuneen kansainvälisen roolin vuoksi EU:n on mietittävä suhdettaan maahan entistä tarkemmin, Kehys ry toteaa. Turkin merkitys Pohjois-Afrikan demokratisoitumisaallon yhteydessä tunnustetaankin EU:ssa aiempaa voimakkaammin, mutta myös maan kasvava rooli kehityspolitiikassa on otettava huomioon entistä tarkemmin.

Tällä hetkellä Turkin viime vuonna lisääntyneet kehitysapumäärärahat, 663 miljoonaa euroa, ohittavat jo selvästi monien EU-jäsenmaiden virallisen kehitysavun määrän.

Turkin muuttuneen roolin myötä sen ja EU:n välille tarvitaan vastavuoroisempaa yhteistyötä ja vuoropuhelua. Turkin mahdollinen EU-jäsenyys herättää unionin jäsenmaissa sekä vastustusta että kannatusta. Turkin jäsenyyden vastustajat korostavat unionin kristillistä arvopohjaa, kannattajat kulttuurista moniarvoisuutta.

Ongelmansa aiheuttaa myös siirtolaisuuskysymys, sillä Turkkiin saapuvista Pohjois-Afrikan maiden siirtolaisista osa pyrkii Eurooppaan. Tämä on hidastanut neuvotteluja viisumivapaudesta, johon EU-jäsenmaaehdokkaat ovat yleensä oikeutettuja. Turkilta edellytetäänkin uudistuksia rajavalvontaansa ja pakolaisjärjestelmäänsä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia