Turkin pääministeri tapasi mielenosoittajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkin pääministeri tapasi mielenosoittajia

Pääministeri tapasi vihdoin mielenosoittajia, jotka suhtautuvat kuitenkin ristiriitaisesti neuvotteluiden lopputulokseen.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan on vihdoin tavannut mielenosoittajia virka-asunnollaan viime yönä. Aiemmin hän on ollut haluton keskustelemaan ja vaatinut mielenosoitusten välitöntä lopettamista laittomana ilkivaltana.

Neuvotteluiden päätteeksi pääministeri lupasi järjestää Gezi-puiston kohtalosta kansanäänestyksen. Mielenosoittajat suhtautuivat kuitenkin ristiriitaisesti neuvottelujen tuloksiin.

"En usko, että hallitus ymmärtää, että nyt ei ole kysymys vain Gezi-puiston kohtalosta, vaan vaadimme demokraattista hallintoa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista", kommentoi Reutersin haastattelema mielenosoittaja.

Mielenosoitukset saivat alkunsa Istanbulin keskustaan suunnitellun kauppakeskusrakennusprojektin vastustamisesta. Kauppakeskus uhkaa tuhota pidetyn vehreän puiston. Prostestit laajenivat kuitenkin pian vastustamaan Turkin nykyhallituksen itsevaltaista politiikkaa.

Turkin poliisi on tähän asti vastannut mielenosoituksiin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan suhteettomalla väkivallalla, johon on kuollut neljä ihmistä ja tuhansia on loukkaantunut. 

Vaikka pääministeri on luvannut tutkia poliisiin väkivallan käyttöä, se ei lupauksista huolimatta ole vähentynyt. Esimerkiksi viime yön neuvottelujen aikana poliisi suihkutti kyynelkaasua kohti mielenosoittajia aivan päämimisterin virka-asunnon tuntumassa.

"Viranomaisilla ei ole oikeutettua syytä vastata rauhanomaisiin protesteihin tällaisella voimalla", sanoo tutkija Andrew Gardner Amnesty Internationalista.

Viranomaiset ovat myös pyrkineet mustamaalaamaan protestoijia. Aiemmin tällä viikolla Turkin televisio raportoi mielenosoittajien heittäneen polttopulloja poliisia kohti, mutta useiden aukiolla olleiden mukaan he olivat mielenosoittajiksi naamioituneita poliiseja. Taksim-aukio, josta mielenosoitukset saivat alkunsa, on nyt poliisin hallussa, ja mielenosoittajat ovat siirtyneet Gezi-puistoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia