Tupakka on Kuubassa kaksipiippuinen juttu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tupakka on Kuubassa kaksipiippuinen juttu

Saarivaltio haluaa vähentää tupakan kulutusta, vaikka tuotanto on tärkeä tulonlähde.

(IPS) -- "Saako täällä polttaa", kysytään hotellin vastaanottovirkailijalta. "Ei", kuuluu vastaus. "Miksi lattialla sitten on tumppeja", jatkaa kysyjä. "Niiden polttajat eivät kysyneet lupaa."

Tarina kuvaa Kuuban kaksijakoista suhtautumista tupakointiin. Saarivaltio pyrkii rajoittamaan sauhuttelua sen terveyshaittojen vuoksi, mutta kuuluu samaan aikaan maailman johtaviin laatutupakan tuottajiin ja viejiin.

Kuuba julisti vuonna 2005 julkiset sisätilat, joukkoliikennevälineet sekä koulutukseen, terveyteen ja urheiluun liittyvät tilat savuttomiksi.

Esimies savustaa

"Kielloista huolimatta moni polttaa edelleen bussissa ja työpaikalla", valittaa havannalaisessa lääkelaboratoriossa työskentelevä biologi Jordán Puebla, 26.

Hän kertoo oman esimiehensä tupakoivan yhteisessä ilmastoidussa työtilassa niin, että savunhaju tarttuu kaikkien vaatteisiin. "Harva kuitenkaan valittaa, vaikka meillä on laki puolellamme."

Puebla arvelee, että ihmiset eivät ole perillä tupakan terveys- ja ympäristöhaitoista. "Ja kuitenkin jokaisen lähipiirissä on joku syöpään sairastunut." Syöpä nousi kuubalaisten yleisimmäksi kuolinsyyksi vuonna 2012.

Joka neljäs tupakoi

Kuuban terveysministeriön viime vuonna tekemän selvityksen mukaan 15 vuotta täyttäneistä 24 prosenttia tupakoi. Vuonna 2001 sauhuttelijoita oli 32 prosenttia, mutta osuus ei ole vähentynyt toivotusti, sillä sen on määrä painua ensi vuonna alle 20 prosentin. Suomessa tupakoivia on 17 prosenttia.

Kuubassa miehistä tupakoi vajaa kolmannes ja naisista viidennes. 13–15-vuotiaista polttaa 17 prosenttia.

Rajoituksista ja valistuskampanjoista huolimatta puolet kuubalaisista sanoo altistuvansa tupakansavulle kotona, töissä tai julkisilla paikoilla, kertoo terveysministeriön savuttomuuskampanjan lääkäri Patricia Varona.

Baareissa saa tuprutella

"Aina löytyy niitä, jotka polttavat kielletyillä alueilla, kuten busseissa tai sairaalan käytävillä, koska siitä ei rangaista", sanoo yliopiston opettaja Ileana García, 27. "Savuttomuus toteutuu vain siellä, missä ei ole yhtään tupakoitsijaa, kuten omalla työpaikallani."

Kuuban tupakointikielto ei ulotu ravintolohin ja baareihin, joten niissä tuprutellaan edelleen vapaasti. Nery Suárezin tutkimuksen mukaan tupakankulutus henkeä kohti on ollut kasvussa viime vuosina.

Suárez ehdottaa hintojen nostamista niin paljon, että se hillitsee kysyntää.

Asia on Kuuballe kaksipiippuinen juttu. Yhtäältä yhteiskunta kustantaa terveydenhuollon ja myös savuttomuuskampanjan. Toisaalta valtion tupakkateollisuus on kolmanneksi suurin vientitulojen tuoja ja tupakanviljely antaa elannon lukuisille perheille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia