Uutiset

Tupakka on Kuubassa kaksipiippuinen juttu

Saarivaltio haluaa vähentää tupakan kulutusta, vaikka tuotanto on tärkeä tulonlähde.
(Kuva: Llima Orosa / cc 2.0)

(IPS) -- "Saako täällä polttaa", kysytään hotellin vastaanottovirkailijalta. "Ei", kuuluu vastaus. "Miksi lattialla sitten on tumppeja", jatkaa kysyjä. "Niiden polttajat eivät kysyneet lupaa."

Tarina kuvaa Kuuban kaksijakoista suhtautumista tupakointiin. Saarivaltio pyrkii rajoittamaan sauhuttelua sen terveyshaittojen vuoksi, mutta kuuluu samaan aikaan maailman johtaviin laatutupakan tuottajiin ja viejiin.

Kuuba julisti vuonna 2005 julkiset sisätilat, joukkoliikennevälineet sekä koulutukseen, terveyteen ja urheiluun liittyvät tilat savuttomiksi.

Esimies savustaa

"Kielloista huolimatta moni polttaa edelleen bussissa ja työpaikalla", valittaa havannalaisessa lääkelaboratoriossa työskentelevä biologi Jordán Puebla, 26.

Hän kertoo oman esimiehensä tupakoivan yhteisessä ilmastoidussa työtilassa niin, että savunhaju tarttuu kaikkien vaatteisiin. "Harva kuitenkaan valittaa, vaikka meillä on laki puolellamme."

Puebla arvelee, että ihmiset eivät ole perillä tupakan terveys- ja ympäristöhaitoista. "Ja kuitenkin jokaisen lähipiirissä on joku syöpään sairastunut." Syöpä nousi kuubalaisten yleisimmäksi kuolinsyyksi vuonna 2012.

Joka neljäs tupakoi

Kuuban terveysministeriön viime vuonna tekemän selvityksen mukaan 15 vuotta täyttäneistä 24 prosenttia tupakoi. Vuonna 2001 sauhuttelijoita oli 32 prosenttia, mutta osuus ei ole vähentynyt toivotusti, sillä sen on määrä painua ensi vuonna alle 20 prosentin. Suomessa tupakoivia on 17 prosenttia.

Kuubassa miehistä tupakoi vajaa kolmannes ja naisista viidennes. 13–15-vuotiaista polttaa 17 prosenttia.

Rajoituksista ja valistuskampanjoista huolimatta puolet kuubalaisista sanoo altistuvansa tupakansavulle kotona, töissä tai julkisilla paikoilla, kertoo terveysministeriön savuttomuuskampanjan lääkäri Patricia Varona.

Baareissa saa tuprutella

"Aina löytyy niitä, jotka polttavat kielletyillä alueilla, kuten busseissa tai sairaalan käytävillä, koska siitä ei rangaista", sanoo yliopiston opettaja Ileana García, 27. "Savuttomuus toteutuu vain siellä, missä ei ole yhtään tupakoitsijaa, kuten omalla työpaikallani."

Kuuban tupakointikielto ei ulotu ravintolohin ja baareihin, joten niissä tuprutellaan edelleen vapaasti. Nery Suárezin tutkimuksen mukaan tupakankulutus henkeä kohti on ollut kasvussa viime vuosina.

Suárez ehdottaa hintojen nostamista niin paljon, että se hillitsee kysyntää.

Asia on Kuuballe kaksipiippuinen juttu. Yhtäältä yhteiskunta kustantaa terveydenhuollon ja myös savuttomuuskampanjan. Toisaalta valtion tupakkateollisuus on kolmanneksi suurin vientitulojen tuoja ja tupakanviljely antaa elannon lukuisille perheille.

maataloustalousterveys Kuuba Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
Mies pitelee puuntainta kädessään.

Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa

Ruanda on kohonnut metsityksessä ja metsien ennallistamisessa maailmanmestariluokkaan. Syynä on muun muassa kansallinen puunsiemenkeskus, josta uskotaan tulevan alueellinen.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kolme Bangladeshin lippua kerrostalon edustalla.

Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”

Jopa 180 kilometriä tunnissa puhaltavia tuulia mukanaan tuonut sykloni on tuhonnut taloja, katkonut sähköjä ja vienyt viljasatoa Intiassa ja Bangladeshissa. YK:n mukaan myrskyn tieltä ehdittiin kuitenkin evakuoida noin kolme miljoonaa ihmistä.

Tuoreimmat

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”