Uutiset

Tuotannon pilkkominen mullisti maailmankaupan

G7-maiden osuus maailmankaupasta on pudonnut yli 50 prosentista enää reiluun kolmannekseen samalla, kun kehitysmaiden osuus on kasvanut.

(IPS) -- Kehittyvien ja köyhien maiden osuus koko maailman kansantuotteesta oli neljännesvuosisata sitten alle viidennes. Nyt se hipoo 40:tä prosenttia, kun teollisuusmaiden G7-ryhmän osuus on noin puolet.

Kaupassa tilanne on jo päinvastainen. G7:n – Britannian, Italian, Japanin, Kanadan, Ranskan, Saksan ja Yhdysvaltojen – osuus maailmankaupasta oli 1990-luvun alkuvuosina yli puolet, mutta nyt enää reilu kolmannes. Kehittyvien maiden osuus taas on noussut yli 40 prosenttiin, Maailmanpankin tilastot kertovat.

Muutosta selittää osin se, että nyt 60 prosenttia maailman tavarakaupasta on puolivalmisteita, joiden tuotanto on hajautunut eri puolille maailmaa.

Aasian kehityspankin esimerkki vuodelta 2010 kertoo, että älypuhelin iPhonen tuotantokustannus oli 178,96 dollaria. Kiinan osuus oli vain 6,50 dollaria, ja muut kulut jakautuivat yli kymmenelle yhtiölle viidessä maassa. Kallein osa, 24 dollaria, oli Japanissa valmistettu flash-muisti.

Kiina pystyy viemään yli 11 miljoonaa iPhonea vuodessa Yhdysvaltoihin, jossa kyseinen puhelin kehitettiin ja jossa tuotemerkin omistavan ja sitä markkinoivan yhtiön pääkonttori sijaitsee, Aasian kehityspankin koulutuspäällikkö Yuquing Xing havainnollistaa.

kehitysglobalisaatiotalouskauppa Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.