Tuotannon pilkkominen mullisti maailmankaupan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuotannon pilkkominen mullisti maailmankaupan

G7-maiden osuus maailmankaupasta on pudonnut yli 50 prosentista enää reiluun kolmannekseen samalla, kun kehitysmaiden osuus on kasvanut.

(IPS) -- Kehittyvien ja köyhien maiden osuus koko maailman kansantuotteesta oli neljännesvuosisata sitten alle viidennes. Nyt se hipoo 40:tä prosenttia, kun teollisuusmaiden G7-ryhmän osuus on noin puolet.

Kaupassa tilanne on jo päinvastainen. G7:n – Britannian, Italian, Japanin, Kanadan, Ranskan, Saksan ja Yhdysvaltojen – osuus maailmankaupasta oli 1990-luvun alkuvuosina yli puolet, mutta nyt enää reilu kolmannes. Kehittyvien maiden osuus taas on noussut yli 40 prosenttiin, Maailmanpankin tilastot kertovat.

Muutosta selittää osin se, että nyt 60 prosenttia maailman tavarakaupasta on puolivalmisteita, joiden tuotanto on hajautunut eri puolille maailmaa.

Aasian kehityspankin esimerkki vuodelta 2010 kertoo, että älypuhelin iPhonen tuotantokustannus oli 178,96 dollaria. Kiinan osuus oli vain 6,50 dollaria, ja muut kulut jakautuivat yli kymmenelle yhtiölle viidessä maassa. Kallein osa, 24 dollaria, oli Japanissa valmistettu flash-muisti.

Kiina pystyy viemään yli 11 miljoonaa iPhonea vuodessa Yhdysvaltoihin, jossa kyseinen puhelin kehitettiin ja jossa tuotemerkin omistavan ja sitä markkinoivan yhtiön pääkonttori sijaitsee, Aasian kehityspankin koulutuspäällikkö Yuquing Xing havainnollistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia