Uutiset

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen

Yli 4 000 afrikkalaisnuoren haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan afrikkalaisnuoret uskovat maanosan tulevaisuuteen ja kykyynsä ratkoa ongelmat. Toisaalta myös epävarmuutta on paljon.
Opiskelijoita luentosalissa
Afrikassa kasvaa uusi optimistien sukupolvi, käy ilmi kyselytutkimuksesta. Kuvassa Ghanan yliopiston opiskelijoita vuonna 2015. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Afrikka on nuori maanosa: mediaani-ikä on noin 20 vuotta, kun se maailmassa keskimäärin on kymmenen vuotta enemmän.

Euroopassa kauhistellaan maanosan nuorisotyöttömyyttä ja siirtolaisiksi lähtevien määrää, mutta tuoreen haastattelututkimuksen mukaan todellisuudessa afrikkalaisnuoret ovat tulevaisuuteen uskova sukupolvi, joka uskoo voivansa ratkaista maanosan ongelmat. Säröjäkin kuitenkin löytyy.

”Afro-optimismi, joka kukoistaa monien nuorten afrikkalaisten keskuudessa, ei nojaa toivoon vaan heidän kykyynsä hyödyntää modernin maailman tarjoamia mahdollisuuksia.  - -  Jos ”Afrikka nousee” -narratiiviin kohdistui ikinä epäilyksiä, tämä tutkimus antaa vahvat todisteet siitä, että Afrikan aika on täällä ja että se jatkaa nousuaan. Sitä vie eteenpäin uusi sukupolvi innovatiivisia, vastuullisia ja luottavaisia johtajia”, sanoo tutkimuksen tehneen Ichikowitz Family Foundationin puheenjohtaja Ivor Ichikowitz tiedotteessa.

Ichikowitz on eteläafrikkalainen liikemies, jonka säätiö edistää muun muassa luonnonsuojelua ja aktiivista kansalaisuutta. Säätiö teetti haastattelututkimuksen, johon osallistui 14:ssä Afrikan maassa noin 4 200 18–24-vuotiasta nuorta.

Tutkimuksen tuloksia voi tulkita monella tavalla. Haastattelututkimukseen osallistuneet nuoret vaikuttavat olevan optimisteja: 65 prosenttia uskoo, että 2000-luku tulee olemaan ”Afrikan vuosisata” ja yli 75 prosenttia uskoo pystyvänsä muuttamaan yhteisöään omalla työllään. 76 prosenttia haluaa aloittaa yritystoiminnan seuraavien viiden vuoden aikana ja 72 prosenttia on luottavaisia oman taloudellisen tilanteensa suhteen.

Digiteknologia on osa nuorten arkea: 79 prosenttia pitää Wi-Fi-yhteyttä perusihmisoikeutena ja 59 prosenttia käyttää älypuhelinta yli kolme tuntia päivässä.

Toisaalta esimerkiksi demokratian kannatus ei ole itsestään selvää. 48 prosenttia piti demokratiaa tärkeämpänä kuin vakautta ja 48 prosenttia taas vakautta tärkeämpänä kuin demokratiaa. Vain 40 prosenttia on ylipäätään sitä mieltä, että Afrikka on menossa oikeaan suuntaan. 43 prosenttia suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti tai jännittyneinä, loput ovat epävarmoja, huolissaan tai pessimistejä.

Ongelmiksi nuoret mainitsevat esimerkiksi työttömyyden, korruption ja poliittisen epävakauden. Ilmastonmuutos on listalla yllättävän alhaalla, mutta toisaalta esimerkiksi vesipulasta on huolissaan 86 prosenttia. 57 prosenttia on sitä mieltä, että kaikilla mailla on yhtäläinen vastuu toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Ichikowitzin mukaan nuoret ymmärtävät maanosan haasteet ja haluavat myös ratkaista ne.

”Tutkimuksen mukaan nuoret eivät välttele Afrikan hyvin todellisia haasteita, he ovat rehellisiä sen suhteen, mitä pitää tehdä ja mikä heidän roolinsa siinä on – ja he ovat erittäin innokkaita toimimaan”, hän sanoo.

Mukana tutkimuksessa olivat Kongon tasavalta, Etiopia, Gabon, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Nigeria, Ruanda, Senegal, Etelä-Afrikka, Togo, Sambia ja Zimbabwe. 46 prosenttia oli opiskelijoita. 37 prosentilla korkein suoritettu koulutus oli yläkoulu.

nuorisoväestö Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”