Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen

Yli 4 000 afrikkalaisnuoren haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan afrikkalaisnuoret uskovat maanosan tulevaisuuteen ja kykyynsä ratkoa ongelmat. Toisaalta myös epävarmuutta on paljon.

Opiskelijoita luentosalissa

Afrikassa kasvaa uusi optimistien sukupolvi, käy ilmi kyselytutkimuksesta. Kuvassa Ghanan yliopiston opiskelijoita vuonna 2015. Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Afrikka on nuori maanosa: mediaani-ikä on noin 20 vuotta, kun se maailmassa keskimäärin on kymmenen vuotta enemmän.

Euroopassa kauhistellaan maanosan nuorisotyöttömyyttä ja siirtolaisiksi lähtevien määrää, mutta tuoreen haastattelututkimuksen mukaan todellisuudessa afrikkalaisnuoret ovat tulevaisuuteen uskova sukupolvi, joka uskoo voivansa ratkaista maanosan ongelmat. Säröjäkin kuitenkin löytyy.

”Afro-optimismi, joka kukoistaa monien nuorten afrikkalaisten keskuudessa, ei nojaa toivoon vaan heidän kykyynsä hyödyntää modernin maailman tarjoamia mahdollisuuksia.  - -  Jos ”Afrikka nousee” -narratiiviin kohdistui ikinä epäilyksiä, tämä tutkimus antaa vahvat todisteet siitä, että Afrikan aika on täällä ja että se jatkaa nousuaan. Sitä vie eteenpäin uusi sukupolvi innovatiivisia, vastuullisia ja luottavaisia johtajia”, sanoo tutkimuksen tehneen Ichikowitz Family Foundationin puheenjohtaja Ivor Ichikowitz tiedotteessa.

Ichikowitz on eteläafrikkalainen liikemies, jonka säätiö edistää muun muassa luonnonsuojelua ja aktiivista kansalaisuutta. Säätiö teetti haastattelututkimuksen, johon osallistui 14:ssä Afrikan maassa noin 4 200 18–24-vuotiasta nuorta.

Tutkimuksen tuloksia voi tulkita monella tavalla. Haastattelututkimukseen osallistuneet nuoret vaikuttavat olevan optimisteja: 65 prosenttia uskoo, että 2000-luku tulee olemaan ”Afrikan vuosisata” ja yli 75 prosenttia uskoo pystyvänsä muuttamaan yhteisöään omalla työllään. 76 prosenttia haluaa aloittaa yritystoiminnan seuraavien viiden vuoden aikana ja 72 prosenttia on luottavaisia oman taloudellisen tilanteensa suhteen.

Digiteknologia on osa nuorten arkea: 79 prosenttia pitää Wi-Fi-yhteyttä perusihmisoikeutena ja 59 prosenttia käyttää älypuhelinta yli kolme tuntia päivässä.

Toisaalta esimerkiksi demokratian kannatus ei ole itsestään selvää. 48 prosenttia piti demokratiaa tärkeämpänä kuin vakautta ja 48 prosenttia taas vakautta tärkeämpänä kuin demokratiaa. Vain 40 prosenttia on ylipäätään sitä mieltä, että Afrikka on menossa oikeaan suuntaan. 43 prosenttia suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti tai jännittyneinä, loput ovat epävarmoja, huolissaan tai pessimistejä.

Ongelmiksi nuoret mainitsevat esimerkiksi työttömyyden, korruption ja poliittisen epävakauden. Ilmastonmuutos on listalla yllättävän alhaalla, mutta toisaalta esimerkiksi vesipulasta on huolissaan 86 prosenttia. 57 prosenttia on sitä mieltä, että kaikilla mailla on yhtäläinen vastuu toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Ichikowitzin mukaan nuoret ymmärtävät maanosan haasteet ja haluavat myös ratkaista ne.

”Tutkimuksen mukaan nuoret eivät välttele Afrikan hyvin todellisia haasteita, he ovat rehellisiä sen suhteen, mitä pitää tehdä ja mikä heidän roolinsa siinä on – ja he ovat erittäin innokkaita toimimaan”, hän sanoo.

Mukana tutkimuksessa olivat Kongon tasavalta, Etiopia, Gabon, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Nigeria, Ruanda, Senegal, Etelä-Afrikka, Togo, Sambia ja Zimbabwe. 46 prosenttia oli opiskelijoita. 37 prosentilla korkein suoritettu koulutus oli yläkoulu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia