Uutiset

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen

Yli 4 000 afrikkalaisnuoren haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan afrikkalaisnuoret uskovat maanosan tulevaisuuteen ja kykyynsä ratkoa ongelmat. Toisaalta myös epävarmuutta on paljon.
Opiskelijoita luentosalissa
Afrikassa kasvaa uusi optimistien sukupolvi, käy ilmi kyselytutkimuksesta. Kuvassa Ghanan yliopiston opiskelijoita vuonna 2015. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Afrikka on nuori maanosa: mediaani-ikä on noin 20 vuotta, kun se maailmassa keskimäärin on kymmenen vuotta enemmän.

Euroopassa kauhistellaan maanosan nuorisotyöttömyyttä ja siirtolaisiksi lähtevien määrää, mutta tuoreen haastattelututkimuksen mukaan todellisuudessa afrikkalaisnuoret ovat tulevaisuuteen uskova sukupolvi, joka uskoo voivansa ratkaista maanosan ongelmat. Säröjäkin kuitenkin löytyy.

”Afro-optimismi, joka kukoistaa monien nuorten afrikkalaisten keskuudessa, ei nojaa toivoon vaan heidän kykyynsä hyödyntää modernin maailman tarjoamia mahdollisuuksia.  - -  Jos ”Afrikka nousee” -narratiiviin kohdistui ikinä epäilyksiä, tämä tutkimus antaa vahvat todisteet siitä, että Afrikan aika on täällä ja että se jatkaa nousuaan. Sitä vie eteenpäin uusi sukupolvi innovatiivisia, vastuullisia ja luottavaisia johtajia”, sanoo tutkimuksen tehneen Ichikowitz Family Foundationin puheenjohtaja Ivor Ichikowitz tiedotteessa.

Ichikowitz on eteläafrikkalainen liikemies, jonka säätiö edistää muun muassa luonnonsuojelua ja aktiivista kansalaisuutta. Säätiö teetti haastattelututkimuksen, johon osallistui 14:ssä Afrikan maassa noin 4 200 18–24-vuotiasta nuorta.

Tutkimuksen tuloksia voi tulkita monella tavalla. Haastattelututkimukseen osallistuneet nuoret vaikuttavat olevan optimisteja: 65 prosenttia uskoo, että 2000-luku tulee olemaan ”Afrikan vuosisata” ja yli 75 prosenttia uskoo pystyvänsä muuttamaan yhteisöään omalla työllään. 76 prosenttia haluaa aloittaa yritystoiminnan seuraavien viiden vuoden aikana ja 72 prosenttia on luottavaisia oman taloudellisen tilanteensa suhteen.

Digiteknologia on osa nuorten arkea: 79 prosenttia pitää Wi-Fi-yhteyttä perusihmisoikeutena ja 59 prosenttia käyttää älypuhelinta yli kolme tuntia päivässä.

Toisaalta esimerkiksi demokratian kannatus ei ole itsestään selvää. 48 prosenttia piti demokratiaa tärkeämpänä kuin vakautta ja 48 prosenttia taas vakautta tärkeämpänä kuin demokratiaa. Vain 40 prosenttia on ylipäätään sitä mieltä, että Afrikka on menossa oikeaan suuntaan. 43 prosenttia suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti tai jännittyneinä, loput ovat epävarmoja, huolissaan tai pessimistejä.

Ongelmiksi nuoret mainitsevat esimerkiksi työttömyyden, korruption ja poliittisen epävakauden. Ilmastonmuutos on listalla yllättävän alhaalla, mutta toisaalta esimerkiksi vesipulasta on huolissaan 86 prosenttia. 57 prosenttia on sitä mieltä, että kaikilla mailla on yhtäläinen vastuu toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Ichikowitzin mukaan nuoret ymmärtävät maanosan haasteet ja haluavat myös ratkaista ne.

”Tutkimuksen mukaan nuoret eivät välttele Afrikan hyvin todellisia haasteita, he ovat rehellisiä sen suhteen, mitä pitää tehdä ja mikä heidän roolinsa siinä on – ja he ovat erittäin innokkaita toimimaan”, hän sanoo.

Mukana tutkimuksessa olivat Kongon tasavalta, Etiopia, Gabon, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Nigeria, Ruanda, Senegal, Etelä-Afrikka, Togo, Sambia ja Zimbabwe. 46 prosenttia oli opiskelijoita. 37 prosentilla korkein suoritettu koulutus oli yläkoulu.

nuorisoväestö Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”