Tunnetulle ihmisoikeusaktivistille vankeutta Azerbaidžanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tunnetulle ihmisoikeusaktivistille vankeutta Azerbaidžanissa

Rasul Jafarov kampanjoi maan poliittisten vankien puolesta kesäkuun European Games -yleisurheilukisojen alla.

Azerbaidžanilainen oikeusistuin tuomitsi eilen torstaina tunnetun ihmisoikeusaktivistiin Rasul Jafarovin kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Järjestöt kritisoivat tuomiota, joka niiden mukaan on poliittisesti motivoitu.

Jafarov sai tuomion muun muassa veronkierrosta, vallan väärinkäytöstä, laittomasta liiketoiminnasta ja kavalluksesta. Hän johti azerbaidžanilaista ihmisoikeusjärjestöä Human Rights Clubia, joka ei yrityksistään huolimatta ollut saanut hallituksen rekisteröintiä.

Jafarov oli myös mukana Sports for Rights -kampanjassa, joka lisää tietoisuutta maan poliittisista vankiloista kesäkuussa järjestettävien yleiseurooppalaisten urheilukisojen alla. Vuonna 2012 Jafarov oli mukana myös Euroviisujen alla järjestetyissä ihmisoikeuskampanjoissa.

"Ei ole epäilystäkään, etteikö Jafarovin tuomio olisi osa hallituksen pyrkimystä pyyhkiä kriittiset äänet maassa", toteaa Human Rights Watchin Etelä-Kaukasuksen tutkija Giorgi Gogia.

Järjestöt ovat olleet viime aikoina huolissaan Azerbaidanissa, jossa aktivisteja ja toimittajia on pidätetty kiihtyvällä tahdilla epämääräisten syytteiden varjolla. Kansalaisyhteiskuntaan liittyvää lainsäädäntöä on kiristetty ja viranomaisille annettu lisää valtaa puuttua niiden toimintaan.

Yhdeksi syyksi kiristyneeseen tilanteeseen on arveltu kesäkuussa pidettäviä kansainvälisiä yleiseurooppalaisia European Games -kisoja. Amnesty Internationalin tutkija arvioi maaliskuussa maailma.netille, että kyseessä saattaa olla maan hallinnon yritys luoda kisojen alla kritiikkivapaa vyöhyke, sillä kun maa viimeksi isännöi kansainvälistä suurtapahtumaa, Euroviisuja, vuonna 2012, kansalaisyhteiskunta onnistui saamaan näkyvyyttä ihmisoikeuskampanjoilleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia