Tunisian vallankumouksen kitkeränmakeat hedelmät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tunisian vallankumouksen kitkeränmakeat hedelmät

Uskonnon ja politiikan sekoittuminen jakaa tunisialaisnaisten mielipiteitä.

(Kuva: Ezequiel Scagnetti / European Parliament / cc 2.0)

(IPS) -- Tunisiassa sekularismi ja poliittinen islam ottavat mittaa toisistaan. Uskonnon ja politiikan yhteys jakaa tunisialaisnaisten mielipiteitä: yksi nauttii vapaudesta harjoittaa uskontoa, toinen pelkää oikeuksiensa heikkenevän.

"Arabeiksi ja musliminaisiksi meillä oli kahden edellisen presidentin aikana runsaasti etuja, mutta vallankumouksen jälkeen olemme alkaneet huolestua oikeuksistamme", toteaa tunisialainen ihmisoikeusaktivisti Sinda Garziz, 22.

"Tilanne voi muuttua nopeasti, mutta me emme luovu siitä, minkä vuoksi olemme taistelleet."

Tunisiassa naiset elävät edelleen vapaammin kuin sisarensa muualla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Kiitos ei kuulu ainoastaan vallanpitäjille, vaan myös voimakkaalle, 1930-luvulla alkunsa saaneelle naisliikeelle. Kun tunisialaiset tammikuussa 2011 syöksivät vallasta diktaattori Ben Alin ja käynnistivät arabikevään, naiset protestoivat miesten rinnalla mielenosoituksissa.

Pahinta on asennemuokkaus

Sittemmin vasemmistolaiset feministit ovat huolestuneet poliittisen islamin noususta. Lokakuussa 2011 vaalit voitti islamilainen Ennahda-puolue. Myös radikaali-islamilaiset ryhmittymät, kuten salafistit, ovat kasvattaneet kannatustaan.

"Ongelma ei ole uskonto tai ihmiset, jotka sitä harjoittavat. Ongelma on politiikan ja uskonnon linkittäminen yhteen ja hengellisen ja poliittisen sekoittaminen toisiinsa. Tunisia on pääosin muslimimaa, mutta täällä ei pitäisi olla uskonnollisia puolueita ollenkaan", sanoo lakinainen Besma Khalfaoui, helmikuussa murhatun poliitikko Chokri Belaidin leski.

Khalfaouia huolettaa erityisesti islamistien maaseudulla harjoittama asennemuokkaus.

"He pyrkivät muuttamaan ihmisten tapaa ajatella. He menevät Tunisian köyhimmille alueille, jossa työttömiä on paljon ja koulutusta vähän, ja opettavat moskeijassa miehille, miten heidän ja heidän vaimojensa tulisi käyttäytyä kotonaan. Se on vaarallisempaa kuin politiikka ja vaikeampaa muuttaa myöhemmin."

Naisaktivistit ovat valvoneet tarkasti Tunisian uuden perustuslain laadintaa. Sen on määrä valmistua lähikuukausina. Vuosi sitten elokuussa he vastustivat kiihkeästi esitystä, jonka mukaan naiset "täydentävät" miehiä. "Täydentäminen" vaihdettiin muotoon "ovat tasa-arvoisessa asemassa".

Uskonnonvapaus lisääntynyt

Toisaalta vallankumous lisäsi musliminaisten mahdollisuuksia harjoittaa uskontoaan. Presidentti Habib Bourguiban aikoinaan tekemät perhelain uudistukset lisäsivät naisten oikeuksia. Huiveihin Bourguiba suhtautui karsaasti ja kutsui niitä vastenmielisiksi räteiksi.

Poliittista islamia pelännyt Ben Ali kielsi naisilta sekä hiukset peittävän hijabin että vain silmät paljaaksi jättävän niqabin käytön. Nyt niitä näkee katukuvassa aiempaa enemmän.

Kahden lapsen kotiäiti Salwa Hosni, 34, käyttää niqabia.

"Ben Alin aikana minulla oli vaikeuksia. Poliisi saattoi pysäyttää minut ja viedä poliisilaitokselle, jossa minun täytyi allekirjoittaa vakuutus, etten enää koskaan käytä niqabia. Koraani käskee naista verhoamaan päänsä ja olen tosi onnellinen, että voin tehdä niin. Nyt minulla on vapaus."

Lisää uusi kommentti