Tunisia sai vihdoin perustuslain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tunisia sai vihdoin perustuslain

Demo ry pitää perustuslakiprosessin onnistumisen kannalta keskeisenä, että uskonnollinen Ennahda sitoutui vuoropuheluun ja kaikki osapuolet olivat valmiita kompromisseihin.

Tunisian perustuslakia säätävän kokouksen kaksi vuotta kestänyt työ tuli päätökseen, kun puitteet kansalaisvaltiolle ja parlamentaariselle demokratialle tarjoava perustuslaki hyväksyttiin lähes yksimielisesti äänestyksessä viime viikolla.

Maan uudessa perustuslaissa, jota uutistoimisto AP on kutsunut edistyksellisimmäksi koko arabimaailmassa, turvataan muun muassa uskonnonvapaus, naisten oikeudet sekä kansalaisten oikeudet oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Järjestökentällä Tunisian perustuslakia säätäneen kokouksen onnistuminen on saanut kiitosta, ja esimerkiksi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on pitänyt uuden perustuslain aikaansaamista historiallisena virstanpylväänä Tunisian demokraattisessa kehityksessä.

Väliaikaisena hallituksena toimineen kokouksen työtä olivat rasittaneet sen islamistien, vasemmistolaisten ja liberaalien jäsenten keskinäisten erimielisyyksien lisäksi luottamuspula, tunisialaisia jakaneen vaalivoittaja Ennahda-puolueen uskonnollisuus sekä maan talousvaikeudet. Lisäksi poliittista tasapainoa ovat koetelleet oppositiopoliitikkojen murhat, terrori sekä toimittajien ja toisinajattelijoiden pidätykset.

Suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö Demo katsoo perustuslakiprosessin onnistuneen lopulta sen ansiosta, että uskonnollinen Ennahda sitoutui vuoropuheluun ja kaikki osapuolet olivat valmiita kompromisseihin. Maan kehitystä voidaankin pitää konkreettisena esimerkki siitä, miten arabikevät voi institutionalisoitua, järjestöstä sanotaan.

"Meidän ja kumppaneidemme toiminnan kannalta on tärkeintä, että tässä on luotu nyt hyvin vahva pohja moniääniselle demokraattiselle politiikalle", järjestön ohjelmasuunnittelija Lassi Härmälä toteaa maailma.netin haastattelussa.

Maan tulevan kehityksen kannalta Härmälä pitää oleellisen tärkeänä, että jälleen uuden askeleen ottanut demokraattinen prosessi saadaan näkymään mahdollisimman pian myös talousvaikeuksista kärsivien tavallisten tunisialaisten arjessa.

Lisää uusi kommentti