Tulvat tuhoavat riisipeltoja ja taloja Kaakkois-Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulvat tuhoavat riisipeltoja ja taloja Kaakkois-Aasiassa

Sadekausi tuo tulvat joka vuosi, mutta tänä vuonna ne ovat normaalia runsaammat.

Kaakkois-Aasiaa vaivaavat pahimmat tulvat vuosikymmeneen.

"Tilanne on dramaattinen. Yli 200 ihmistä on kuollut ja tuhannet perheet on evakuoitu tulvan vaurioittamista kodeistaan", kertoo Thaimaan Punaisen Ristin avustustoiminnan ja terveysohjelmien johtaja Amnat Barlee.

Thaimaassa tulvat ovat vaikuttaneet jo arviolta 2,3 miljoonan ihmisen elämään. Viljelysmaata on tuhoutunut tuhansia neliökilometrejä, ja sen pelätään hankaloittavan ruuan saamista maan keski- ja pohjoisosissa.

Thaimaan naapurimaassa Kambodzassa yli 270 000 perhettä on joutunut jättämään kotinsa ja elinkeinonsa.

Punainen Risti auttaa myrskyjen tieltä evakuoituja Thaimaassa ja Kambodzassa. Thaimaassa Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat jakaneet veden saartamille ihmisille muun muassa ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita. Väliaikaisessa keittiössä tarjoillaan 4 800 ruoka-annosta päivittäin.

Kambodzassa on jaettu ruokaa, moskiittoverkkoja ja huopia 36 000 perheelle. Vapaaehtoiset ovat lisäksi auttaneet veden varaan joutuneita ihmisiä asettumaan korkeammille paikoille.

Sadekausi tuo tulvat Kambodzaan vuosittain, mutta toisinaan ne voivat pitkittyä tai olla muuten runsaita. Silloin ne aiheuttavat paljon tuhoa.

Suomen Punainen Risti tukee paikallisen Punaisen Ristin katastrofivalmennusohjelmaa Kambozdassa Kamong Thomin provinssissa, jotta tulevat tulvat eivät aiheuttaisi niin pahoja vahinkoja. Ohjelmassa kyläläiset esimerkiksi istuttavat puita eroosion hillitsemiseksi ja vahvistavat rakennuksia kestämään tulvat.

Myös Etelä-Amerikassa hätätila tulvien takia

Etelä-Amerikassa El Salvador, Guatemala ja Honduras ovat hätätilassa myrskyjen tuomien tulvien takia. Rankat sateet ovat aiheuttaneet tulvien lisäksi maa- ja mutavyöryjä ympäri Keski-Amerikkaa.

Useat järjestöt ovat auttamassa tulvien uhreja. Esimerkiksi Plan kertoo välittävänsä kodeistaan lähteneille paikallisille hygieniapaketteja, lääkkeitä, ruokaa ja henkistä tukea. Lapset ovat saaneet lisäksi leluja ja piirustusvälineitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia