Uutiset

Tulvat tuhoavat riisipeltoja ja taloja Kaakkois-Aasiassa

Sadekausi tuo tulvat joka vuosi, mutta tänä vuonna ne ovat normaalia runsaammat.
(Kuva: Adelia Ribier, The World Fish Center / cc 2.0)

Kaakkois-Aasiaa vaivaavat pahimmat tulvat vuosikymmeneen.

"Tilanne on dramaattinen. Yli 200 ihmistä on kuollut ja tuhannet perheet on evakuoitu tulvan vaurioittamista kodeistaan", kertoo Thaimaan Punaisen Ristin avustustoiminnan ja terveysohjelmien johtaja Amnat Barlee.

Thaimaassa tulvat ovat vaikuttaneet jo arviolta 2,3 miljoonan ihmisen elämään. Viljelysmaata on tuhoutunut tuhansia neliökilometrejä, ja sen pelätään hankaloittavan ruuan saamista maan keski- ja pohjoisosissa.

Thaimaan naapurimaassa Kambodzassa yli 270 000 perhettä on joutunut jättämään kotinsa ja elinkeinonsa.

Punainen Risti auttaa myrskyjen tieltä evakuoituja Thaimaassa ja Kambodzassa. Thaimaassa Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat jakaneet veden saartamille ihmisille muun muassa ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita. Väliaikaisessa keittiössä tarjoillaan 4 800 ruoka-annosta päivittäin.

Kambodzassa on jaettu ruokaa, moskiittoverkkoja ja huopia 36 000 perheelle. Vapaaehtoiset ovat lisäksi auttaneet veden varaan joutuneita ihmisiä asettumaan korkeammille paikoille.

Sadekausi tuo tulvat Kambodzaan vuosittain, mutta toisinaan ne voivat pitkittyä tai olla muuten runsaita. Silloin ne aiheuttavat paljon tuhoa.

Suomen Punainen Risti tukee paikallisen Punaisen Ristin katastrofivalmennusohjelmaa Kambozdassa Kamong Thomin provinssissa, jotta tulevat tulvat eivät aiheuttaisi niin pahoja vahinkoja. Ohjelmassa kyläläiset esimerkiksi istuttavat puita eroosion hillitsemiseksi ja vahvistavat rakennuksia kestämään tulvat.

Myös Etelä-Amerikassa hätätila tulvien takia

Etelä-Amerikassa El Salvador, Guatemala ja Honduras ovat hätätilassa myrskyjen tuomien tulvien takia. Rankat sateet ovat aiheuttaneet tulvien lisäksi maa- ja mutavyöryjä ympäri Keski-Amerikkaa.

Useat järjestöt ovat auttamassa tulvien uhreja. Esimerkiksi Plan kertoo välittävänsä kodeistaan lähteneille paikallisille hygieniapaketteja, lääkkeitä, ruokaa ja henkistä tukea. Lapset ovat saaneet lisäksi leluja ja piirustusvälineitä.

katastrofiapuilmastonmuutos KambodžaThaimaa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset