Uutiset Ilmastonmuutos

Tulossa jälleen ennätyslämmin vuosi

Suomen koleasta säästä huolimatta tämän vuoden kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin kesäkuu.
Lämpöaallosta nauttivia Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan osavaltiossa kesäkuussa. (Kuva: Jeff Owen Photography / cc 2.0)

Kuluneen vuoden kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin kesäkuu, kertoo Yhdysvaltain sään- ja valtamerientutkimuslaitos NOAA tuoreissa tilastoissaan. Viime vuoden tapaan vuodesta 2015 on tulossa 136-vuotisen mittaushistorian lämpimin.

NOAA:n mukaan kesäkuussa maan ja merenpinnan lämpötila oli keskimäärin 0,88 astetta korkeampi kuin 1900-luvun keskiarvo, joka oli 15,5 astetta. Edellinen ennätys tehtiin vasta viime vuoden kesäkuussa. Maalämpötila oli 1,26 astetta korkeampi ja merilämpötila 0,74 astetta keskiarvoa korkeampia.

Kesäkuu oli tänä vuonna jo neljäs kuukausi, joka rikkoi lämpöennätykset. Tänä vuonna myös helmi-, maalis- ja toukokuu olivat rikkoivat lämpöennätykset. Tammikuu on ollut toiseksi ja huhtikuu kolmanneksi lämpimin. Käytännössä viimeiset 12 kuukautta – heinäkuusta 2014 kesäkuuhun 2015 – onkin ollut mittaushistorian lämpimin periodi.

Guardian-lehden haastatteleman NOAA:n ilmastotutkijan Jessica Blundenin mukaan onkin lähes varmaa, että vuodesta 2015 on tulossa lämpimin vuosi koskaan.

Hänen mukaansa myös ennätysten väliset erot ovat kasvussa. Yleensä lämpöennätykset rikotaan vain muutamalla sadasosalla, mutta esimerkiksi kesäkuun keskilämpötila rikkoi edellisen kesäkuun ennätyksen 0,12 asteella.

Kesäkuun lämpöaalto ulottui lähes kaikkialle maailmaan. Esimerkiksi Pakistanissa helleaalto tappoi yli tuhat ihmistä. Yksi harvoista kylmistä alueista oli Skandinavia. Norjassa oli historian 18:nneksi kylmin kesäkuu ja Suomessa oli noin 1–2 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa kylmempää, NOAA kertoo.

Ilmastonmuutos ilmastonmuutos

Lue myös

Jäälohkareita Grönlannissa

Uusi ilmastoraportti: Merenpinta voi nousta yli metrin vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei vähennetä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli julkaisi tänään uuden raporttinsa valtameristä sekä kryosfääristä eli kylmistä alueita. Sen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa kaiken aikaa merenpinnan nousua.
Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä