Tuhannet siirtolaiset yhä loukussa Libyan pidätyskeskuksissa – Eurooppa on osavastuussa, sanovat järjestöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet siirtolaiset yhä loukussa Libyan pidätyskeskuksissa – Eurooppa on osavastuussa, sanovat järjestöt

Huomenna tulee kuluneeksi vuosi Italian ja Libyan pahamaineisesta sopimuksesta, jonka avulla estetään Välimerelle pyrkiviä siirtolaisia saapumasta Eurooppaan. Nyt moni siirtolainen elää Libyassa pidätyskeskuksissa, joissa kidutus on arkipäivää, sanoo Amnesty.

EU-lippu

Järjestöt syyttävät Euroopan maita Libyan julmuuksien sallimisesta. Kuva: EUNAFVOR / CC BY-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat EU:lta tiukempia toimia Libyaan loukkuun jääneiden siirtolaisten auttamiseksi. Huomenna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Italia ja Libya sopivat Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten palauttamisesta Libyaan. Sen seurauksena tuhannet ovat jääneet jumiin epätoivoisiin oloihin, sanoo Amnesty International.

”Euroopan pitää kiireesti nostaa ihmisarvo siirtolaispolitiikkansa keskiöön. Vaikka erityisen aktiivinen rooli on Italialla, ovat kaikki Libyan rajavartioston kanssa yhteistyötä tehneet Euroopan hallitukset vastuussa laittomista vapaudenriistoista ja järkyttävistä ihmisoikeusloukkauksista, joita pidätyskeskuksissa tapahtuu”, sanoo järjestön Eurooppa-toimiston johtaja Iverna McGowan tiedotteessa.

Kaoottinen, ilman toimivaa hallintoa oleva Libya on monien Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kauttakulkumaa, ja maassa arvioidaan olevan yli 700 000 siirtolaista.

EU haluaa estää siirtolaisten saapumisen Libyasta Italiaan ja muualle Eurooppaan. Italian ja Libyan vuosi sitten tekemän ja EU:n hyväksymän sopimuksen seurauksena Italian hallitus sekä EU ovat toimittaneet Libyan rannikkovartiostolle veneitä sekä kouluttaneet ja avustaneet rannikkovartiostoa meripartioinnissa ja siirtolaisten palauttamisessa. Vuoden 2017 aikana Libyan rannikkovartiosto pysäytti noin 20 000 ihmistä ja palautti heidät Libyan pahamaineisiin pidätyskeskuksiin, joissa kidutus on arkipäivää, kertoo Amnesty.

Sopimusta kritisoitiin vuosi sitten heti tuoreeltaan, sillä Libya ei ole mukana kansainvälisessä pakolaissopimuksessa eikä pysty takaamaan siirtolaisten turvallisuutta. Viime syksynä tilanne herätti lisää kansainvälistä järkytystä, kun selvisi, että siirtolaisia myydään Libyassa jopa orjamarkkinoilla.

Avustusjärjestö Oxfam on haastatellut siirtolaisia, jotka ovat kertoneet kidnappauksista, murhista, raiskauksista ja pakkotyöstä. Sen mukaan sopimus pitäisi mitätöidä ja EU:n keskittyä ihmisten vapauttamiseen pidätyskeskuksista.

”Ihmiset, joille olemme puhuneet, pakenevat sotaa, vainoa ja köyhyyttä. Silti Libyassa he kohtaavat toisen helvetin. Euroopan hallituksilla on velvollisuus suojella kaikkien ihmisten, mukaan lukien siirtolaisten, ihmisoikeuksia. Libyasta pakenevia, meren ylittäviä siirtolaisia ei pitäisi pysäyttää ja palauttaa vakaviin vaaroihin”, sanoo Oxfamin Italian johtaja Roberto Barbieri tiedotteessa.

Siirtolaisia on alettu viime kuukausina alettu evakuoida Libyasta, ja muun muassa Ruanda on toivottanut pakolaiset tervetulleeksi. Afrikan unionin mukaan joulukuun alun jälkeen 13 000 ihmistä on siirretty pois Libyasta.

Amnestyn mukaan ongelmaa ei ratkaista vain evakuointien avulla, sillä ihmiset tarvitsevat ennen kaikkia takeet turvallisesta paluusta. Tarvitaan muun muassa uudelleensijoituspaikkoja sekä humanitaarisia viisumeita, sanoo McGowan.

Kommentit

Lähettänyt vartiomies (ei varmistettu) 2.2.2018 - 03:03

Oli tärkeää katkaista pakolaisvirta Eurooppaan, muutoin se olisi vain paisunut paisumistaan. Pidäkkeetön pakolaisvirta olisi turmion tie Euroopalle. Avun pitää olla realistista ja tapahtua heidän kotimaissaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia