Tuhannet paenneet Etelä-Sudanista päivittäin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet paenneet Etelä-Sudanista päivittäin

Kesällä leimahtanut väkivalta on pahentanut pakolaiskriisiä ja on johtamassa myös ruokapulaan, vaikka satokausi on alkamassa.

Kiihtynyt väkivalta on ajanut tuhansia eteläsudanilaisia pakosalle naapurimaihin syksyn aikana, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Lokakuussa keskimäärin 3 500 ihmistä saapui naapurimaihin päivittäin. Yhdeksän kymmenestä oli naisia ja lapsia.

Suurin osa pakoon lähteneistä on UNHCR:n mukaan mennyt Ugandaan, jonne saapui lokakuussa noin 2 400 ihmistä joka päivä. Maahan perustettiin elokuussa uusi pakolaisalue, josta on nopeasti tullut yksi maailman suurimmista. Bidibidiksi kutsutulla alueella elää nyt 170 000 ihmistä.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Kiistasta paisui verinen etninen konflikti, joka periaatteessa päättyi rauhansopimukseen jo viime vuonna. Taistelut ovat kuitenkin jatkuneet, ja heinäkuussa väkivalta leimahti maan pääkaupungissa Jubassa. Sen jälkeen Ugandaan on tullut neljännesmiljoona eteläsudanilaista.

UNHCR:n mukaan syksyllä useimmat pakolaiset ovat tulleet Equatorian alueelta. He ovat kertoneet, että aseistetut ryhmät häiriköivät siviilejä, tappavat ja kiduttavat opposition kannattamisesta epäiltyjä ihmisiä, polttavat kyliä, hyökkäävät naisten ja tyttöjen kimppuun ja pakottavat nuoria miehiä ja poikia riveihinsä. Monet joutuvat pakenemaan epävirallisten rajanylityspisteiden kautta, sillä aseistetut ryhmät pitävät valtaa päätiellä.

UNHCR kertoo, että saapuville pakolaisille annetaan muun muassa maata, rakennusmateriaalia ja maatalousvälineitä, jotta he pystyisivät elättämään itsensä.

Vaikeampi tilanne on Etelä-Sudanin sisällä, jossa eletään nyt aikaa, jolloin ruokavarannot ovat tavallisesti täynnä sadonkorjuun vuoksi. Jatkuvat taistelut ja pakeneminen ovat kuitenkin estäneet istutukset ja viljanhinta on noussut. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan jo noin 3,7 miljoonaa ihmistä, 31 prosenttia koko väestöstä, on vakavan ruokapulan riskissä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia