Uutiset Afganistanin konflikti

Tuhannet afganistanilaiset paenneet taisteluita Kabuliin – ”Lisää saapuu joka tunti”, kertoo avustusjärjestö

Kabul on viimeinen Afganistanin hallinnon käsissä oleva suuri kaupunki. Nyt kaupungissa kehittyy massiivinen humanitaarinen katastrofi.
Afganistanin lippu karttapallon päällä.
Talebanin eteneminen Afganistanissa on luomassa maahan jälleen uuden humanitaarisen kriisin. (Kuva: The Focal Project / CC BY-NC 2.0)

Mahdollisesti jopa kymmenet tuhannet afganistanilaiset ovat paenneet maan pääkaupunkiin Kabuliin Taleban-liikkeen vallatessa yhä lisää alueita ja kaupunkeja. Avustusjärjestöjen ja YK-toimijoiden mukaan Kabuliin on saapunut tuhansia pakolaisia heinä- ja elokuun aikana, ja viime päivinä määrä on kasvanut.

”Tämä on humanitaarinen katastrofi, joka paljastuu maailman silmien edessä. Perheet, jotka elävät jo valmiiksi Kabulissa, ovat antaneet pakolaisille sen ruuan, mitä ovat pystyneet säästämään, mutta se ei riitä. Ja lisää perheitä saapuu joka tunti. Lapset alkavat kärsiä nälästä tai jopa aliravitsemuksesta, hyvin pian”, sanoi Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Christopher Nyamandi tiedotteessa eilen.

YK-toimijat ovat rekisteröineet runsaat 10 000 pakolaista Kabulissa, ja tiimit kartoittavat pakolaisia parhaillaan, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto eilen.

Pelastakaa Lasten arvion mukaan pelkästään perheitä on saapunut Kabuliin 15 000–20 000, mikä voi tarkoittaa jopa 72 000:ta lasta.

Osa perheistä elää sukulaisten ja ystävien luona mutta monet pelkästään kadulla tai teltoissa. 630:a perhettä haastatelleiden Pelastakaa Lasten työntekijöiden mukaan perheet kertoivat myyneensä omaisuuttaan saadakseen rahaa ruokaan, lähettäneensä lapset töihin tai vähentäneensä kuluttamaansa ruokaa. Kaikki olivat ottaneet velkaa.

Pelkona ovat myös taudit, sillä juomavesi on likaista ja moni joutuu tekemään tarpeensa ulkosalle.

Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt nopeasti Taleban-liikkeen ryhdyttyä valtaamaan alueita ja suuria kaupunkeja Yhdysvaltain joukkojen vetäydyttyä maasta keväällä. Eilen äärijärjestö kertoi vallanneensa maan suurimman kaupungin Kandaharin. Hallituksen hallussa on suurista kaupungeista enää Kabul.

Afganistanissa on jo valmiiksi 18,4 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua. Pelkästään tänä vuonna konflikti on ajanut kodeistaan noin 390 000 ihmistä.

Avustusjärjestöt ja YK toimivat edelleen maassa ja jakavat apua, mutta YK:n tämänvuotinen Afganistan-vetoomus on vain 38-prosenttisesti rahoitettu.

”Afganistanin ihmiset eivät kaipaa vain maailman huomiota, vaan myös apua selvitäkseen tästä. Nämä ovat perheitä, joissa on lapsia ja vanhuksia. Henkilökuntamme tapasi ainakin 13 raskaana olevaa. Emme voi kääntää heille selkäämme. Tarvitsemme telttoja, ruokaa, puhdasta vettä ja sanitaatiota. Välittömästi”, Nyamandi vetosi.

Afganistanin konflikti katastrofiapupakolaisetsiirtolaisuuskonfliktiturvallisuusYK Afganistan Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti