Tuhannet afganistanilaiset paenneet taisteluita Kabuliin – ”Lisää saapuu joka tunti”, kertoo avustusjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet afganistanilaiset paenneet taisteluita Kabuliin – ”Lisää saapuu joka tunti”, kertoo avustusjärjestö

Kabul on viimeinen Afganistanin hallinnon käsissä oleva suuri kaupunki. Nyt kaupungissa kehittyy massiivinen humanitaarinen katastrofi.

Afganistanin lippu karttapallon päällä.

Talebanin eteneminen Afganistanissa on luomassa maahan jälleen uuden humanitaarisen kriisin. Kuva: The Focal Project / CC BY-NC 2.0.

Mahdollisesti jopa kymmenet tuhannet afganistanilaiset ovat paenneet maan pääkaupunkiin Kabuliin Taleban-liikkeen vallatessa yhä lisää alueita ja kaupunkeja. Avustusjärjestöjen ja YK-toimijoiden mukaan Kabuliin on saapunut tuhansia pakolaisia heinä- ja elokuun aikana, ja viime päivinä määrä on kasvanut.

”Tämä on humanitaarinen katastrofi, joka paljastuu maailman silmien edessä. Perheet, jotka elävät jo valmiiksi Kabulissa, ovat antaneet pakolaisille sen ruuan, mitä ovat pystyneet säästämään, mutta se ei riitä. Ja lisää perheitä saapuu joka tunti. Lapset alkavat kärsiä nälästä tai jopa aliravitsemuksesta, hyvin pian”, sanoi Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Christopher Nyamandi tiedotteessa eilen.

YK-toimijat ovat rekisteröineet runsaat 10 000 pakolaista Kabulissa, ja tiimit kartoittavat pakolaisia parhaillaan, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto eilen.

Pelastakaa Lasten arvion mukaan pelkästään perheitä on saapunut Kabuliin 15 000–20 000, mikä voi tarkoittaa jopa 72 000:ta lasta.

Osa perheistä elää sukulaisten ja ystävien luona mutta monet pelkästään kadulla tai teltoissa. 630:a perhettä haastatelleiden Pelastakaa Lasten työntekijöiden mukaan perheet kertoivat myyneensä omaisuuttaan saadakseen rahaa ruokaan, lähettäneensä lapset töihin tai vähentäneensä kuluttamaansa ruokaa. Kaikki olivat ottaneet velkaa.

Pelkona ovat myös taudit, sillä juomavesi on likaista ja moni joutuu tekemään tarpeensa ulkosalle.

Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt nopeasti Taleban-liikkeen ryhdyttyä valtaamaan alueita ja suuria kaupunkeja Yhdysvaltain joukkojen vetäydyttyä maasta keväällä. Eilen äärijärjestö kertoi vallanneensa maan suurimman kaupungin Kandaharin. Hallituksen hallussa on suurista kaupungeista enää Kabul.

Afganistanissa on jo valmiiksi 18,4 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat humanitaarista apua. Pelkästään tänä vuonna konflikti on ajanut kodeistaan noin 390 000 ihmistä.

Avustusjärjestöt ja YK toimivat edelleen maassa ja jakavat apua, mutta YK:n tämänvuotinen Afganistan-vetoomus on vain 38-prosenttisesti rahoitettu.

”Afganistanin ihmiset eivät kaipaa vain maailman huomiota, vaan myös apua selvitäkseen tästä. Nämä ovat perheitä, joissa on lapsia ja vanhuksia. Henkilökuntamme tapasi ainakin 13 raskaana olevaa. Emme voi kääntää heille selkäämme. Tarvitsemme telttoja, ruokaa, puhdasta vettä ja sanitaatiota. Välittömästi”, Nyamandi vetosi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia