Uutiset Ruokaturva

Tšadjärven alueella 11 miljoonaa avun tarpeessa

Alueen kriisi äänestettiin viime vuonna maailman laiminlyödyimmäksi humanitaariseksi kriisiksi.
Ruoka-avun jakoa Nigerian pakolaisille Nigerissä vuonna 2014. (Kuva: EC/ECHO/Anouk Delafortrie / (CC BY-NC-ND 2.0)

Humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä on noussut noin 11 miljoonaan Afrikassa Tšadjärven alueella. Taustalla on vuosia kestänyt Nigerian ääriliike Boko Haramin kapinan aiheuttama pakolaisuus ja ruokapula.

"Toivoisin, että minulla olisi hyviä uutisia mutta ei ole. 11 miljoonaa ihmistä tarvitsee epätoivoisesti humanitaarista apua, 7,1 miljoonaa kärsii vakavasta ruokapulasta. He elävät reunalla ja selviytyvät, jos voivat, yhdellä aterialla päivässä", sanoi YK:n Sahelin alueen humanitaarinen koordinaattori Toby Lanzer eilen.

Karuja tilastoja selittää osin se, että sitä mukaa kun Nigerian armeija on ajanut Boko Haramin taistelijoita hajalleen, avustusjärjestöt ovat päässeet uusille alueille, joilta on paljastunut lisää avun tarpeessa olevia. Vielä vuosi sitten vakavassa ruokapulassa olevien määräksi arvioitiin noin kolme miljoonaa.

Avustustyötä on turvattomuuden lisäksi vaikeuttanut rahapula ja se, että kriisi on saanut vain vähän kansainvälistä huomiota. Avustusjärjestöt äänestivät Tšadjärven kriisin joulun alla uutistoimisto Reutersin kyselyssä maailman unohdetuimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

"Syyria särki sydämeni, mutta totaalisen inhimillisen kärsimyksen ja lähes olemattoman medianäkyvyyden vuoksi Boko Haramin Nigeriassa ja Nigerissä aiheuttama ruokakriisi oli pahinta", sanoi Caritas-järjestön humanitaarinen johtaja Suzanna Tkalec tuolloin.

Islamilaista valtiota tavoitteleva Boko Haram on ajanut yhteensä noin 2,4 miljoonaa ihmistä pakosalle Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä ja Tšadissa. Nigerian armeijalla on käynnissä kovaotteinen kampanja ryhmää vastaan. Viime viikolla se pommitti erehdyksessä pakolaisleiriä, ja kymmeniä siviilejä kuoli.

Ruokaturva katastrofiapupakolaisetruokakonflikti KamerunTsadNigerNigeria

Lue myös

Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.
Maissia ja papukasvi lablabia pellolla Zimbabwessa.

YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan

Zimbabwe oli aikanaan eteläisen Afrikan ruuan tuottaja, mutta nyt talousvaikeudet, kuivuus ja luonnonkatastrofit ovat ajaneet sen pahaan ruokakriisiin. Maissivarastot saattavat loppua jo lokakuussa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät