Uutiset Ruokaturva

Tšadjärven alueella 11 miljoonaa avun tarpeessa

Alueen kriisi äänestettiin viime vuonna maailman laiminlyödyimmäksi humanitaariseksi kriisiksi.
Ruoka-avun jakoa Nigerian pakolaisille Nigerissä vuonna 2014. (Kuva: EC/ECHO/Anouk Delafortrie / (CC BY-NC-ND 2.0)

Humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä on noussut noin 11 miljoonaan Afrikassa Tšadjärven alueella. Taustalla on vuosia kestänyt Nigerian ääriliike Boko Haramin kapinan aiheuttama pakolaisuus ja ruokapula.

"Toivoisin, että minulla olisi hyviä uutisia mutta ei ole. 11 miljoonaa ihmistä tarvitsee epätoivoisesti humanitaarista apua, 7,1 miljoonaa kärsii vakavasta ruokapulasta. He elävät reunalla ja selviytyvät, jos voivat, yhdellä aterialla päivässä", sanoi YK:n Sahelin alueen humanitaarinen koordinaattori Toby Lanzer eilen.

Karuja tilastoja selittää osin se, että sitä mukaa kun Nigerian armeija on ajanut Boko Haramin taistelijoita hajalleen, avustusjärjestöt ovat päässeet uusille alueille, joilta on paljastunut lisää avun tarpeessa olevia. Vielä vuosi sitten vakavassa ruokapulassa olevien määräksi arvioitiin noin kolme miljoonaa.

Avustustyötä on turvattomuuden lisäksi vaikeuttanut rahapula ja se, että kriisi on saanut vain vähän kansainvälistä huomiota. Avustusjärjestöt äänestivät Tšadjärven kriisin joulun alla uutistoimisto Reutersin kyselyssä maailman unohdetuimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

"Syyria särki sydämeni, mutta totaalisen inhimillisen kärsimyksen ja lähes olemattoman medianäkyvyyden vuoksi Boko Haramin Nigeriassa ja Nigerissä aiheuttama ruokakriisi oli pahinta", sanoi Caritas-järjestön humanitaarinen johtaja Suzanna Tkalec tuolloin.

Islamilaista valtiota tavoitteleva Boko Haram on ajanut yhteensä noin 2,4 miljoonaa ihmistä pakosalle Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä ja Tšadissa. Nigerian armeijalla on käynnissä kovaotteinen kampanja ryhmää vastaan. Viime viikolla se pommitti erehdyksessä pakolaisleiriä, ja kymmeniä siviilejä kuoli.

Ruokaturva katastrofiapupakolaisetruokakonflikti KamerunTsadNigerNigeria

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat