Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Transtaiteilijoiden asema kohenee Kuubassa

Transtaiteilijat voivat saada virallisen näyttelijän aseman, mutta se vaatii muun muassa koulutusta.
Kuubalaisen Riuber Alarcónin esittämä Margot Parapar juonsi toukokuussa Havannassa järjestettyä gaalatilaisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Sukupuolirooleilla leikittelevät transtaiteilijat ovat pitkän taistelun jälkeen pääsemässä osaksi Kuuban virallista kulttuurielämää.

"Edistystä on tapahtunut, mutta homo- ja transpelko istuu yhä tiukassa", sanoo Riuber Alarcón, 40. Hänen naishahmonsa Margot Parapar kuuluu kuubalaisen drag-kulttuurin ikoneihin.

Kampaajaksi opiskellut Alarcón ryhtyi 20 vuotta sitten hankkimaan lisäansioita esiintymisillään. Hän sai ensimmäisten joukossa näyttelijän aseman, joka on voitu vuodesta 2012 myöntää ehdot täyttäville transtaiteilijoille.

"Emme ole enää laittomia. Näyttelijän asema on tunnustus minun ja monien muiden työlle, vaikka keskustelu jatkuu siitä, onko drag-esitys taidetta", sanoo Latin Dance Ballet -ryhmään kuuluva Alarcón.

Ei tuttu televisiosta

Kaikkia esteitä ei kuitenkaan ole voitettu. "Ei löydy transtaiteilijaa, jolla olisi televisio-ohjelma tai joka ylipäätään olisi päässyt esiintymään valtion kanavilla", Alarcón huomauttaa.

Hän johtaa Margotin roolissa Havannan homofobian vastaista gaalaa. Seksuaalikasvatuksen keskus Cenesex on järjestänyt näitä tapahtumia saarivaltion eri kaupungeissa vuodesta 2008 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi.

Virallisen aseman saaminen ilman taidealan opintoja edellyttää transtaiteilijoilta vähintään keskiasteen teknisiä opintoja, aktiivista näyttämöuraa ja listaa julkisista esiintymisistä. Lisäksi on kuuluttava ryhmään, jota johtaa alan ammattilainen, selittää näyttämötaiteen neuvoston taiteellisen kehittämisen johtaja Noel Bonilla.

Hän ei pysty kertomaan, moniko aseman on saavuttanut, sillä sen voi myöntää muukin laitos kuin hänen johtamansa neuvosto.

Lisää koulutusta

Tutkija Marta María Ramírez pitää transtaiteilijoiden aseman virallistamista varovaisena askeleena eteenpäin. Hän toivoo drag-esiintyjille jatkokoulutusta taidelaitoksissa niin, että he pääsisivät samalle viivalle koulutettujen taiteilijoiden kanssa.

José Ángel Rodríguez, 28, tunnetaan roolihahmostaan Sofia Di Loren. Hän pitää ongelmallisena pakollista kuulumista taiteilijaryhmään. "On korkeatasoisia taiteilijoita, jotka eivät pääse esiintymään, koska he eivät ole mukana missään projektissa."

Pedro Manuel González, 57, esitti Santa Claran El Mejunje -kulttuurikeskuksessa 20 vuotta venäläisnaista nimeltä Roxana Rojo. Roolihahmo juonsi muun muassa pienteatterifestivaalit vuosina 1998–2013.

"Minulle ei koskaan tarjottu mahdollisuutta virallistaa asemaani, ja nyt on liian myöhäistä aloittaa mitään uutta", González sanoo. Hän kuitenkin iloitsee kollegojensa uudesta mahdollisuudesta ja pitää sitä saavutuksena taistelussa hyväksymisen ja tunnustuksen saamisen puolesta.

Hlbti-oikeudet maailmalla genderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkakulttuuripolitiikka Kuuba Suomen IPS

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista