Transparency International moittii useimpia maita huonosta edistyksestä korruption kitkemisessä – ”Edesauttaa demokratian kriisiä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Transparency International moittii useimpia maita huonosta edistyksestä korruption kitkemisessä – ”Edesauttaa demokratian kriisiä”

Transparency International on huolissaan muun muassa Turkin ja Unkarin korruptio- ja demokratiakehityksessä. Kumpikin on pudonnut korruptioindeksissä.

Kyltti, jossa lukee bribery - yläpuolella rastittu sana democracy

Korruptio heikentää myös demokratiaa, varoittaa Transparency International. Kuva: Meiling / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Useimmat maailman maat eivät ole onnistuneet kontrolloimaan korruptiota merkittävästi. Se edesauttaa demokratian kriisiä ympäri maailman, varoittaa korruptiota vastaan työskentelevä Transparency International (TI) -järjestö.

Järjestö julkaisi tänään vuotuisen Corruption Perception Index -listauksensa. Se asiantuntijoiden arvioihin 180 maan ja alueen julkisen sektorin korruptiosta.

Indeksin mukaan yli kaksi kolmasosaa mukana olevista maista saa alle 50 pistettä maksimista, eli sadasta. Keskimääräinen pistesaldo on vai 43. Vuoden 2012 jälkeen vain 20 maata, muun muassa Viro, Norsunluurannikko ja Senegal, ovat merkittävästi paranneet pistemääräänsä.

Tutkimuksessa kiinnitetään tänä vuonna erityisen paljon huomiota korruption ja heikon demokratian yhteyksiin. TI:n mukaan maissa, joissa korruptiopisteet ovat huonot, on herkemmin myös esimerkiksi poliittisten vastustajien murhia ja heikompi demokratia muutenkin.

”Tutkimuksemme osoittaa selvän linkin terveen demokratian ja menestyksekkään korruption vastaisen taistelun välillä. Korruptio kukoistaa paljon todennäköisemmin siellä, missä demokratian perusteet ovat heikot ja kuten olemme nähneet monissa maissa, epädemokraattiset ja populistiset poliitikot voivat käyttää sitä hyväkseen”, sanoo TI:n puheenjohtaja Delia Ferreira Rubio tiedotteessa.

TI kehottaa tarkkailemaan kehitystä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Turkissa ja Unkarissa. Kaikkien pistemäärä on laskenut. Samaan aikaan niiden poliittisissa järjestelmissä on tapahtunut muutoksia. Unkari ja Turkki ovat menneet epädemokraattisempaan suuntaan ja median ja kansalaisyhteiskunnan tila on heikentynyt. Brasilian uusi presidentti on luvannut hallita kovin ottein, mikä uhkaa monia saavutettuja demokratian virstanpylväitä. Yhdysvalloissa monet eettiset normit ovat koetuksella vallan ylätasoilla asti, TI varoittaa.

Indeksin kärjessä ovat Tanska ja Uusi-Seelanti, jotka saavat 88 ja 87 pistettä sadasta. Suomi on viime vuoden tapaan kolmantena ja saa 85 pistettä. Huonoimmilla sijoilla ovat Somalia, Syyria ja Etelä-Sudan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia