"Torikokouksen häätö rikkoo kokoontumisvapautta" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Torikokouksen häätö rikkoo kokoontumisvapautta"

Julkinen valta yrittää aktivoida kansalaisia osallistumaan, mutta Helsinki estää Torikokouksen mielenilmauksen, Jouko Kämäräinen kirjoittaa.

Helsingin rakennusviraston päätös purkaa syksystä asti jatkunut Occupy Helsinki -mielenosoitus rikkoo hallitusmuodossa turvattua kokoontumisvapautta, sanoo Elonkehä-lehden vastaava päätoimittaja Jouko Kämäräinen verkkolehti Fifissä.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston ja kaupungin tulkinta, että "tulipaikka, teltat, vaunut tai katokset eivät ole kokoontumislain tarkoittamia kokousvälineitä", on ristiriidassa kokoontumislain kanssa.

Suomen lainsäädännön mukaan myös tilapäiset rakennelmat ovat sallittuja, Kämäräinen muistuttaa.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston linjaus on hämmentävä, koska samaan aikaan on vireillä useita virallisia kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen tähtääviä julkisen vallan hankkeita. Näiden hankkeiden avainkäsitteitä ovat avoimuus, demokratia, aktiivinen osallisuus, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys.

Ongelmiin törmätään Kämäräisen mukaan silloin, kun kansalaistoiminta muuttuu todelliseksi ja kansalaisiin iskostettu vahva side "suomalaisen tapakulttuurin staattiseen hygieniatasapainotilaan rikkoutuu", eivätkä aktivistit ymmärrä, "että Suomessa asiat hoidetaan sisäpiirien kesken siististi kabineteissa, ei vallan monumenttien väliin istutetulla tasaisella, vihreällä nurmikolla".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia