Uutiset

Toimittajia yhä enemmän panttivankeina

Tietyille konfliktialueille on kehittynyt täysimittainen panttivankiteollisuus, sanoo Toimittajat ilman rajoja.
(Kuva: nicoleleec / Flickr.com / cc 2.0)

Toimittajien ottaminen panttivangiksi on lisääntynyt tänä vuonna yli kolmanneksen viime vuodesta, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF). Järjestön tällä viikolla julkaisemien tilastojen mukaan tällä hetkellä 54 toimittajaa on panttivankina.

"Tietyillä konfliktialueilla on kehittynyt täysimittainen panttivankiteollisuus. Olemme erittäin huolissamme panttivankeina pidettävien toimittajien kasvaneesta määrästä", sanoo järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

Eniten panttivankeja on Syyriassa ja Irakissa, jossa vankeja ottaa etenkin äärijärjestö Isis. RSF on kuitenkin erityisen huolissaan Jemenistä, jossa huthikapinalliset sekä al-Qaida ovat ottaneet panttivangiksi tänä vuonna jo 33 ihmistä; viime vuonna panttivankeja otettiin vain kaksi. 13 on edelleen vankina.

RSF on julkaissut uuden toimittajien turvallisuusoppaan vaarojen lisääntymisen vuoksi yhteistyössä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kanssa.

Muulla tavoin kiinniotettuna on tällä hetkellä153 toimittajaa, 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Eniten toimittajia on vangittuna Kiinassa, Egyptissä, Iranissa sekä Eritreassa. Myös Turkki on tilastojen kärjessä: maassa on pidätetty tänä vuonna eniten toimittajia, järjestö kertoo.

RSF tilastoi myös katoamisia, joita tänä vuonna on raportoitu kahdeksan. Myös katoamiset tapahtuvat pääosin konfliktialueilla, joissa tutkimuksia on vaikea tehdä. Suurin ongelma on Libyassa, järjestö kertoo.

mediasananvapaustiedotusvälineet

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.