Uutiset

Toimittajia kuoli 2007 lähes ennätysmäärä

Väkivalta työtään tekeviä toimittajia vastaan on viime vuosina noussut ennennäkemättömän suureksi, sanoo Kansainvälinen journalistiliitto IFJ. Toimittajakuolemat ovat olleet huikean korkealla tasolla jo kolmena vuonna peräkkäin.

Väkivalta pysyi ennätystasolla viime vuonnakin. IFJ:n mukaan viime vuonna kuoli työtehtävissä 171 toimittajaa. Edellisen vuoden luku, 177 kuollutta toimittajaa, oli järjestön tilastojen suurin.

- Kollegamme ovat väkivallan kohteina työnsä vuoksi, sanoi IFJ:n puheenjohtaja Jim Boumelha. Erityisesti taistelukentillä, kuten Irakissa, toimittajia otetaan yhä erikseen kohteiksi. Myös Somaliassa, Afganistanissa, Sri Lankassa ja Pakistanissa tuli monia uhreja. Myös puhtaita onnettomuuksia oli hieman edellisvuotta enemmän.

Pahin paikka toimittajille oli edelleen Irak, missä kuoli viime vuonna 65 toimittajaa ja muuta uutistyöläistä. Yhtä lukuunottamatta kaikki Irakissa kuolleet toimittajat olivat Irakin kansalaisia.

- Kuten tavallista, suurin osa työnsä vuoksi tapetuista journalisteista ja muista uutistyöläisistä on kuollut kotimaassaan ja kotipaikkakunnallaan ja teki töitä kansalliselle tai paikalliselle medialle, sanoi Jim Boumelha.

IFJ julkaisee tammikuun puolivälissä yksityiskohtaisen raportin kaikista journalistien ja muiden uutistyöläisten kuolemista 2007.

IFJ:n tilastojen yksityiskohtia:
Murhia ja väkivaltaisia kuolemia 134
Kuolemia onnettomuudessa 37
Vaarallisin alue oli Lähi-Itä, missä kuoli 68 kollegaa
Eniten kuolleita oli Irakissa (65), Somaliassa (8) ja
Pakistanissa (7)
Muita erityisen vaarallisia paikkoja olivat Meksiko (6),
Sri Lanka (6) ja Filippiinit (5)

Monet muutkin järjestöt, mm. Toimittajat ilman rajoja (RSF) IPI ja CPJ tilastoivat toimittajakuolemia. RSF:n mukaan kuolleita vuonna 2007 oli 86, mutta järjestö tilastoi vain toimittajat, jotka ovat kuollessaan olleet suoraan journalistisissa tehtävissä. RSF:n tilastoihin eivät myöskään päädy muut uutistyössä olleet, kuten fikserit, tulkit ja autonkuljettajat. Onnettomuuksissa kuolleet tai ne, joiden kuolinsyy on yhä avoin, eivät myöskään päädy tilastoon.

Toimittajia myös vangittiin viime vuonna runsaasti. RSF:n mukaan joka päivä vähintään kaksi toimittajaa joutui vankilaan ja vuoden lopussa telkien takana oli 135 toimittajaa. Eniten pidätyksiä tehtiin Pakistanissa, Kuubassa ja Iranissa.

Lisätietoja:

IFJ:n tiedote

IFJ:n lista vuonna 2007 kuolleista journalisteista ja muista uutistyöläisistä (xls-taulukko)

INSI:n listat ja tapauskohtaiset kertomukset vuoden 2007 uhreista

RSF: tiedote 2007

CPJ:n raportti 2007

IPI Death Watch 2007

Julkaisija: SJL

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan