Uutiset

Toimittajia kuoli 2007 lähes ennätysmäärä

Väkivalta työtään tekeviä toimittajia vastaan on viime vuosina noussut ennennäkemättömän suureksi, sanoo Kansainvälinen journalistiliitto IFJ. Toimittajakuolemat ovat olleet huikean korkealla tasolla jo kolmena vuonna peräkkäin.

Väkivalta pysyi ennätystasolla viime vuonnakin. IFJ:n mukaan viime vuonna kuoli työtehtävissä 171 toimittajaa. Edellisen vuoden luku, 177 kuollutta toimittajaa, oli järjestön tilastojen suurin.

- Kollegamme ovat väkivallan kohteina työnsä vuoksi, sanoi IFJ:n puheenjohtaja Jim Boumelha. Erityisesti taistelukentillä, kuten Irakissa, toimittajia otetaan yhä erikseen kohteiksi. Myös Somaliassa, Afganistanissa, Sri Lankassa ja Pakistanissa tuli monia uhreja. Myös puhtaita onnettomuuksia oli hieman edellisvuotta enemmän.

Pahin paikka toimittajille oli edelleen Irak, missä kuoli viime vuonna 65 toimittajaa ja muuta uutistyöläistä. Yhtä lukuunottamatta kaikki Irakissa kuolleet toimittajat olivat Irakin kansalaisia.

- Kuten tavallista, suurin osa työnsä vuoksi tapetuista journalisteista ja muista uutistyöläisistä on kuollut kotimaassaan ja kotipaikkakunnallaan ja teki töitä kansalliselle tai paikalliselle medialle, sanoi Jim Boumelha.

IFJ julkaisee tammikuun puolivälissä yksityiskohtaisen raportin kaikista journalistien ja muiden uutistyöläisten kuolemista 2007.

IFJ:n tilastojen yksityiskohtia:
Murhia ja väkivaltaisia kuolemia 134
Kuolemia onnettomuudessa 37
Vaarallisin alue oli Lähi-Itä, missä kuoli 68 kollegaa
Eniten kuolleita oli Irakissa (65), Somaliassa (8) ja
Pakistanissa (7)
Muita erityisen vaarallisia paikkoja olivat Meksiko (6),
Sri Lanka (6) ja Filippiinit (5)

Monet muutkin järjestöt, mm. Toimittajat ilman rajoja (RSF) IPI ja CPJ tilastoivat toimittajakuolemia. RSF:n mukaan kuolleita vuonna 2007 oli 86, mutta järjestö tilastoi vain toimittajat, jotka ovat kuollessaan olleet suoraan journalistisissa tehtävissä. RSF:n tilastoihin eivät myöskään päädy muut uutistyössä olleet, kuten fikserit, tulkit ja autonkuljettajat. Onnettomuuksissa kuolleet tai ne, joiden kuolinsyy on yhä avoin, eivät myöskään päädy tilastoon.

Toimittajia myös vangittiin viime vuonna runsaasti. RSF:n mukaan joka päivä vähintään kaksi toimittajaa joutui vankilaan ja vuoden lopussa telkien takana oli 135 toimittajaa. Eniten pidätyksiä tehtiin Pakistanissa, Kuubassa ja Iranissa.

Lisätietoja:

IFJ:n tiedote

IFJ:n lista vuonna 2007 kuolleista journalisteista ja muista uutistyöläisistä (xls-taulukko)

INSI:n listat ja tapauskohtaiset kertomukset vuoden 2007 uhreista

RSF: tiedote 2007

CPJ:n raportti 2007

IPI Death Watch 2007

Julkaisija: SJL

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.