Todisteet sotarikoksista lisääntyvät Gazassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Todisteet sotarikoksista lisääntyvät Gazassa

Järjestöjen mukaan Israel on tappanut siviilejä tahallaan. Palestiinalaiset harkitsevat kansainväliseen rikostuomioistuimeen liittymistä.

Palestiinalaisten pitäisi liittyä kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen viime viikkojen rikosten tutkimiseksi, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch. Järjestöt ovat julkaisseet tietoja, joiden mukaan Israel on hyökännyt siviilejä vastaan tahallaan Gazan viime viikkojen konfliktin aikana.

Amnestyn tänään julkistamien tietojen mukaan Israelin armeija näyttää kohdistaneen iskujaan nimenomaan sairaaloita ja sairaanhoitohenkilöstöä kohtaan. Esimerkiksi palestiinalaisten Punainen Puolikuu kertoi Amnestylle, että ainakin kaksi sen ambulanssityöntekijää on kuollut ja 35 haavoittunut.

"Kansainvälinen oikeus kieltää ehdottomasti sellaiset hyökkäykset, ja niitä voidaan pitää sotarikoksina. Nämä epäilyt vain vahvistavat tarvetta viedä tilanne kansainväliseen rikostuomioistuimeen", sanoo Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Philip Luther.

HRW puolestaan epäilee, että Israel tappoi heinäkuussa Khuza'an kaupungista pakenevia siviilejä tahallaan. Järjestö on tutkinut useita tapauksia, joissa siviilejä vastaan on asukkaiden mukaan avattu tuli, vaikka tulitaistelua ei ole ollut käynnissä eikä palestiinalaistaistelijoita ole ollut näkyvissä.

Palestiinalaisten ulkoministeri Riad al-Malki kertoi tiistaina tavanneensa kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjiä pohjustaakseen palestiinalaisten liittymistä tuomioistuimen jäseneksi. Se mahdollistaisi Israelin syyttämisen tuomioistuimessa.

Palestiina sai tarkkailijavaltion aseman YK:ssa vuonna 2012, mikä mahdollistaa myös ICC:hen liittymisen. Muun muassa Yhdysvallat on kuitenkin vastustanut liittymistä. Lisäksi Hamas todennäköisesti suhtautuu ajatukseen kielteisesti, sillä liittyminen tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että myös sen rikokset tutkittaisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia