Tietämättömyys vaikeuttaa lasten hyväksikäyttöön puuttumista Kaakkois-Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tietämättömyys vaikeuttaa lasten hyväksikäyttöön puuttumista Kaakkois-Aasiassa

Tutkimuksen mukaan vanhemmilla ja lapsilla ei ole tietoa siitä, mitä on seksuaalinen hyväksikäyttö ja miten sitä ehkäistään.

Monet aikuiset ja lapset neljässä Kaakkois-Aasian maassa eivät ymmärrä täysin, mitä on lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja miten sitä ehkäistään. Thaimaassa, Kambodžassa, Laosissa ja Vietnamissa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat ymmärtävät hyväksikäytön vain tyttöjen raiskauksina.

Esimerkiksi sopimaton koskettelu, pornolle altistaminen tai poikien hyväksikäyttö eivät ole ihmisten mielissä seksuaalista hyväksikäyttöä. Suojaikäraja nähdään lähinnä lasten kontrollointina, ei suojeluna.

Australian hallituksen kehitysyhteistyöelimen sekä kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin tutkimusta varten haastateltiin yli 600:aa lasta ja aikuista. Heidän yleinen käsityksensä oli, että hyväksikäyttö tulee yhteisön ulkopuolelta, ei sisältä. Opettajat ja vanhemmat suhtautuivat kielteisesti seksivalistuksen antamiseen lapsille, koska he pelkäsivät, että se rohkaisisi sopimattomaan käytökseen.

Seurauksena tietämättömyydestä saattaa tutkimuksen mukaan olla, että monet tapaukset jäävät huomiotta, sillä hyväksikäyttö alkaa usein sopimattomilla puheilla ja koskettelulla ja pahenee ajan mittaan.

Myös monet muut kulttuuriset seikat, kuten sukupuolten epätasa-arvo, hierarkkiset perhesuhteet, perheen kunniakäsitykset sekä tyttöjen neitsyyden painottaminen, vaikuttavat siihen, että hyväksikäyttöön on vaikea puuttua, tutkimuksessa kerrotaan.

World Visionin aiemmin julkaiseman tutkimuksen mukaan useimmat Kaakkois-Aasiassa matkailevat turistit kaipaisivat etenkin matkailuteollisuudelta vahvempia toimia lasten riiston lopettamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia