Uutiset Ebola

Tietämättömyys ja epäluottamus ajavat Ebolaa eteenpäin

Sierra Leonessa jotkut ihmiset uskovat, että Ebola-potilaat tapetaan ambulansseissa. Suomalaisen avustustyöntekijän mukaan taudin uutuus, tiedon puute ja perinteiset tavat ovat suurimpia syitä viruksen leviämiseen.
Ebola-työntekijöitä Guineassa. (Kuva: European Commission DG ECHO / cc 2.0)

Potilaat saavat ambulanssissa tappavaa ainetta. Vainajilta on varastettu ruumiinosia. Tautia ei ole oikeasti olemassakaan.

Ne ovat uskomuksia, jotka liitetään Sierra Leonessa Ebolaan, kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Ferdinand Garoff. Psykososiaalisen tuen delegaattina toiminut Garoff palasi viime viikolla neljän viikon komennukselta Kailahunin alueelta, jonne maan Ebola-epidemia on keskittynyt.

Ihmisten tietämättömyys, ilmiön uutuus ja perinteiset tavat ovat Garoffin mukaan tärkeimpiä syitä viruksen leviämiseen.

"Sairaus on täysin uusi, ja ihmiset tulkitsevat tilannetta aiemman kokemuksensa mukaan. Ebolassa tavalliset toimintatavat ovat haitallisia: sairaita hoidetaan paljon kotona, ja kun asutaan pienissä huusholleissa, kokonaiset perheet saattavat menehtyä", hän kuvailee.

Myös vainajien peseminen ja perinteiset hautajaismenot, joissa ruumiita kosketellaan, ovat olleet tuhoisia, sillä Ebola tarttuu myös kuolleilta.

Ebola-epidemia levisi Guineasta Sierra Leoneen sekä Liberiaan keväällä. Herkästi tarttuvaan tautiin on tähän mennessä sairastunut yhteensä yli tuhat ihmistä, joista yli 600 on kuollut.

Hallituksen propagandaa vai taikuutta

Uskomukset jylläävät myös Sierra Leonen naapurimaassa Liberiassa. Kirkon Ulkomaanavun alue-edustajan Leena Lindqvistin mukaan pääkaupunki Monroviaa myöten käydään keskusteluja siitä, onko Ebolaa olemassa, onko se hallituksen propagandaa tai onko kyseessä maan presidentin päälle langetettu taika.

Reaktiot kertovat hänen mukaansa etenkin maan surkeasta koulutusjärjestelmästä ja lukutaidottomuudesta.

"Syrjäseuduilla ei kerta kaikkiaan tiedetä. Kun Suomessa puhutaan heikosti koulutetuista ihmisistä, se on aivan eri asia kuin Liberiassa. Kun kokonaiset kyläyhteisöt saattavat olla vailla koulutusta, ihmisten kyky käsitteistää on rajoitettu, ja tiedon perille saaminen on todella vaikeaa", hän sanoo.

Kirkon Ulkomaanavulla ei ole alueella terveyshankkeita, mutta työntekijät tekevät voitavansa omissa yhteisöissään sekä muissa hankkeissa, jotta vääristä luuloista päästäisiin eroon.

"Ihmiset ovat hirveän peloissaan, ja se on johtanut taudin kieltämiseen ja toisaalta syyttelyyn."

Tautia, joka aiheuttaa suuria kärsimyksiä ja johon voi kuolla jopa 90 prosenttia sairastuneista, on kuitenkin vaikea torjua. Garoffin mukaan ongelmana on, että aluksi ihmisille annettiin sinänsä oikea, mutta paniikkia aiheuttava viesti: Ebola on vaarallinen, ja se tappaa.

"Pulmana on, että se jättää yhteisöille hyvin vähän keinoja toimia itse. Ihmiset ovat hirveän peloissaan, ja se on johtanut taudin kieltämiseen ja toisaalta syyttelyyn", Garoff kuvailee.

Seurauksena on ollut myös potilaiden piilottelua ja jopa avustustyöntekijöiden toiminnan estämistä.

Synkkää sanomaa yritetään nyt muuttaa. Garoff valmisteli Sierra Leonessa operaatiota, jossa psykososiaalinen tuki ja valistus yhdistetään. Ihmisille yritetään jakaa positiivisempaa viestiä: sairaudesta voi selvitä, jos pääsee varhaisessa vaiheessa hoitoon, ja epidemia voidaan voittaa yhteistyöllä. Samalla yritetään myös vähentää sairastuneisiin liittyvää stigmaa.

Pappiin luotetaan

Ebolaa-epidemiaa hoidetaan tällä hetkellä hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen yhteistyöllä. Lindqvistin mukaan etenkin hallitusten toimissa olisi parantamisen varaa.

"Kun ensimmäinen tautiaalto tuli, Liberian johtajat pyysivät lisää autoja. Nyt terveysministeriö kyllä yrittää, mutta keinoja eikä osaamista ei ole", hän toteaa.

Lisäksi epäluottamus hallituksia kohtaan on maissa jo valmiiksi syvä – raha ja valta ovat keskittyneet harvoille, eikä syrjäseutujen asukkaista juuri piitata, Lindqvist sanoo. Niinpä viranomaisten antamiin ohjeisiin ei luoteta senkään vertaa.

Kompasteluista huolimatta sekä Garoff että Lindqvist näkevät, että epidemian hoidossa on tapahtunut edistystä. Avustusjärjestöt ovat yrittäneet vaikuttaa etenkin paikallisiin johtajiin, kuten kylänvanhimpiin, pappeihin ja imaameihin, ja se näyttää toimivan.

"Kun pappi sanoo, että viekää perheenjäsenet sairaalaan ja peskää kädet, niin siihen uskotaan", Lindqvist toteaa.

Hänen mukaansa tärkeintä epidemian torjunnassa onkin tiedottaa asiasta niin, että englantia puhumattomat ja kouluja käymättömätkin ihmiset ymmärtävät.

Ebola

  • Ebola on virustauti, joka aiheuttaa muun muassa kuumetta, ripulia, verenvuotoa ja oksentelua. Kuolleisuus on hoitoonpääsystä riippuen 25–90 prosenttia. Ebolaan ei ole varsinaista lääkettä.
  • Ebola havaittiin ensimmäisen kerran Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 1976.
  • Virus siirtyy ihmisiin villieläimistä, kuten lepakoista. Ebola tarttuu ihmisestä toiseen erittäin herkästi ruumiinnesteiden välityksellä. Tartunta-aika alkaa, kun oireet ovat näkyviä. Tartunnan voi saada myös ruumiilta.
  • Tämänhetkinen epidemia alkoi Guineassa alkukeväästä. Liberiaan ja Sierra Leoneen levinnyt epidemia on historian pahin.

Ebola katastrofiaputerveys GuineaLiberiaSierra Leone Kirkon UlkomaanapuPunainen Risti

Lue myös

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista