Tiedote Suomen valtioneuvostolle: Kahta valtiota ei tule | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tiedote Suomen valtioneuvostolle: Kahta valtiota ei tule

Pienten maapalstojen Palestiina ei voi toimia itsenäisenä valtiona, arvioi ihmisoikeustarkkailijana toiminut Eero Mäntymaa.

Katkelma Ylen uutisesta sattui silmään: "Hallituksen mukaan Suomi pitää kahden valtion mallin edistämistä ja Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen aloittamista tärkeänä."

Herttaista. Mikäli valtioneuvoston tiedote kuvastaa sitä, mitä valtioneuvosto ajattelee, valtioneuvostolla ei ole harmainta aavistusta siitä, mitä Palestiinassa (Länsirannalla ja Gazassa) tapahtuu.

Katsokaa tätä kuvaa:

Nuo vihreät läntit kuvan oikeassa laidassa olevassa kartassa ovat se alue, jolla palestiinalaiset elävät tänä päivänä. Miltä näyttää? Voiko tuollaisille pikkuruisille saarekkeille muodostaa toimivaa valtiota?

Ei voi. Onhan noita saarirykelmistä koostuvia valtioita maailmassa, mutta palestiinalaisalueelta toiselle liikkuminen ei ole ihan niin yksinkertaista kuin vaikkapa veneily Mikronesiassa.

Tai sitten Suomi tukee Israelin Länsirannalle rakentamien siirtokuntien purkamista. Nuo siirtokunnat, niitä yhdistävät tiet ja siirtokuntalaisten suojelua varten pystytetyt sotilasalueet tekevät Länsirannasta yllä olevan kuvan kaltaista reikäjuustoa. Mutta jos valtioneuvosto kuvittelee, että Israel oikeasti purkisi rakentamansa sata siirtokuntaa ja evakuoisi niissä asuvat puoli miljoonaa kansalaistaan, on valtioneuvostossa kadonnut suhteellisuudentaju.

"Rauhanprosessin pysähtyneisyys ja viimeaikaiset kehityskulut ovat tehneet tarpeelliseksi, että kansainvälinen yhteisö vahvistaa Palestiinan valtioperspektiiviä", todettiin valtioneuvoston tiedotteessa.

Mitä tarkoittaa Palestiinan valtioperspektiivin vahvistaminen? Ei kai valtioneuvostossa ole erehdytty luulemaan Palestiinaa jonkinlaiseksi valtioksi? Palestiinalta nimittäin puuttuu jotain olennaista, jotain mikä tekee valtiosta valtion: Suvereniteetti. Valtio, joka ei voi päättää omista asioistaan, ei ole valtio. Palestiinalaisia hallitsee Israel.

Vai tarkoittaako lause, että Suomi tukee palestiinalaisten pyrkimystä itsenäisen valtion muodostamiseen? Tässä tapauksessa Suomi kannattaa virallisesti suvereniteetin tuomista palestiinalaisille – eli Israelin miehitystoimien lopettamista. Tämä olisi mukava kuulla sanottuna suoraan.

Voi olla, että olen kyyninen. Ehkä Suomen ja muutaman muun maan tuki palestiinalaisten pyrkimykselle päästä YK:n tarkkailijavaltioksi on hienovarainen poliittinen askel kohti oikeaa, itsenäistä Palestiinan valtiota. Mutta ei siellä näin ajatella. Kunhan kirjoittivat kivaa sanahelinää ja lähettivät sähköpostin Suomen toimituksiin. Toivottavasti tuli parempi mieli.

Jos Palestiina sadan vuoden päästä on itsenäinen valtio, sen syntyhistoria voisi alkaa näillä sanoilla: "Ensimmäisenä Israelin harjoittaman miehityksen lopettamista vaati länsimaista Suomi".

Niitä päiviä odotellessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia