Uutiset

Thaimaan teollisuus etsii kilpailukykyä vihreydestä

Thaimaassa suunnitellaan hallituksen tuella kestävään kasvuun nojaava älykaupunkia. Tavoitteena on hakea kilpailukykyä ekologisesti järkevistä ratkaisuista työvoiman polkumyynnin sijaan.
Näkymä Bangkokista ruuhka-aikaan
Thaimaa haluaa kehittää kestävään kasvuun perustuvia älykaupunkeja. Kuva Bangkokista ruuhka-aikaan. (Kuva: l@mie / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- ”Thaimaassa on kalliimpaa toimia kuin naapurimaissa. Jos emme kehitä älykkäitä kaupunkeja, ulkomaisten sijoittajien houkuttelu vaikeutuu”, Khan Ram-Indra sanoo.

Ram-Indra on Global Green Growth Instituten (GGGI) Thaimaan ohjelmajohtaja, ja GGGI puolestaan on kansainvälinen järjestö, joka luo kehittyville maille kestävän vihreän kasvun malleja.

Työvoiman polkumyynnin sijaan kilpailukykyä voisi hakea ekologisesti järkevistä ratkaisuista, joista hyötyisivät muutkin asianosaiset kuin sijoittajat. Siihen tähtää GGGI:n ja AMATA Corporation PCL:n heinäkuussa allekirjoittama aiepöytäkirja vihreiden ja älykkäiden teollisuuskaupunkien kehittämiseksi.

Thaimaan tuotantosektorin vihreiden parannusten potentiaali on pääsyitä, miksi järjestö päätti työskennellä teollisuuspuistojen kanssa.

”Vihreät investoinnit auttavat omistajia ja sijoittajia, sillä entistä parempi energiatehokkuus tuo säästöjä ja työvoiman hyvinvointi korkeampaa tuottavuutta”, Ram-Indra selittää.

Teollisuuspuisto mallina älykaupungille

”Yhdessä AMATA:n kanssa haluamme osoittaa, että teollisuuspuistot voivat olla hyvin erilaisia kuin nykyiset. Niiden hiilipäästöt ja jätevirrat voisi nollata”, GGGI:n pääjohtaja Frank Rijsberman väittää.

”Työmatkoihin käytettyä aikaa voisi lyhentää rakentamalla entistä paremman julkisen liikenteen. Siinä ei kohentuisi vain ympäristö, vaan myös ihmisten elämänlaatu. Uskomme, että teollisuuspuistot voisivat olla malleina älykkäille kaupungeille. Haluamme osoittaa, että puistot voivat yhä olla kaupallisesti houkuttelevia sijoituskohteita, vaikka ne parantavat elämänlaatua ja ympäristöä”, Rijsberman sanoo.

GGGI on aiemmin avustanut Indonesiaa perustamaan kaksitoista erikoistalousaluetta, joiden vihreiden projektien tulokset ovat lupaavia – sekä sijoittajien että ihmisten kannalta.

AMATA on sikäli kiinnostava yhteistyökumppani, että sillä on teollisuuspuistoja myös Vietnamissa sekä laajentumissuunnitelmia Laosiin ja Myanmariin. Jos jättiyrityksen saa vakuuttuneeksi siitä, että vihreissä ratkaisuissa on myös taloudellista järkeä, vaikutukset ulottuvat kauas Thaimaan ulkopuolelle.

Thaimaassa hanketta tukee hallituksen Thaimaa 4.0 -aloite. Tämä taloudellinen strategia pyrkii muuntamaan maan talouden siten, ettei se enää nojaa pelkästään tavaratuotantoon. Arvopohjaisessa taloudessa keskiössä olisivat innovaatiot, korkea teknologia ja vihreä teollisuus.

kaupungittalousliiketoimintayhtiötympäristö Thaimaa Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat