Uutiset

Thaimaan teollisuus etsii kilpailukykyä vihreydestä

Thaimaassa suunnitellaan hallituksen tuella kestävään kasvuun nojaava älykaupunkia. Tavoitteena on hakea kilpailukykyä ekologisesti järkevistä ratkaisuista työvoiman polkumyynnin sijaan.
Näkymä Bangkokista ruuhka-aikaan
Thaimaa haluaa kehittää kestävään kasvuun perustuvia älykaupunkeja. Kuva Bangkokista ruuhka-aikaan. (Kuva: l@mie / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- ”Thaimaassa on kalliimpaa toimia kuin naapurimaissa. Jos emme kehitä älykkäitä kaupunkeja, ulkomaisten sijoittajien houkuttelu vaikeutuu”, Khan Ram-Indra sanoo.

Ram-Indra on Global Green Growth Instituten (GGGI) Thaimaan ohjelmajohtaja, ja GGGI puolestaan on kansainvälinen järjestö, joka luo kehittyville maille kestävän vihreän kasvun malleja.

Työvoiman polkumyynnin sijaan kilpailukykyä voisi hakea ekologisesti järkevistä ratkaisuista, joista hyötyisivät muutkin asianosaiset kuin sijoittajat. Siihen tähtää GGGI:n ja AMATA Corporation PCL:n heinäkuussa allekirjoittama aiepöytäkirja vihreiden ja älykkäiden teollisuuskaupunkien kehittämiseksi.

Thaimaan tuotantosektorin vihreiden parannusten potentiaali on pääsyitä, miksi järjestö päätti työskennellä teollisuuspuistojen kanssa.

”Vihreät investoinnit auttavat omistajia ja sijoittajia, sillä entistä parempi energiatehokkuus tuo säästöjä ja työvoiman hyvinvointi korkeampaa tuottavuutta”, Ram-Indra selittää.

Teollisuuspuisto mallina älykaupungille

”Yhdessä AMATA:n kanssa haluamme osoittaa, että teollisuuspuistot voivat olla hyvin erilaisia kuin nykyiset. Niiden hiilipäästöt ja jätevirrat voisi nollata”, GGGI:n pääjohtaja Frank Rijsberman väittää.

”Työmatkoihin käytettyä aikaa voisi lyhentää rakentamalla entistä paremman julkisen liikenteen. Siinä ei kohentuisi vain ympäristö, vaan myös ihmisten elämänlaatu. Uskomme, että teollisuuspuistot voisivat olla malleina älykkäille kaupungeille. Haluamme osoittaa, että puistot voivat yhä olla kaupallisesti houkuttelevia sijoituskohteita, vaikka ne parantavat elämänlaatua ja ympäristöä”, Rijsberman sanoo.

GGGI on aiemmin avustanut Indonesiaa perustamaan kaksitoista erikoistalousaluetta, joiden vihreiden projektien tulokset ovat lupaavia – sekä sijoittajien että ihmisten kannalta.

AMATA on sikäli kiinnostava yhteistyökumppani, että sillä on teollisuuspuistoja myös Vietnamissa sekä laajentumissuunnitelmia Laosiin ja Myanmariin. Jos jättiyrityksen saa vakuuttuneeksi siitä, että vihreissä ratkaisuissa on myös taloudellista järkeä, vaikutukset ulottuvat kauas Thaimaan ulkopuolelle.

Thaimaassa hanketta tukee hallituksen Thaimaa 4.0 -aloite. Tämä taloudellinen strategia pyrkii muuntamaan maan talouden siten, ettei se enää nojaa pelkästään tavaratuotantoon. Arvopohjaisessa taloudessa keskiössä olisivat innovaatiot, korkea teknologia ja vihreä teollisuus.

kaupungittalousliiketoimintayhtiötympäristö Thaimaa Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.