Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Thaimaalaiset seksityöntekijät voivat Suomessa huonoimmin

Pro-tukipisteen ja THL:n tutkimuksen mukaan noin puolet seksityöläisistä on tyytyväisiä elämäänsä.
(Kuva: Sarah-Ji / cc 2.0)

Noin puolet Suomen seksityöntekijöistä on tyytyväisiä elämäänsä ja lähes kaksi kolmasosaa myös taloudelliseen tilanteeseensa, käy ilmi Pro-tukipisteen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta (pdf).

Tutkimuksen mukaan seksityöläisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät riskit kasautuvat kuitenkin tiettyihin ryhmiin.

Tutkimuskyselyyn osallistuneet thaikieliset vastaajat kokivat terveytensä, toimintakykynsä ja toimeentulonsa muita ryhmiä huonommaksi. He olivat myös saaneet rokotteita ja käyneet infektiotautitesteissä muita harvemmin. Venäjänkieliset puolestaan voivat tutkimuksen mukaan keskimäärin muita paremmin.

Kaikki vastaajat kokivat vaikeaksi puhua seksityöstä lääkärille. Moni jääkin terveyspalveluiden ulkopuolelle: yli puolella venäjäksi ja englanniksi vastanneista ei ollut suomalaista Kela-korttia. Tutkijoiden mukaan infektiotautien torjunnan kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että seksityöntekijät saisivat matalan kynnyksen palveluita.

Tutkimukseen osallistui 234 henkilöä, joista suurin osa vastasi suomen, thain tai venäjän kielellä.

työterveys Suomi Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.