Uutiset

Terveysvalistusta polkupyörän kyydillä Zimbabwessa

Zimbabwen vapaaehtoisten terveystyöntekijöiden valistusmatkat helpottuvat Punaisen Ristin jakamien polkupyörien ansiosta.
Afrikassa ainoa vaihtoehto kävelylle on usein pyöräily. (Kuva: flöschen, Flickr.com / cc 2.0)

Yhä useampi ihminen voi saada terveysvalistusta Zimbabwessa, jossa Suomen Punainen Risti on jakanut vapaaehtoisille terveysvalistajille 450 polkupyörää.

Pyörät tulevat tarpeeseen, sillä ainoa vaihtoehto pyöräilylle on usein kävely. Kylien asukkaiden välillä voi olla 10-15 kilometriä.

"Mieti, jos lähtisit itse 35 asteen helteessä kävelemään 15 kilometriä yhteen suuntaan. Ei ole järkevää, että vapaaehtoisten tekemästä neljästä työtunnista viikossa suurin osa kuluu paikasta toiseen liikkumiseen", sanoo Marianna Miettinen-Fosser, joka on toiminut Zimbabwessa Punaisen Ristin maakoordinaattorina.

Pyörien ansiosta terveystyöntekijät voivat tavoittaa yhä useamman ihmisen. Se on tarpeen, sillä zimbabwelaisten elinolot ja terveyspalvelut ovat viime vuosina heikentyneet talousongelmien sekä epäsäännöllisten sateiden ja tulvien vuoksi. Vuonna 2009 maassa puhkesi vakava koleraepidemia.

SPR:llä on Zimbabwessa meneillään terveysohjelma, joka perustuu koulutettujen vapaaehtoisten ja kyläyhteisöjen toimintaan. Vapaaehtoiset koulutetaan toimimaan terveydenedistäjinä ja ensiavun antajina. He myös ohjaavat valmistautumista epidemioihin ja muihin katastrofeihin.

kehitysyhteistyöterveys Zimbabwe

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset