Uutiset

Terveysmajat pelastavat Senegalissa

Syrjäseutujen terveysyksiköillä on merkittävä vaikutus erityisesti äitien ja lasten terveydenhuoltoon.
(Kuva: xof / Flickr.com / cc 2.0)

Senegalin syrjäseuduille pystytetyillä terveysyksiköillä on merkittävä vaikutus yli miljoonan ihmisen terveyteen, Plan Suomi Säätiö kertoo.

Järjestön tukemien terveysmajojen merkitystä kuvaa muun muassa tartuntatauteja vastaan rokotettujen lasten osuus. Se on noussut 90 prosenttiin viiden vuoden takaisesta 53 prosentista.

Sairaaloiden ja terveyspalveluiden ulottumattomissa oleville alueille pystytetyt terveysyksiköt tarjoavat äitiysterveyteen, lasten terveyteen ja ravintoon liittyviä palveluita sekä malarian hoitoa ja rokotuksia. Planin mukaan Senegalissa on myös kokeiltu kännyköiden hyödyntämistä terveydenhuollossa. Matkapuhelimen omistaville äideille ja perheille on lähetetty tekstiviestejä hoidosta ja rokotuksista.

Terveysmajat kuuluvat viisivuotiseen ohjelmaan, joka on suunniteltu vahvistamaan Senegalin terveysjärjestelmää ja tavoittamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Sitä rahoittaa Yhdysvallat kehitysyhteistyövaroistaan ja sen toteuttaa Plan yhteistyönä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

"Yhteisökeskeinen terveydenhoito on tärkeässä asemassa, kun yritetään parantaa miljoonien elämää eri puolilla maailmaa", sanoo Planin Senegalin maajohtaja Mie Takaki.

Takakin mukaan ohjelma on muutakin kuin puhetta. "Se vaikuttaa yli miljoonan ihmisen terveydenhoitoon sijoittamalla ihmisresursseja sinne, missä niitä tarvitaan. Samalla sekä yhteisöt että olemassa olevat terveysjärjestelmät vastuutetaan, millä voi olla merkittävä vaikutus lasten elämään."

avustustyölapsetterveys Senegal

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.