Terveysjärjestö varoittaa koronasta Syyriassa – Yhdeksän vuotta kestänyt konflikti on tuhonnut terveysjärjestelmän ja ajanut miljoonat pakosalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Terveysjärjestö varoittaa koronasta Syyriassa – Yhdeksän vuotta kestänyt konflikti on tuhonnut terveysjärjestelmän ja ajanut miljoonat pakosalle

Syyrian naapurimaista on jo raportoitu koronatartuntoja eikä etenkään väkivallasta yhä kärsivässä Idlibin maakunnassa pystytä selviämään epidemiasta, sanoo terveysjärjestö UOSSM.

Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istunnosta

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Syyrian tilannetta helmikuun lopussa. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Syyrian pakolaisia uhkaa nyt myös koronavirusepidemia, varoittaa Syyriassa terveyspalveluita tarjoava kansainvälinen järjestöjen yhteenliittymä UOSSM (Union of Medical Care and Relief Organizations), joka vetoaa kansainväliseen yhteisöön muun muassa testaus- ja eristysvälineiden saamiseksi.

Maailman terveysjärjestö ei ollut 11.3. mennessä raportoinut koronatapauksia Syyriassa, mutta tartunnoista on jo kerrottu Syyrian naapurimaissa Israelissa, Libanonissa, Jordaniassa, Irakissa ja Turkissa, jonne on paennut myös miljoonia syyrialaisia.

Erityisen suuressa vaarassa on Luoteis-Syyrian Idlib, joka on käytännössä viimeinen Syyrian kapinallisten hallussa oleva alue. Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan maakunnassa joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen myös humanitaarinen tilanne on nopeasti vaikeutunut. Venäjä ja Syyria solmivat tulitauon maaliskuun alkupuolella, mutta siviilien olot ovat yhä vaikeat.

Lähes miljoona ihmistä on paennut Luoteis-Syyriassa joulukuun alun jälkeen. He joutuvat elämään ahtaissa oloissa, kuten leireillä ja keskeneräisissä rakennuksissa. Sota ja aliravitsemus ovat tehneet ihmisten immuunijärjestelmistä jo valmiiksi hauraita, ja todennäköistä on, että tartuntoja tulee paljon enemmän kuin keskimäärin, UOSSM varoittaa.

Sota on tuhonnut myös terveydenhuoltopalveluita, mikä tarkoittaa, ettei se pysty selviämään pandemiasta.

”Ihmiset elävät tiheästi asutetuilla alueilla eivätkä monet voi pitää välimatkaa toisiin. Terveysasemat tarvitsevat epätoivoisesti tarvikkeita ja testausvälineitä. Vaadimme kansainvälistä yhteisö varmistamaan pakolaisten suojelun uuden humanitaarisen katastrofin ehkäisemiseksi”, sanoi Yhdysvaltain UOSSM:n varajohtaja Khaula Sawah tiedotteessa perjantaina.

Syyrian konfliktin alkamisesta tuli eilen kuluneeksi yhdeksän vuotta. Konflikti on ajanut yli 11 miljoonaa ihmistä pakosalle maan rajojen sisä- tai ulkopuolella. Avustusjärjestöt vetosivat vuosipäivän alla tilanteen ratkaisemiseksi.

”Syyrian sota saavutti jälleen uuden häpeällisen virstanpylvään. Kun konfliktin kymmenes vuosi alkaa, miljoonat lapset aloittavat toisen vuosikymmenensä sodan, väkivallan, kuoleman ja pakolaisuuden ympäröimänä. Rauhan tarve ei ole koskaan ollut yhtä huutava”, sanoi Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.

Sodan alkamisen jälkeen Syyriassa on syntynyt noin 4,8 miljoonaa lasta. Kaksi viidestä koulusta ja noin puolet terveyskeskuksista ei toimi. Yli 2,8 miljoonaa lasta Syyriassa ja sen ulkopuolella ei voi käydä koulua.

Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi tänään, että Luoteis-Syyriassa ainakin 217 koulua on vahingoittunut tai hylätty taistelujen vuoksi joulukuun alun ja maaliskuun 5. päivän välisenä aikana. Järjestö on ryhtynyt tarjoamaan opetusta linja-autoissa, joihin on vaikeampi iskeä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia