Teloitusten tahti kiihtynyt Iranissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teloitusten tahti kiihtynyt Iranissa

Tänä vuonna on teloitettu lähes 700 ihmistä. Useimmat tuomituista ovat huumerikollisia.

Iran on teloittanut tänä vuonna lähes yhtä paljon ihmisiä kuin viime vuonna yhteensä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin keräämien tietojen mukaan heinäkuun puoliväliin mennessä yhteensä 694 ihmistä oli teloitettu. Viime vuonna teloituksia oli ainakin 743.

Teloituksista ei tänä vuonna luovuttu edes paastokuukausi ramadanin aikana. Tällä vauhdilla maa teloittaa tänä vuonna yli tuhat ihmistä, järjestö toteaa. Syytä kasvuun ei tiedetä.

Suurimassa osassa maailman maista kuolemanrangaistuksesta on luovuttu, mutta Iranissa kuolemanrangaistuksen voi saada esimerkiksi huumerikoksista, ja viranomaisten mukaan 80 prosenttia teloitusta odottavista onkin tuomittu huumerikoksista. Amnesty muistuttaa, että kansainvälisen lain mukaan kuolemanrangaistus pitäisi kuitenkin antaa vain kaikkein vakavimmista rikoksista.

Tuomioistuimet myös ovat poikkeuksetta puolueellisia, tuomiot annetaan epämääräisistä syistä eivätkä pidätetyt saa usein edes asianajajaa, järjestö kertoo.

Osa tuomituista on myös etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen jäseniä, kuten kurdeja ja sunnimuslimeita. He saattavat saada tuomion esimerkiksi "vihamielisyydestä Jumalaa vastaan".

Alkuvuodesta Iran aikoi teloittaa alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun Saman Nasimin. Tuomio kuitenkin kumottiin, ja Nasimia odottaa uusi oikeudenkäynti.

Iran kertoo yleensä vain osan teloituksistaan julkisuuteen. Virallisesti viranomaiset ovat myöntäneet tänä vuonna tapahtuneen 246 teloitusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia