Uutiset Kuolemanrangaistus

Teloitusten tahti kiihtynyt Iranissa

Tänä vuonna on teloitettu lähes 700 ihmistä. Useimmat tuomituista ovat huumerikollisia.
(Kuva: Tiago Pinheiro / CC BY-NC-ND 2.0)

Iran on teloittanut tänä vuonna lähes yhtä paljon ihmisiä kuin viime vuonna yhteensä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin keräämien tietojen mukaan heinäkuun puoliväliin mennessä yhteensä 694 ihmistä oli teloitettu. Viime vuonna teloituksia oli ainakin 743.

Teloituksista ei tänä vuonna luovuttu edes paastokuukausi ramadanin aikana. Tällä vauhdilla maa teloittaa tänä vuonna yli tuhat ihmistä, järjestö toteaa. Syytä kasvuun ei tiedetä.

Suurimassa osassa maailman maista kuolemanrangaistuksesta on luovuttu, mutta Iranissa kuolemanrangaistuksen voi saada esimerkiksi huumerikoksista, ja viranomaisten mukaan 80 prosenttia teloitusta odottavista onkin tuomittu huumerikoksista. Amnesty muistuttaa, että kansainvälisen lain mukaan kuolemanrangaistus pitäisi kuitenkin antaa vain kaikkein vakavimmista rikoksista.

Tuomioistuimet myös ovat poikkeuksetta puolueellisia, tuomiot annetaan epämääräisistä syistä eivätkä pidätetyt saa usein edes asianajajaa, järjestö kertoo.

Osa tuomituista on myös etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen jäseniä, kuten kurdeja ja sunnimuslimeita. He saattavat saada tuomion esimerkiksi "vihamielisyydestä Jumalaa vastaan".

Alkuvuodesta Iran aikoi teloittaa alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun Saman Nasimin. Tuomio kuitenkin kumottiin, ja Nasimia odottaa uusi oikeudenkäynti.

Iran kertoo yleensä vain osan teloituksistaan julkisuuteen. Virallisesti viranomaiset ovat myöntäneet tänä vuonna tapahtuneen 246 teloitusta.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat