Uutiset Kuolemanrangaistus

Teloitus uhkaa 12:ta Iranissa

Iran on jälleen teloittamassa huumerikoksista tuomittuja ihmisiä. Teloituksia lykkäsi Iranin entisen presidentin kuolema, mutta nyt ne aiotaan panna toimeen.
(Kuva: Tiago Pinheiro / CC BY-NC-ND 2.0)

Iran aikoo teloittaa huomenna lauantaina 12 huumerikoksista tuomittua miestä, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).

Miehet siirrettiin maan pohjoisosassa sijaitsevan Karajin vankilan eristysselliin viime sunnuntaina ja heille kerrottiin kuolemantuomion toimeenpanosta. Järjestöjen tietojen mukaan Iranin entisen presidentin Ali Akbar Hashemi Rafsanjanin kuolema samana päivänä lykkäsi teloitusta. Nyt tuomiot aiotaan kuitenkin panna täytäntöön.

Amnesty ja HRW ovat varmistuneet neljän teloitussellissä olevan miehen henkilöllisyydestä. Niiden mukaan näillä ei ollut mahdollisuutta saada asianajajaa kuulustelujensa aikana ja kolmen tuomiot perustuivat muiden vankien tunnustuksiin.

Kansainvälisen lain mukaan kuolemanrangaistus pitäisi antaa vain kaikkein vakavimmista rikoksista. Iranissa pienikin määrä synteettisten huumeiden hallussapitoa, kauppaa tai salakuljetusta voi kuitenkin riittää kuolemantuomioon. Vuonna 2015 maan arvellaan teloittaneen lähes tuhat huumerikollista. Tuhannet odottavat tuomionsa toimeenpanoa.

HRW ja Amnesty vaativat maata jäädyttämään kuolemanrangaistukset.

"Vankiloiden täyttäminen huumerikollisilla ja heidän lähettämisensä kuolemanselliin ilman kunnollista oikeusprosessia vain pahentaa Iranin oikeusongelmaa eikä tee mitään huumeongelman ratkaisemiseksi", sanoo HRW:n Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson järjestön tiedotteessa.

Joukko parlamentin jäseniä ehdotti vuonna 2015, ettei kuolemanrangaistusta enää annettaisi huumerikoksista aseellista salakuljetusta lukuun ottamatta. Ehdotus ei edennyt, mutta viime marraskuussa parlamentin jäsenet esittelivät jälleen uuden lakiluonnoksen, joka tosin on aiempaa väljempi. Lakia käsitellään parhaillaan.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetpolitiikkalakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät