Uutiset Kuolemanrangaistus

Teloitukset lisääntyneet Saudi-Arabiassa hälyttävästi

Teloituksia on pantu toimeen jo enemmän kuin viime vuoden aikana yhteensä, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.
(Kuva: sören2013 / Flickr.com / cc 2.0)

Saudi-Arabia on teloittanut tänä vuonna jo enemmän ihmisiä kuin viime vuonna yhteensä. Teloitettujen määrä nousi viime viikolla 90:een, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Amnesty Internationalin mukaan Saudi-Arabia maailman kolmanneksi pahin teloittaja Kiinan ja Iranin jälkeen, mutta nyt se on lyönyt omatkin ennätyksensä.

Monet tuomitaan epäreiluissa oikeudenkäynneissä, ja tuomion perusteeksi voi riittää tuomarien oma harkinta.

"Kuolemanrangaistuksen käyttö on julmaa ja epäinhimillistä kaikissa tapauksissa, mutta se on vieläkin pöyristyttävämpää, kun se on sellaisen oikeudenkäynnin tulos, joka itsessään on pilkantekoa oikeudesta", sanoo Said Boumedouha, järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja.

YK:n kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimuksen mukaan kuolemanrangaistusta pitäisi käyttää vain poikkeuksellisissa olosuhteissa kaikkein vakavimmista rikoksista. Saudi-Arabian tämänvuotisista tuomioista 49 on kuitenkin annettu ei-väkivaltaisista huumerikoksista. Suurinta osaa tuomioista ei ole myöskään perusteltu islamilaisella lailla, kertoo Human Rights Watch.

Syitä teloitusten lisääntymiseen ei tiedetä. Guardian-lehden mukaan teloitukset lisääntyivät tammikuussa kuolleen kuningas Abdullahin valtakauden loppua kohti. Tahti on jatkunut hänen seuraajansa, kuningas Salmanin aikana.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.