Teiniraskaudet huolettavat Latinalaisessa Amerikassa – alle 15-vuotiaiden raskaudet jopa kasvussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teiniraskaudet huolettavat Latinalaisessa Amerikassa – alle 15-vuotiaiden raskaudet jopa kasvussa

Monet teiniraskaudet eivät ole tietoinen valinta, vaan tulosta esimerkiksi väkivaltaisesta parisuhteesta, sanoo YK:n väestörahaston edustaja.

Ehkäisypillereitä

Seksuaali- ja lisääntymispalveluiden puute nostaa teiniraskauksien määrää Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0.

15 prosenttia Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen raskauksista tapahtuu alle 20-vuotiaille naisille, ja teiniraskauksien määrä on viimeisten 30 vuoden aikana vähentynyt vain ”minimaalisesti”, kertoo kolme YK-järjestöä tuoreessa raportissaan.

Teiniraskaus on alueella yli 40 prosenttia yleisempää kuin maailmassa keskimäärin: tuhannesta 15–19-vuotiaasta tytöstä 66,5 tulee raskaaksi. Esimerkiksi Suomessa vastaava luku on kuusi.

Vain Saharan eteläpuolisessa Afrikassa teiniraskauksia on Latinalaista Amerikaa ja Karibaa enemmän. Alue on myös ainoa, jossa alle 15-vuotiaiden raskaudet jopa lisääntyvät, raportissa kerrotaan.

”Tiedon puute ja rajallinen seksivalistuksen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden vähäinen saanti liittyvät suoraan teiniraskauksiin. Monesti kyseessä ei ole tietoinen valinta, vaan tulosta esimerkiksi väkivaltaisesta parisuhteesta”, sanoo Esteban Caballero, YK:n väestörahaston Unfpan Latinalaisen Amerikan ja Karibian johtaja tiedotteessa.

Yleisimpiä teiniraskaudet ovat köyhien, kouluttamattomien sekä alkuperäiskansojen keskuudessa, raportissa kerrotaan. Ratkaisuiksi ehdotetaan esimerkiksi ehkäisyn ja seksivalistuksen lisäämistä sekä esimerkiksi lapsiavioliittojen kieltämistä.

Nuorena synnyttäminen vaikuttaa kielteisesti sekä äitien että lasten terveyteen ja vaikeuttaa myös tyttöjen koulunkäyntiä. Globaalisti noin 16 miljoonaa 15–19-vuotiasta ja kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tulee vuosittain raskaaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia