Tehtävä Tšadissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tehtävä Tšadissa

Zoén arkin tempauksella voi olla myös laajempia seurauksia

Saharan autiomaassa ja hiukan myös sen eteläpuolella sijaitseva Tšad nousi viime viikolla kansainvälisten uutisten keskiöön, kun joukko ranskalaisen Zoén arkki -nimisen järjestön työntekijöitä pidätettiin epäiltynä 103 lapsen sieppaamisesta ja yrityksestä lennättää heidät Ranskaan.

Järjestön mukaan tarkoituksena oli pelastaa orpoja lapsia Darfurin sodan keskeltä naapurimaasta Sudanista. Useat sadat perheet Ranskassa olivat jo valmistautuneet antamaan sudanilaisille orpolapsille sijaiskodin. Ranskalaisperheitä oli pyydetty maksamaan reilu 2 000 euroa lasten ”evakuoinnin” aiheuttamista kuluista.

Paikan päällä Tšadissa Zoén arkin edustajat antoivat kuitenkin aivan muita selityksiä tekemisistään, osittain varmaan sen vuoksi, että Tšadissa ja Sudanissa kansainvälinen adoptio on laitonta.

Järjestön aktiivit suostuttelivat Tšadin ja Sudanin rajaseudun kylistä lapsia mukaansa lupaamalla heidän vanhemmilleen, että lapset pääsevät läheiseen kaupunkiin perustettuun uuteen kouluun. Osa lapsista houkuteltiin autoihin tarjoamalla heille karkkeja.

* * *

Tšadin viranomaiset pysäyttivät hankkeen viime hetkellä, kun lapsia oltiin viemässä lentokoneeseen Abéchén lentokentällä. Kuusi Zoén arkin työntekijää pidätettiin yhdessä kolmen ranskalaisen toimittajan, belgialaisen lentäjän sekä lasten kuljettamiseen vuokratun Boeing-koneen espanjalaisten lentäjien ja lentoemäntien kanssa.

Lapset toimitettiin Unicefin ja YK:n pakolaisjärjestön tšadilaisten työntekijöiden hoiviin. Muutaman päivän päästä järjestöt ilmoittivat, että lapset olivat syntyperäisiä tšadilaisia ja vain jotkut heistä olivat vailla vanhempia.

Kävi myös ilmi, että osalle lapsista oli laitettu siteitä käsivarsiin ja muualle kehoon, jotta näyttäisi siltä, että lapset olisivat sairaalahoidon tarpeessa.

Viime sunnuntaina Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kävi pikavisiitillä Tšadissa ja neuvotteli tilanteesta maan presidentin Idriss Débyn kanssa. Paluulennolle Ranskaan Sarkozy sai mukaansa tšadilaisesta vankilasta vapaaksi päästetyt ranskalaiset toimittajat ja espanjalaiset lentoemännät.

* * *

Hetkeksi maailman uutisten keskipisteeksi päässyt Zoén arkki (L’Arche de Zoé) perustettiin tammikuussa 2005 auttamaan Aasian tsunamin uhreja. Järjestö sai nimensä tsumanionnettomuudessa orvoksi jääneestä ranskalaisesta Zoé-tytöstä.

Jäsenkunta koostui aluksi ranskalaisista nelivetomaasturien harrastajista. Pian mukaan tuli myös Yamahan moottoripyörätehtaan työntekijöitä sekä Pariisin lähellä sijaitsevan Val d’Oisen vapaapalokuntalaisia.

Vuonna 2005 järjestö toimitti telttoja, käymälöitä ja muita varusteita neljälle pakolaisleirille Banda Acehissa Indonesiassa. Yksi tsunamissa orvoksi jäänyt lapsi adoptoitiin myöhemmin Ranskaan.

Darfurin lasten pelastamisoperaatioon järjestö lähti nettisivujensa mukaan samanlaisella ”palomiesasenteella” kuin pari vuotta sitten Indonesiaan, mottonaan ”rohkeus ja uhrautuvaisuus”.

Järjestön mukaan Darfurissa kuolee lapsi joka viides minuutti ja lasten pelastamiseksi tarvittiin tekoja eikä pelkkiä sanoja. Järjestön johtaja tulkitsi Geneven pakolaissopimuksen artikloja niin, että aseellisen konfliktin uhkaamat lapset voitiin evakuoida maasta keinolla millä hyvänsä.

Sunnuntaina kotimaahan palannut ranskalaistoimittaja, joka oli Tšadissa tekemässä dokumenttifilmiä Zoén arkin Darfur-operaatiosta, kuvaili järjestön aktiiveja fanaatikoiksi ja amatööreiksi. ”Mutta heillä oli hyvin vahva vakaumus siitä, että heillä oli tehtävä ja että se, mitä he tekivät, oli oikein.”

* * *

Tšadissa näkemykset ranskalaisten operaatiosta ovat olleet toisenlaiset. Abéchéssa ihmiset ovat osoittaneet mieltään Ranskaa vastaan ja kivittäneet avustusjärjestöjen autoja ja ulkomaisia toimittajia.

Mielenosoittajat puhuivat järjestäytyneestä lapsikaupasta ja vertasivat ranskalaisjärjestön toimintaa orjakauppaan. Tšadin presidentti Idriss Déby lisäsi löylyä toteamalla, että Zoén arkki saattoi toimia eurooppalaisten pedofiilien tai elinkauppiaiden laskuun.

Myös muualla Afrikassa sieppausskandaali on lisännyt epäluuloa kaikkia avustusjärjestöjä ja kansainvälistä adoptiota kohtaan.

Tuoreessa muistissa on poplaulaja Madonnan adoptoiman malawilaisen pikkupojan tapaus, josta nousi isompi kohu, kun paikalliset ihmisoikeusjärjestöt huomauttivat, ettei pikaisessa adoptioprosessissa noudatettu maan lakeja. Orpokodissa asuneen yksivuotiaan David-pojan biologinen isä ei myöskään ollut tarkalleen ymmärtänyt, mitä adoptio tarkoitti.

* * *

Zoén arkin tempauksella voi olla myös laajempia poliittisia seurauksia. EU päätti kesällä, että Tšadiin lähetetään 3 000 sotilaan kriisinhallintajoukot YK:n Darfurin rauhanturvaoperaation tueksi ja suojaamaan Tšadin puolella rajaa olevia pakolaisleirejä.

Pedofiilipuheistaan huolimatta presidentti Déby ehti jo vakuuttaa, ettei ranskalaisjärjestön toiminta vaikuta lähinnä ranskalaissotilaista koostuvien EU:n kriisinhallintajoukkojen tuloon. Pikkulasten sieppaamisen herättämät mielikuvat ulkomaalaisten intresseistä saattavat kuitenkin helposti muuttaa paikallisen väestön suhtautumisen EU:n joukkoihin vihamieliseksi.

Myös Suomessa on puhuttu osallistumisesta Tšadin valmiusjoukkoihin osana Ruotsin johtamaa pohjoismaista taisteluosastoa.

Ranskalla on ennestään yli tuhat sotilasta Tšadissa sisällissotaa käyvän maan armeijan tukena. Yksi syy joukkojen läsnäoloon ovat ranskalaisen öljy-yhtiön Totalin intressit Tšadin öljyntuotannossa. Ranskalaiset vetäytyivät muutama vuosi sitten yhdysvaltalaisen Exxon Mobilin öljyputkihankkeesta Tšadin öljykentiltä Atlantin rannikolle Kameruniin, mutta Total on edelleen suurin öljyntuottaja naapurimaassa Kamerunissa.

Julkaisija: Kansan Uutiset

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia