Teatteri iskee talebaneja vastaan Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teatteri iskee talebaneja vastaan Pakistanissa

Historiallisellla draamalla nähdään olevan vahva poliittinen sanoma nykyajalle, kirjoittaa Ashfaq Yusufzai.

(IPS) -- Sankarirunoilija 1600-luvulta koskettaa rauhanviestillään pataaneja sekä Pakistanissa että Afganistanissa. Ihasteltu teatteriesitys sai ensi-iltansa Pakistanin rajaseudulla, mutta kiertänee pian Afganistania.

Paštua puhuvat pataanit ovat Afganistanin suurin ja Pakistanin toiseksi suurin väestöryhmä. Heitä on Afganistanissa noin 13 miljoonaa ja Pakistanissa kaksinkertainen määrä. Islamistinen talebanliike koostuu pääasiassa pataaneista.

Näyttämötaide voi tarjota ihmisille terveellistä viihdettä ja vieroittaa heitä talebanien ajattelusta, Parveen Malal uskoo. Hän toimii Afganistanin kulttuurilähettiläänä Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupungissa Peshawarissa.

"Ihmisillä on valtava kaipuu nauttia viihteestä ja unohtaa aluetta piinannut pahimman lajin terrorismi", hän jatkaa.

Poliittinen viesti elää

Näytelmä mogulivaltaa vastaan 1600-luvulla taistelleesta Khushal Khan Khattakista esitettiin helmikuussa lähellä Afganistanin rajaa sijaitsevan Peshawarissa.

Esitys pantiin pystyyn maakuntahallinnon tuella, ja Malal on pyytänyt, että se vietäisiin myös Afganistanin puolelle Kabuliin, Jalalabadiin ja Kandahariin.

Näytelmällä nähdään olevan vahva poliittinen sanoma myös nykyajalle. Khushalin viestinä oli uhma brutaalia valtaa vastaan ja yhtenäisyys pataanien kesken, mutta myös muiden Afganistanin heimojen kanssa. Yhtenäisyyden nimissä hän puhui "afgaaneista" pataanien sijasta.

Kulttuurilähettiläs Malal uskoo, että yhteiset sankarit luovat vahvoja kulttuurisiteitä Afganistanin ja Pakistanin pataanien välille. Hän kiittelee näytelmän käsikirjoitusta, ohjausta ja roolisuorituksia.

Katsojia Kabulista asti

Tieto näytelmästä kantautui Afganistanin puolelle jo ennen ensi-iltaa. "Tulin ystävieni kanssa varta vasten Kabulista", opiskelija Anar Shah kertoo. Hän yhtyy toivomukseen, että esitys viedään Afganistaniin.

Maakuntahallinto on valmis kustantamaan kiertueen, Khyber Pakhtunkhwan tiedotusministeri Mian Ifthikar Hussain lupaa. Pakistanin puolella näytelmä esitetään myös levottomissa Karachissa ja Quettassa.

Näytelmän ohjaaja Masood Ahmed Shah on aiemmin palkittu töistään Pakistanin televisiolle. Hän on otettu näytelmän Peshawarissa saamasta vastaanotosta.

Käsikirjoittaja Noorul Bashar Naveed toivoo, että rauhaa ja rakkautta säteilevä näytelmä saadaan myös videolevitykseen.

Väkivaltaa vastaan

"Esiintyisin erittäin mielelläni Afganistanissa", vakuuttaa kiitetyn pääroolin tehnyt Kaleem Khan.

Näytelmä kertoo eri vaiheet Khushal Khan Kattakin elämästä. Hän oli viimeisen islamilaisen suurmogulin Aurangzeb Alamgirin vasalli, mutta kääntyi myöhemmin tätä vastaan ja joutui vankilaan. Khushalin runot nauttivat yhä laajaa suosiota.

Vankilasta päästyään hän omistautui afgaanien yhtenäisyyden vaalinnalle. "Khushalin nationalismi voi yhä toimia väkivaltaa ja terrorismia vastaan", käsikirjoittaja Naveed uskoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia