Tasapuolisesta Kosovo-raportoinnista ei ole tietoakaan Serbiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tasapuolisesta Kosovo-raportoinnista ei ole tietoakaan Serbiassa

Serbialainen radio- ja televisioyhtiö B92 on poistanut tunnukset kaikesta kalustostaan ja pyytänyt poliisilta suojelua. Taustalla on B92:n Kosovo-uutisointi, joka poikkeaa yleisestä linjasta Serbiassa.

Vihaiset mielenosoittajat ovat piirittäneet B92:n toimitiloja, ja internetin YouTubeen ilmestyi videoväärennös, jossa yhtiön uutisankkurit joutuivat sala-ampujien uhreiksi. Nimettömät soittajat haukkuvat aseman toimittajia "epäisänmaallisesta" uutisoinnista.

"Luulimme, että tiedotusvälineisiin kohdistuvan ahdistelun ja väkivallan ajat olivat kaukana takana. Nyt meitä uhataan toimitilojemme polttamisella", B92:n päätoimittajan Veran Maticin antamassa lausunnossa sanotaan.

Uhkaukset saivat Serbian kaksi journalistiliittoa tuomitsemaan "vanhan mallin mukaisen käytöksen jäänteet".

New Yorkissa toimivan Committee to Protect Journalists -järjestön johtaja Joel Simon ilmoitti olevansa pöyristynyt B92:ta vastaan käydystä kampanjasta.

Virallinen kielenkäyttö viittaa menneeseen

"Meitä pidetään 'epäisänmaallisina' nyt, kun hallitus haluaa kaikkien kertovan samaa tarinaa siitä, kuinka länsimaat repivät Kosovon irti Serbiasta", B92:n toimittaja Ivana Konstantinovic sanoo.

"Kansallismieliset ja oikeistoradikaalit, jotka tuomitsevat Kosovon itsenäistymisen, syyttävät tasapuolista raportointia siitä, että Serbia 'menettää' Kosovon", hän jatkaa.

Serbian virallisten tiedotusvälineiden mukaan Kosovon itsenäistymisessä on kyse "kelvottoman valtion laittomasta perustamisesta".

Kun väkivaltaiset mielenosoittajat sytyttivät Yhdysvaltain lähetystön tuleen ja ryöstelivät Belgradin keskustassa, valtamedia luonnehti heitä "mielenosoittajiksi, joiden isänmaallisia tunteita oli loukattu".

Virallinen kielenkäyttö heijastelee Serbiaa 2000-luvun alkuvuosiin johtaneen presidentti Slobodan Milosevicin aikoja.

Tuolloin media piti Serbiaa vastaan kohdistettuja kansainvälisiä pakotteita "epäoikeutettuina", koska "Serbia ei ollut tehnyt mitään niitä ansaitakseen".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia