Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.

YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi. Kuva: Mark Garten / UN Photo.

Kansalaisjärjestöt ovat antaneet YK:n pääsihteerille António Guterresille tasa-arvoasioiden välitodistuksen.

Guterres saa tuoreessa raportissa (pdf) arvosanan C+, joka asettuu yhdysvaltalaisessa kouluarvosanajärjestelmässä puolenvälin paikkeille.

”Pääsihteeri Guterres on ottanut tärkeitä askelia ja kampanjoi yhä aidosti tasa-arvon puolesta. Mutta hänen näkyvin edistyksensä on rajoittunut vain muutamaan kysymykseen eikä hän tartu kokonaisvaltaiseen naisten oikeuksien agendaan, jota me vaadimme”, sanoo yhdysvaltalaisen International Center for Research on Women -tutkimuslaitoksen vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson tiedotteessa.

Guterres on ollut virassaan nyt vuoden verran. Kun hänet valittiin YK:n pääsihteeriksi vuonna 2016, hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä.

Kansalaisjärjestöjen sekä muun muassa YK:n entisen henkilökunnan muodostama Feminist U.N. Campaign päätti seurata asiaa ja on nyt julkaissut analyysinsä siitä, onko feministisempi YK edennyt. 

Guterres saa kehuja muun muassa siitä, että hän on lisännyt naisjohtajien määrää YK:ssa nimittämällä apulaispääsihteeriksi Nigerian entisen ympäristöministerin Amina J. Mohammedin ja luomalla uuden neuvonantajan viran, joka on niin ikään naisen hallussa. Hän myös on ottanut YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johtajan mukaan omaan komiteaansa, joka vastaa pääsihteerin hallinnon agendasta.

Toisaalta tasa-arvoon keskittyvien YK-järjestöjen rahoitusta ei ole lisätty eikä kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa ole nostettu etusijalle tasa-arvoa, raportissa kritisoidaan.

Raportti perustuu YK-asiantuntijoiden haastatteluihin, järjestökyselyihin sekä pääsihteerin puheiden ja nimitysten analyysiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia