Uutiset Tasa-arvo

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi. (Kuva: Mark Garten / UN Photo)

Kansalaisjärjestöt ovat antaneet YK:n pääsihteerille António Guterresille tasa-arvoasioiden välitodistuksen.

Guterres saa tuoreessa raportissa (pdf) arvosanan C+, joka asettuu yhdysvaltalaisessa kouluarvosanajärjestelmässä puolenvälin paikkeille.

”Pääsihteeri Guterres on ottanut tärkeitä askelia ja kampanjoi yhä aidosti tasa-arvon puolesta. Mutta hänen näkyvin edistyksensä on rajoittunut vain muutamaan kysymykseen eikä hän tartu kokonaisvaltaiseen naisten oikeuksien agendaan, jota me vaadimme”, sanoo yhdysvaltalaisen International Center for Research on Women -tutkimuslaitoksen vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson tiedotteessa.

Guterres on ollut virassaan nyt vuoden verran. Kun hänet valittiin YK:n pääsihteeriksi vuonna 2016, hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä.

Kansalaisjärjestöjen sekä muun muassa YK:n entisen henkilökunnan muodostama Feminist U.N. Campaign päätti seurata asiaa ja on nyt julkaissut analyysinsä siitä, onko feministisempi YK edennyt. 

Guterres saa kehuja muun muassa siitä, että hän on lisännyt naisjohtajien määrää YK:ssa nimittämällä apulaispääsihteeriksi Nigerian entisen ympäristöministerin Amina J. Mohammedin ja luomalla uuden neuvonantajan viran, joka on niin ikään naisen hallussa. Hän myös on ottanut YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johtajan mukaan omaan komiteaansa, joka vastaa pääsihteerin hallinnon agendasta.

Toisaalta tasa-arvoon keskittyvien YK-järjestöjen rahoitusta ei ole lisätty eikä kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa ole nostettu etusijalle tasa-arvoa, raportissa kritisoidaan.

Raportti perustuu YK-asiantuntijoiden haastatteluihin, järjestökyselyihin sekä pääsihteerin puheiden ja nimitysten analyysiin.

Tasa-arvo genderkehityspolitiikkaYK

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset