Uutiset Tasa-arvo

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi. (Kuva: Mark Garten / UN Photo)

Kansalaisjärjestöt ovat antaneet YK:n pääsihteerille António Guterresille tasa-arvoasioiden välitodistuksen.

Guterres saa tuoreessa raportissa (pdf) arvosanan C+, joka asettuu yhdysvaltalaisessa kouluarvosanajärjestelmässä puolenvälin paikkeille.

”Pääsihteeri Guterres on ottanut tärkeitä askelia ja kampanjoi yhä aidosti tasa-arvon puolesta. Mutta hänen näkyvin edistyksensä on rajoittunut vain muutamaan kysymykseen eikä hän tartu kokonaisvaltaiseen naisten oikeuksien agendaan, jota me vaadimme”, sanoo yhdysvaltalaisen International Center for Research on Women -tutkimuslaitoksen vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson tiedotteessa.

Guterres on ollut virassaan nyt vuoden verran. Kun hänet valittiin YK:n pääsihteeriksi vuonna 2016, hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä.

Kansalaisjärjestöjen sekä muun muassa YK:n entisen henkilökunnan muodostama Feminist U.N. Campaign päätti seurata asiaa ja on nyt julkaissut analyysinsä siitä, onko feministisempi YK edennyt. 

Guterres saa kehuja muun muassa siitä, että hän on lisännyt naisjohtajien määrää YK:ssa nimittämällä apulaispääsihteeriksi Nigerian entisen ympäristöministerin Amina J. Mohammedin ja luomalla uuden neuvonantajan viran, joka on niin ikään naisen hallussa. Hän myös on ottanut YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johtajan mukaan omaan komiteaansa, joka vastaa pääsihteerin hallinnon agendasta.

Toisaalta tasa-arvoon keskittyvien YK-järjestöjen rahoitusta ei ole lisätty eikä kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa ole nostettu etusijalle tasa-arvoa, raportissa kritisoidaan.

Raportti perustuu YK-asiantuntijoiden haastatteluihin, järjestökyselyihin sekä pääsihteerin puheiden ja nimitysten analyysiin.

Tasa-arvo genderkehityspolitiikkaYK

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.