Tasa-arvo taataan laissa, mutta ei käytännössä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tasa-arvo taataan laissa, mutta ei käytännössä

Suomessakin 17 prosenttia ihmisistä ajattelee, että mies saa joskus lyödä vaimoaan, paljastaa UN Womenin raportti.

Sata vuotta sitten naiset saivat äänestää vain Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Nykyisin äänioikeus on lähes universaali, ja 139 maailman maata tunnustaa sukupuolten välisen tasa-arvon perustuslaissaan, kiittelee YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin tuore raportti.

Vuoden alussa perustetun UN Womenin ensimmäinen merkittävä raportti käsittelee naisten aseman edistymistä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Raportin mukaan naisten asema huomioidaan nykyisin ainakin lainsäädännön tasolla: esimerkiksi perheväkivalta on kielletty ainakin 125 maailman maassa ja 117 maassa on säädetty laki tasa-arvoisesta oikeudesta palkkaan.

Edistysaskeleista huolimatta tilanne on käytännössä usein toinen. Epäoikeudenmukaisuus, väkivalta ja epätasa-arvo työelämässä ja kotona on yhä naisten ongelma, raportti muistuttaa.

Useimmiten naiset tienaavat 10-30 prosenttia vähemmän kuin miehet, ja esimerkiksi raiskaus on rikos vain 52 maassa. Naisten on vaikea saada oikeutta leimautumisen pelon ja käytännön ongelmien, kuten kalliiden lakipalveluiden, vuoksi.

Ongelmia on myös asenteissa. 17 maassa 41:stä vähintään neljäsosa ihmisistä on yhä sitä mieltä, että mies voi joskus lyödä vaimoaan. Suomessa näin ajattelevia ihmisiä on 17 prosenttia, Saksassa 28, raportista selviää.

Kommentit

Lähettänyt Ulla Hatva (ei varmistettu) 19.3.2019 - 15:05

Mielestäni epäoikeudenmukaisuus, väkivalta ja epätasa-arvo työssä ja kotona on yhtä tasa-arvoisesti myös miesten ongelma, ei ainoastaan naisten!

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia