Tasa-arvo lisännyt tuloja ruandalaisella osuustoimintatilalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tasa-arvo lisännyt tuloja ruandalaisella osuustoimintatilalla

Naisten mukaantulo on lopettanut lannotteiden laittoman myynnin ja parantanut dramaattisesti lainojen takaisinmaksua.

Sato ja tulot ovat lisääntyneet osuustoimintatilalla Ruandassa naisten tultua mukaan toimintaan, kertoo UN Women.

Kirehen alueella sijaitseva osuustoimintatila on yksi viidestätoista tilasta, joka kuuluu YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin ohjelmaan. Sen ansiosta paitsi tuottavuus, myös miesten ja naisten välinen tasa-arvo on lisääntynyt.

Osuuskunta rohkaisi jäsenenään olevia miehiä tuomaan vaimonsa ja muut kylän naiset mukaan toimintaan, ja muutos on alkanut kantaa hedelmää.

"Ennen mieheni lähti aamuisin osuuskunnan kokouksiin, eikä koskaan kertonut mitä siellä oli meneillään. Minä en koskaan nähnyt rahoja, jotka sadon myynnistä saatiin", Euphrasia Musabyemariya kertoo UN Womenin nettisivuilla.

Ennen liittymistään osuuskuntaan Euphrasia viljeli pienellä maatilkullaan maissia ja vihanneksia hengenpitimiksi. Osuuskuntaan liityttyään Euphrasia ja aviomies yhdistivät voimansa ja päättivät keskittyä maissin viljelyyn. Heidän satonsa nousivat kolminkertaisiksi, ja perheellä on nyt varaa lasten koulumaksuihin ja sairasvakuutuksiin.

Euphrasia on saanut koulutusta budjetointiin ja talousasioiden hoitoon sekä yhteisen pankkitilin miehensä kanssa. Nyt molemmilla puolisoilla on sanansa sanottavana kodin päätöksistä ja rahojen käyttämisestä.

UN Womenin ohjelmasta on ollut muitakin hyötyjä. Aiemmin hallituksen osuustoimintatilalle takaamat lannoitteet päätyivät usein myytäväksi Tansanian rajan yli sen sijaan, että ne olisi käytetty satoja parantamaan. Kun naiset otettiin mukaan päätöksentekoon, loppui laiton myynti kuin seinään.

Myös lainoja alettiin myöntää viljelijöille vain, kun sopimuksen allekirjoittajina olivat sekä mies että vaimo. Seurauksena lainojen takaisinmaksu on vuodessa parantunut dramaattisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia