Uutiset

Tarhakarhujen kohtelu huolestuttaa Japanissa

Luontoaktivistien keräämä kuva-aineisto vankeudessa elävien karhujen karuista oloista on herättänyt Japanissa keskustelua eläinsuojelulain muutoksista. Kuvat ovat ovat osa Alive-järjestön kampanjaa, jossa vaaditaan karhuvankiloiden lopettamista ja eläinten sijoittamista luonnonmukaiseen ympäristöönsä. Japanin karhutarhoissa asustaa tällä hetkellä 824 mesikämmentä.

Vanha sepelkarhu tallustelee horjuen kapeassa ja paljaassa betonisellissään. Sen kumppani istuu nurkassa silmät kiinni ja suuret käpälät kuonon peittona.

Tämä ja muu luontoaktivistien keräämä kuva-aineisto kertoo karua kieltä Japanissa yleisten karhutarhojen oloista. Kuvat ovat osa Alive-järjestön kampanjaa, jolla vaaditaan karhuvankiloiden lopettamista ja eläinten sijoittamista luonnonmukaiseen ympäristöönsä.

Aliven johtaja Fusako Nogami tinkaa Japanin hampaattoman eläinsuojelulain muuttamista. Tavoitteena on panna eläintarhojen ja -kauppojen pitäjät ja muut alan yrittäjät vastuuseen hoidokkiensa hyvinvoinnista.

Nogamin mukaan karhutarhat rikkovat nykyisin määräyksiä muun muassa myymällä kävijöille ruokaa, jota nämä syöttävät eläimille. Ihmisiä huvittaa katsella, kun eläimet taistelevat makupaloista.

"Japanissa ei ole sääntöjä, jotka määräisivät rangaistuksia elämiä vahingoittaville tai huonosti kohteleville ihmisille", Nogami valittaa.

Luonnonystävien kampanjakuvat ovat järkyttäneet japanilaisia ja pakottaneet viranomaiset ottamaan kantaa asiaan.

"Siitä ei ole epäilystäkään, etteivätkö vangitut eläimet voisi paremmin, jos niillä olisi enemmän tilaa. Pula maasta kuitenkin vaikeuttaa tilannetta Japanissa", sanoo Takashi Sakaguchi, joka vastaa näistä asioista ympäristöministeriössä.

Japanin karhutarhoissa asustaa tällä hetkellä 824 mesikämmentä. Enemmistö on kotimaisia, mutta mukana on myös tuontilajeja, kuten Kanadasta hankittuja jääkarhuja. Rekisteröityjä eläintarhoja Japanissa on kaikkiaan 93.

Jotkut karhutarhat ovat menestyviä liikeyrityksiä. Niistä suurimpiin kuuluu Hokkaidolla sijaitseva Noboribetsu, jossa kävi viime vuonna 450 000 vierasta. Pääsymaksu on noin 20 euroa.

(Inter Press Service)

eläimet Japani

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä