Uutiset

Tarhakarhujen kohtelu huolestuttaa Japanissa

Luontoaktivistien keräämä kuva-aineisto vankeudessa elävien karhujen karuista oloista on herättänyt Japanissa keskustelua eläinsuojelulain muutoksista. Kuvat ovat ovat osa Alive-järjestön kampanjaa, jossa vaaditaan karhuvankiloiden lopettamista ja eläinten sijoittamista luonnonmukaiseen ympäristöönsä. Japanin karhutarhoissa asustaa tällä hetkellä 824 mesikämmentä.

Vanha sepelkarhu tallustelee horjuen kapeassa ja paljaassa betonisellissään. Sen kumppani istuu nurkassa silmät kiinni ja suuret käpälät kuonon peittona.

Tämä ja muu luontoaktivistien keräämä kuva-aineisto kertoo karua kieltä Japanissa yleisten karhutarhojen oloista. Kuvat ovat osa Alive-järjestön kampanjaa, jolla vaaditaan karhuvankiloiden lopettamista ja eläinten sijoittamista luonnonmukaiseen ympäristöönsä.

Aliven johtaja Fusako Nogami tinkaa Japanin hampaattoman eläinsuojelulain muuttamista. Tavoitteena on panna eläintarhojen ja -kauppojen pitäjät ja muut alan yrittäjät vastuuseen hoidokkiensa hyvinvoinnista.

Nogamin mukaan karhutarhat rikkovat nykyisin määräyksiä muun muassa myymällä kävijöille ruokaa, jota nämä syöttävät eläimille. Ihmisiä huvittaa katsella, kun eläimet taistelevat makupaloista.

"Japanissa ei ole sääntöjä, jotka määräisivät rangaistuksia elämiä vahingoittaville tai huonosti kohteleville ihmisille", Nogami valittaa.

Luonnonystävien kampanjakuvat ovat järkyttäneet japanilaisia ja pakottaneet viranomaiset ottamaan kantaa asiaan.

"Siitä ei ole epäilystäkään, etteivätkö vangitut eläimet voisi paremmin, jos niillä olisi enemmän tilaa. Pula maasta kuitenkin vaikeuttaa tilannetta Japanissa", sanoo Takashi Sakaguchi, joka vastaa näistä asioista ympäristöministeriössä.

Japanin karhutarhoissa asustaa tällä hetkellä 824 mesikämmentä. Enemmistö on kotimaisia, mutta mukana on myös tuontilajeja, kuten Kanadasta hankittuja jääkarhuja. Rekisteröityjä eläintarhoja Japanissa on kaikkiaan 93.

Jotkut karhutarhat ovat menestyviä liikeyrityksiä. Niistä suurimpiin kuuluu Hokkaidolla sijaitseva Noboribetsu, jossa kävi viime vuonna 450 000 vierasta. Pääsymaksu on noin 20 euroa.

(Inter Press Service)

eläimet Japani

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla