Uutiset

Tanskan vasemmistohallitus katkaisi ilmastokriitikon rahoituksen

Ilmastonmuutoksen ehkäisyä kritisoivan Bjørn Lomborgin ajatushautomo ei enää saa Tanskan valtion tukea.
Bjørn Lomborg. (Kuva: Mat McDermott, cc 2.0)

"Ympäristöskeptikkona" tunnetun Bjørn Lomborgin ajatushautomo Copenhagen Consensus Centre sulkee ovensa, kertoo brittilehti The Ecologist.

Keskuksen on tarkoitus lopettaa toimintansa kesäkuun lopussa, sillä Tanskassa vaalit voittanut vasemmistohallitus on ilmoittanut katkaisevansa aiemman, yli miljoonan euron tukensa keskukselle.

Vuonna 2006 perustettu Copenhagen Consensus Centre on ajatushautomo, joka antaa suosituksia avustus- ja kehitysrahojen käytöstä.

Lomborg tunnetaan kriittisistä ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvistä mielipiteistään. Hän myöntää ilmastonmuutoksen olevan ihmisen aiheuttama, mutta on myös kritisoinut muita tutkijoita ilmiön liioittelusta. 

Hänen mielestään nykyiset päästövähennyspolitiikat eivät toimi ja tärkeintä olisi sopeutua ilmastonmuutokseen esimerkiksi investoimalla uuteen teknologiaan ja köyhyyden vähentämiseen, ei hillitsemällä sitä.

"Kyse on siitä, onko oikein keskittyä ihmisiin, jotka ovat sadan vuoden kuluttua pajon rikkaampia, ja tukea heitä tehottomalla ilmastopolitiikalla vai pitäisikö keskittyä niihin, jotka ovat köyhiä nyt", hän sanoo.

tiedeilmastonmuutos Tanska

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät