Uutiset

Tanska vetäytyy Nicaraguasta

Tanskan ja Nicaraguan välinen kädenvääntö kehitysyhteistyön toteutuksesta johti pattitilanteeseen sekä kehitysyhteistyöministeri Søren Pind ilmoitukseen Tanskan

Tanskan päätös kehitysyhteistyön lopettamisesta Nicaraguan kanssa merkitsee sitä, että vuoden 2012 loppuun asti suunniteltu ohjelma demokratian, hyvän hallinnon ja oikeuslaitoksen vahvistamiseksi päättyy tähän vuoteen.

Yksistään tämän ohjelman lopettaminen merkitsee Nicaragualle 18 miljoonan Yhdysvaltain dollarin menetystä. Kaikkiaan yhteistyön päättymisen kustannukset Nicaragualle ovat 35 miljoonaa dollaria.

Tanskalaisten tuesta nicaruguan hallitusta ärsytti muun muassa se, että tuen saajien joukossa on kaksi suurinta vaalitarkkailujärjestöä, Etica y Transparencia ja IPADE (Instituto para el Desarrollo y la Democracia). Jo pitkään Nicaraguan hallitus on vastustanut ulkomaista vaalitarkkailua.

Suomi tukee myös Etica y Transparencia. Suomen Nicaraguan-suurlähettiläs Eija Rotisen mukaan Suomen tuki Etica y Transparenca:lle ei kuitenkaan kohdistu vaalitarkkailuun.

Tanska ei ole ainoa maa, joka on joko katkaissut yhteistyön tai jäädyttänyt Nicaragualle myönnettyjä kehitysyhteistyövaroja. Nicaraguan perinteisistä tukimaista ovat lähteneet muiden muassa Iso-Britannia, Ruotsi ja Norja.

kehitysyhteistyö SuomiTanskaNicaragua

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat