Tanska vetäytyy Nicaraguasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tanska vetäytyy Nicaraguasta

Tanskan ja Nicaraguan välinen kädenvääntö kehitysyhteistyön toteutuksesta johti pattitilanteeseen sekä kehitysyhteistyöministeri Søren Pind ilmoitukseen Tanskan

Tanskan päätös kehitysyhteistyön lopettamisesta Nicaraguan kanssa merkitsee sitä, että vuoden 2012 loppuun asti suunniteltu ohjelma demokratian, hyvän hallinnon ja oikeuslaitoksen vahvistamiseksi päättyy tähän vuoteen.

Yksistään tämän ohjelman lopettaminen merkitsee Nicaragualle 18 miljoonan Yhdysvaltain dollarin menetystä. Kaikkiaan yhteistyön päättymisen kustannukset Nicaragualle ovat 35 miljoonaa dollaria.

Tanskalaisten tuesta nicaruguan hallitusta ärsytti muun muassa se, että tuen saajien joukossa on kaksi suurinta vaalitarkkailujärjestöä, Etica y Transparencia ja IPADE (Instituto para el Desarrollo y la Democracia). Jo pitkään Nicaraguan hallitus on vastustanut ulkomaista vaalitarkkailua.

Suomi tukee myös Etica y Transparencia. Suomen Nicaraguan-suurlähettiläs Eija Rotisen mukaan Suomen tuki Etica y Transparenca:lle ei kuitenkaan kohdistu vaalitarkkailuun.

Tanska ei ole ainoa maa, joka on joko katkaissut yhteistyön tai jäädyttänyt Nicaragualle myönnettyjä kehitysyhteistyövaroja. Nicaraguan perinteisistä tukimaista ovat lähteneet muiden muassa Iso-Britannia, Ruotsi ja Norja.

Lisää uusi kommentti