Uutiset

Tanska luopumassa seksin oston täyskiellosta

Täyskielto lisäisi arvion mukaan negatiivisia asenteita prostituoituja kohtaan.

Tanskan oikeusministeriön komitea on torjunut seksin oston täyskriminalisointiin liittyvän lakialoitteen. Komitea on päättänyt seurata asiassa rikoslakineuvoston suositusta olla hyväksymättä täyskieltoa, kertoo tanskalainen sanomalehti Information.

Komitean mukaan täyskielto leimaisi seksityöläisiä ja laajentaisi lainsäädännöllisesti harmaata aluetta.

Lakialoitteella on laaja kannatus Tanskan parlamentissa. Täyskiellon kannattajien mukaan lainsäädännön on viestitettävä, että se ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää.

Maan oikeusministeri Morten Bodskov vastustaa prostituution kriminalisointia ja virkamiesten mukaan aloite tullaan todennäköisesti hylkäämään.

Suomessa muun muassa Pro-tukipiste ry on ottanut voimakkaasti kantaa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin linjauksiin täyskiellon hyväksymisestä Suomessa. Kiellon puolestapuhujat ovat halunneet ottaa mallia Ruotsista, jossa täyskielto on voimassa. Kriitikoiden mukaan Ruotsin kokemuksista ei ole kiistatonta tutkimustietoa.

ihmisoikeudetgender Tanska Pro-tukipiste ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat