Uutiset Tasa-arvo

Tansanian naisia houkutellaan kotitöiden parista insinööreiksi

Vain kuusi prosenttia insinööreistä on naisia, mutta uusi hanke on onnistunut lisäämään heidän osuuttaan alalla.
Naisinsinöörit ovat harvinaisia Tansaniassa. (Kuva: Wesley Fryer / CC BY 2.0)

(IPS) -- Insinöörin ammattinimikkeen saa Tansaniassa neljän vuoden opintojen ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen. Tittelin haltijoista vasta kuutisen prosenttia on naisia, vaikka ensimmäiset naisinsinöörit valmistuivat jo 1976.

Tyttöjen kiinnostus matematiikkaa ja teknisiä asioita kohtaan on koulussa vähäisempää kuin poikien. Moni tyttö jättää lukion kesken, koska vanhempien mielestä häntä tarvitaan enemmän kotitöissä.

Tekniikasta kiinnostunut tyttö on perinteisesti joutunut etenemään omin voimin vailla kannustusta. "Ole joustava ja tartu tilaisuuteen", kehottaa naisinsinööri Zuhura Said, joka työskentelee valtiollisessa sähkö- ja tekniikkayrityksessä.

"Olennaista on keskittyä itse ammattiin eikä murehtia olemista naisena miehisellä alalla. On tärkeää osata vastata kysymykseen, miksi on hankkiutunut alalle", Said korostaa.

Lisää naisia

Tansania aloitti vuonna 2010 naisten teknisiä opintoja ja ammattiin pääsyä edistävän hankkeen Norjan tuella. Tuolloin Tansanian insinöörirekisterissä oli 96 naista. Vuonna 2015 naisia oli jo 297 ja miehiä 4 091. Naisten osuus oli noussut neljästä noin kuuteen prosenttiin.

Tukiohjelma järjestää naisille harjoittelua alan johtavissa yrityksissä ja velvoittaa heidät raportoimaan mentoreilleen säännöllisesti. Naiset saavat vajaan 200 euron kuukausirahan harjoitteluaikana, mikä on edistänyt heidän valmistumistaan.

Kolmen vuoden harjoittelun jälkeen on laadittava raportti saadusta työkokemuksesta. Sen tarkastajina pitää olla vähintään kolme ulkopuolista rekisteröityä insinööriä. Jos raportti kelpaa heille, insinöörikokelas hyväksytään ammattirekisteriin.

Hankkeeseen on tähän mennessä osallistunut 291 naista, joista 143 on jo saanut insinöörin tittelin. Monille tarjotaan hyvää työpaikkaa jo harjoitteluaikana, ja toiset perustavat oman yrityksen, kertoo Benedict Mukama rekisterilautakunnasta.

Menestystä opinnoissa

"Aiempaa useammat naiset ryhtyvät opiskelemaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita ja pärjäävät monesti paremmin kuin miehet. Moni insinööriksi aikova nainen valmistuu parhain arvosanoin", Mukama kertoo.

Kaikkia ongelmia ei ole vielä voitettu, arvioi hankkeen tuella insinööriksi valmistuva Martha Daniel. "Ala on Tansaniassa yhä niin vahvasti miesten hallitsema, että naisilla riittää haasteita."

Danielin insinöörihaaveita toppuuteltiin sanomalla, että ala on vain miehille. Hän kuitenkin uskoo, että naisinsinöörien määrän kasvu kannustaa lisää tyttöjä alalle.

Danielin mielestä ammatin hienous on siinä, että näkee työnsä tulokset. "Jopa lapseni voivat nähdä asioita, jotka valmistuivat heidän äitinsä valvonnassa."

Tasa-arvo genderkehitystyö Tansania Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset