Uutiset Tasa-arvo

Tansanian naisia houkutellaan kotitöiden parista insinööreiksi

Vain kuusi prosenttia insinööreistä on naisia, mutta uusi hanke on onnistunut lisäämään heidän osuuttaan alalla.
Naisinsinöörit ovat harvinaisia Tansaniassa. (Kuva: Wesley Fryer / CC BY 2.0)

(IPS) -- Insinöörin ammattinimikkeen saa Tansaniassa neljän vuoden opintojen ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen. Tittelin haltijoista vasta kuutisen prosenttia on naisia, vaikka ensimmäiset naisinsinöörit valmistuivat jo 1976.

Tyttöjen kiinnostus matematiikkaa ja teknisiä asioita kohtaan on koulussa vähäisempää kuin poikien. Moni tyttö jättää lukion kesken, koska vanhempien mielestä häntä tarvitaan enemmän kotitöissä.

Tekniikasta kiinnostunut tyttö on perinteisesti joutunut etenemään omin voimin vailla kannustusta. "Ole joustava ja tartu tilaisuuteen", kehottaa naisinsinööri Zuhura Said, joka työskentelee valtiollisessa sähkö- ja tekniikkayrityksessä.

"Olennaista on keskittyä itse ammattiin eikä murehtia olemista naisena miehisellä alalla. On tärkeää osata vastata kysymykseen, miksi on hankkiutunut alalle", Said korostaa.

Lisää naisia

Tansania aloitti vuonna 2010 naisten teknisiä opintoja ja ammattiin pääsyä edistävän hankkeen Norjan tuella. Tuolloin Tansanian insinöörirekisterissä oli 96 naista. Vuonna 2015 naisia oli jo 297 ja miehiä 4 091. Naisten osuus oli noussut neljästä noin kuuteen prosenttiin.

Tukiohjelma järjestää naisille harjoittelua alan johtavissa yrityksissä ja velvoittaa heidät raportoimaan mentoreilleen säännöllisesti. Naiset saavat vajaan 200 euron kuukausirahan harjoitteluaikana, mikä on edistänyt heidän valmistumistaan.

Kolmen vuoden harjoittelun jälkeen on laadittava raportti saadusta työkokemuksesta. Sen tarkastajina pitää olla vähintään kolme ulkopuolista rekisteröityä insinööriä. Jos raportti kelpaa heille, insinöörikokelas hyväksytään ammattirekisteriin.

Hankkeeseen on tähän mennessä osallistunut 291 naista, joista 143 on jo saanut insinöörin tittelin. Monille tarjotaan hyvää työpaikkaa jo harjoitteluaikana, ja toiset perustavat oman yrityksen, kertoo Benedict Mukama rekisterilautakunnasta.

Menestystä opinnoissa

"Aiempaa useammat naiset ryhtyvät opiskelemaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita ja pärjäävät monesti paremmin kuin miehet. Moni insinööriksi aikova nainen valmistuu parhain arvosanoin", Mukama kertoo.

Kaikkia ongelmia ei ole vielä voitettu, arvioi hankkeen tuella insinööriksi valmistuva Martha Daniel. "Ala on Tansaniassa yhä niin vahvasti miesten hallitsema, että naisilla riittää haasteita."

Danielin insinöörihaaveita toppuuteltiin sanomalla, että ala on vain miehille. Hän kuitenkin uskoo, että naisinsinöörien määrän kasvu kannustaa lisää tyttöjä alalle.

Danielin mielestä ammatin hienous on siinä, että näkee työnsä tulokset. "Jopa lapseni voivat nähdä asioita, jotka valmistuivat heidän äitinsä valvonnassa."

Tasa-arvo genderkehitystyö Tansania Suomen IPS

Lue myös

Naisia kuokat olalla

Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa

Aasiassa ja Afrikassa varsinkin nuoret, vähemmän koulutetut ja alempiin yhteiskuntaluokkiin tai kasteihin tai etnisiin ryhmiin kuuluvat naiset kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten, vaikka perheet, yhteisöt tai valtio näyttäisivätkin tukevan heitä.
Nainen puolilähikuvassa

Vammaisten naisten seksuaalisuus on tabu kaikkialla maailmassa – Kenialainen Jane Kihungi haluaa rikkoa hiljaisuuden

Polion lapsena sairastanut Jane Kihungi huomasi erilaisuutensa, kun haaveet sairaanhoitajan ammatista romuttuivat. Nyt hän on vammaisten naisten oikeuksia ajavan järjestön johtaja, joka haluaa puhua etenkin vammaisten naisten lisääntymisterveyden ongelmista, kuten pakkosteriloinneista.
Kirjahylly ja ihmisiä pöytien ääressä

Suomalaisten lukeminen eriarvoistuu – Tuoreen Pisa-tutkimuksen mukaan viidesosalla 15-vuotiaista pojista on heikko lukutaito, ja syy on mysteeri

Heikosti lukevien osuus on noussut jo 13,5 prosenttiin oppilaista. Myös sukupuoli vaikuttaa lukutaitoon: ero tyttöjen ja poikien välillä on Suomessa suurempi kuin missään muussa OECD-maassa. Tutkija Kaisa Leino uskoo esimerkin voimaan lukuinnon kasvattamisessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.
Kolumbian lippu ja talojen raunioita

YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit

Kolumbiassa tapettiin viime vuonna enemmän ihmisoikeusaktivisteja kuin missään muualla. Etenkin etnisten ryhmien ja alkuperäiskansojen ryhmät ovat tulilinjalla.
Autiotalo maantien laidassa

Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?

Eurooppa-vetoiseen maailmantalouteen integroituminen, onnekas ajoitus ja osittain sattumanvaraiset tapahtumat – siinä syitä köyhän Suomen vaurastumiseen, listaa aiheesta kirjan toimittanut emeritusprofessori Juhani Koponen.

Tuoreimmat

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”
Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin