Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Talvi kurittaa siirtolaisia ja pakolaisia – "epäinhimillinen seuraus Euroopan politiikasta"

Ihmisiä on jopa kuollut hyytävässä lämpötilassa. Kreikassa monet elävät pelkissä teltoissa ja Serbiassa hylätyissä rakennuksissa.
(Kuva: Sotiris Marinopoulos / CC BY-NC-ND 2.0)

Hyytävät talvilämpötilat uhkaavat tuhansien siirtolaisten ja pakolaisten henkeä Euroopassa. Keski- ja Kaakkois-Euroopassa on viime päivinä koettu poikkeuksellisen kovia lumisateita ja tavallista kylmempiä lämpötiloja, jopa 20 asteen pakkasia.

Erityisen vaikeaa on niillä, jotka elävät ylikansoitetuilla leireillä Kreikan saarilla, Serbian ja Unkarin rajalla odottamassa pääsyä EU:n alueelle tai Belgradin hylätyissä rakennuksissa, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF).

"Ihmisiltä puuttuu elintärkeää apua, mikä asettaa heidän henkensä vaaraan. Todistamme julminta ja epäinhimillisintä seurausta Euroopan politiikasta, jota käytetään sortamaan ja torjumaan suojaa etsiviä", kritisoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) operaatiokoordinaattori Stefano Argenziano maanantaina.

MSF:n mukaan yli 7 500 ihmistä elää Serbiassa ylikansoitetuilla leireillä ja epämuodollisissa asumuksissa. Suurin osa ei ole saanut kunnollista suojaa ja joutuu turvautumaan esimerkiksi hylättyihin rakennuksiin, joissa ei ole lämmitystä. Serbian viranomaiset ovat myös jo kuukausien ajan rajoittaneet humanitaarisen avun välittämistä ihmisille ja sallineet vain vapaaehtoisten jakamat huovat ja ruuan.

Kreikan Lesboksen ja Samoksen saarilla monet ihmiset taas elävät hatarissa teltoissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan maan hallitus on lähettämässä Lesbokselle laivaa, johon siirtolaisia voitaisiin majoittaa. Kreikan saarilla on yhteensä yli 15 500 ihmistä.

Pakkanen on vienyt myös useiden ihmisten hengen. Esimerkiksi Bulgariassa metsästä löydettiin kahden irakilaismiehen ruumiit, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

Yhteensä kymmeniä tuhansia siirtolaisia ja pakolaisia on jäänyt jumiin Keski- ja Kaakkois-Euroopan maihin sen jälkeen, kun Balkanin maat ovat sulkeneet rajojaan ja EU ja Turkki tehneet sopimuksen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta. EU-maat ovat luvanneet ottaa vastaan Kreikan turvapaikanhakijoita uudelleensijoitusmekanismin avulla, mutta toistaiseksi vasta 12 prosenttia on YK:n pakolaisjärjestön mukaan sijoitettu.

Avustusjärjestöt toimittavat siirtolaisille ja pakolaisille apua talvesta selviämiseksi. MSF muistuttaa, että tilanteeseen tarvitaan kuitenkin kestävämpi ratkaisu.

"Kuukausien ajan olemme vaatineet EU:ta, UNHCR:ää ja Serbian viranomaisia keksimään pitkäaikaisia ratkaisuja tämän katastrofaalisen tilanteen välttämiseksi. Näiden instituutioiden kollektiivinen epäonnistuminen on jättänyt perustarpeet täyttämättä ja altistanut jo valmiiksi haavoittuvaiset ihmiset kärsimykselle", sanoo järjestön Serbia-operaation päällikkö Stephane Moissaing.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU KreikkaSerbia

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.