Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Talvi kurittaa siirtolaisia ja pakolaisia – "epäinhimillinen seuraus Euroopan politiikasta"

Ihmisiä on jopa kuollut hyytävässä lämpötilassa. Kreikassa monet elävät pelkissä teltoissa ja Serbiassa hylätyissä rakennuksissa.
(Kuva: Sotiris Marinopoulos / CC BY-NC-ND 2.0)

Hyytävät talvilämpötilat uhkaavat tuhansien siirtolaisten ja pakolaisten henkeä Euroopassa. Keski- ja Kaakkois-Euroopassa on viime päivinä koettu poikkeuksellisen kovia lumisateita ja tavallista kylmempiä lämpötiloja, jopa 20 asteen pakkasia.

Erityisen vaikeaa on niillä, jotka elävät ylikansoitetuilla leireillä Kreikan saarilla, Serbian ja Unkarin rajalla odottamassa pääsyä EU:n alueelle tai Belgradin hylätyissä rakennuksissa, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF).

"Ihmisiltä puuttuu elintärkeää apua, mikä asettaa heidän henkensä vaaraan. Todistamme julminta ja epäinhimillisintä seurausta Euroopan politiikasta, jota käytetään sortamaan ja torjumaan suojaa etsiviä", kritisoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) operaatiokoordinaattori Stefano Argenziano maanantaina.

MSF:n mukaan yli 7 500 ihmistä elää Serbiassa ylikansoitetuilla leireillä ja epämuodollisissa asumuksissa. Suurin osa ei ole saanut kunnollista suojaa ja joutuu turvautumaan esimerkiksi hylättyihin rakennuksiin, joissa ei ole lämmitystä. Serbian viranomaiset ovat myös jo kuukausien ajan rajoittaneet humanitaarisen avun välittämistä ihmisille ja sallineet vain vapaaehtoisten jakamat huovat ja ruuan.

Kreikan Lesboksen ja Samoksen saarilla monet ihmiset taas elävät hatarissa teltoissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan maan hallitus on lähettämässä Lesbokselle laivaa, johon siirtolaisia voitaisiin majoittaa. Kreikan saarilla on yhteensä yli 15 500 ihmistä.

Pakkanen on vienyt myös useiden ihmisten hengen. Esimerkiksi Bulgariassa metsästä löydettiin kahden irakilaismiehen ruumiit, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

Yhteensä kymmeniä tuhansia siirtolaisia ja pakolaisia on jäänyt jumiin Keski- ja Kaakkois-Euroopan maihin sen jälkeen, kun Balkanin maat ovat sulkeneet rajojaan ja EU ja Turkki tehneet sopimuksen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta. EU-maat ovat luvanneet ottaa vastaan Kreikan turvapaikanhakijoita uudelleensijoitusmekanismin avulla, mutta toistaiseksi vasta 12 prosenttia on YK:n pakolaisjärjestön mukaan sijoitettu.

Avustusjärjestöt toimittavat siirtolaisille ja pakolaisille apua talvesta selviämiseksi. MSF muistuttaa, että tilanteeseen tarvitaan kuitenkin kestävämpi ratkaisu.

"Kuukausien ajan olemme vaatineet EU:ta, UNHCR:ää ja Serbian viranomaisia keksimään pitkäaikaisia ratkaisuja tämän katastrofaalisen tilanteen välttämiseksi. Näiden instituutioiden kollektiivinen epäonnistuminen on jättänyt perustarpeet täyttämättä ja altistanut jo valmiiksi haavoittuvaiset ihmiset kärsimykselle", sanoo järjestön Serbia-operaation päällikkö Stephane Moissaing.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU KreikkaSerbia

Lue myös

Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat